Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Ne fordítsuk el a fejünket, ha hajléktalant látunk!

2020. augusztus 4. 4:05
Tájékoztató kiadvánnyal hívják fel a problémás területeken élők figyelmét arra, mit kell tenni, ha bajba jutott – vagy éppen bajt okozó – hajléktalannal találkoznak.

A kiadványt elsősorban a város két, hajléktalanokat kiemelten vonzó környékén: a Jutas ABC melletti tömbben és a belvárosi nagyposta közelében lakóknak juttatják majd el. A készítők célja az, hogy az emberek ne forduljanak el, ha az utcán heverő embert látnak, inkább kérdezzék meg, szüksége van-e segítségre, hívják a mentőket, ha kell – vagy épp a rendőrséget, ha szabálysértést tapasztalnak – fejtette ki Pálinkás Roland önkormányzati képviselő a szerdai sajtótájékoztatón. 

Pálmann László rendőr ezredes, Pálinkás Roland, Bázsa Botond, Vágner Milán.Pálmann László rendőr ezredes, Pálinkás Roland, Bázsa Botond, Vágner Milán.

Szabálysértés pedig akad: a rendőrségnek napi rendszerességgel kell ilyen esetekhez vonulnia. Bázsa Botond önkormányzati képviselő arról számolt be, hogy a hajléktalanok rendre befészkelik magukat a lépcsőházakba, közterületen fogyasztanak alkoholt, ami tilos, és odapiszkítanak a növényzetre. 

Azt, aki ilyen esetet tapasztal és értesíti a hatóságot, arra kérik, várja meg a kiérkező rendőröket, hogy a vallomása felvételével pontosan felderíthető legyen a cselekmény.

(Illusztráció: @journeyofordinary)

A Veszprémben élő nagyságrendileg 250 hajléktalan közül mintegy százan vannak azok, akik nem veszik igénybe a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza szolgáltatásait, hanem az utcán élnek, de közülük is csak 15-20 fő az, aki rendszeresen szem előtt van – mondta el Vágner Milán, az említett intézmény vezetője. A Befogadás Háza 2009 óta a veszprémi hajléktalanellátás központja: amellett, hogy nappali melegedőjük és éjszakai menedékük révén a nap 24 órájában el tudják látni a hozzájuk fordulókat, utcai szolgálatuk rendszeresen felkeresi azokat is, akik ódzkodnak a szállás igénybe vételétől. 

Vágner Milán, a Befogadás Háza vezetőjeVágner Milán, a Befogadás Háza vezetője

A Befogadás Háza a kötelezően ellátandó feladatai mellett igyekszik minél több lehetőséget teremteni a hajléktalanok számára, például a foglalkoztatás támogatásával is: például szemétszedő szolgálatot szerveznek a gondozottaknak, akik az őrjáratszerű takarítások mellett bejelentésre is kivonulnak egy-egy szemetesebb területre rendet rakni. 

A Jutas ABC környékén élőkhöz is eljut majd a kiadvány (Fotó: Simon Dániel / vehir)A Jutas ABC környékén élőkhöz is eljut majd a kiadvány (Fotó: Simon Dániel / vehir)

A szociális szervezet, a rendőrség és az önkormányzati képviselők között szoros munkakapcsolat alakult ki, és a tapasztalatok alapján az esetek nagy többségében humánusan tudják kezelni a felmerülő problémákat. A most összeállított kiadvánnyal azt szeretnék elérni, hogy ebben a lakosságra is partnerként tekinthessenek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. tegnap 9:13 A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók Az elmúlt két évben megtízszereződött az online ellopott pénzek összege, 2023 harmadik negyedévében ez összeg már 11,4 milliárd forint volt. A csalók nagyrésze a Facebook közkedvelt online piacterét használják, ráadásul nem csak a vásárlókat, de már az eladókat is célba vették. tegnap 21:11 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. tegnap 14:27 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.