2020. augusztus 9. // Emőd névnap

Színesedett idén a veszprémi vendéglátó paletta

ma 4:01
Legalább négy olyan vendéglátóhely nyílt idén Veszprémben, amely eddig nem volt. Bízzunk benne, hogy meg is maradnak, hisz szükség van rájuk.

A vendéglátóhelyek mindig is szerepet játszottak a hagyományok ápolásában, az étkezési kultúra fejlesztésében, a szórakoztatásban és sokszor a gazdasági-társadalmi-kulturális élet fellendítésében. Mennyi ötlet és terv indult el egy délutáni kávézásból, egy közös ebédből, vagy egy esti sörözésből? Mióta világ a világ, az éttermek, kávézók és pubok funkciója mindig is több volt az egyszerű étkeztetésnél. Helyszínül szolgált a növekedésnek és a kapcsolatok építésének.

A 2020-as koronavírus egyik legnagyobb vesztesei a vendéglátósok és maguk a vendégek voltak. Az éttermek nyitva tartásának korlátozásával hónapokig voltunk elvágva attól, hogy rendesen találkozzunk és kieresszük a gőzt, vagy együnk egy jót. Amelyik étterem nem húzta le a rolót, házhoz szállítással oldotta meg a vendégek távolmaradását, ami valljuk be: senkinek sem volt az igazi.

A pandémia miatti korlátozások májusi enyhítésével újult erővel, kiéhezve tértünk vissza kedvenc helyeinkre. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy azóta fürtökben lógnak az emberek a teraszokon, és az Óváros tér környékére is visszatért a vasárnapi közönség. A veszprémiek szerencsések, hisz idén több lehetőségük van választani éttermekből, kávézókból és pékségekből, mint a korábbi években.

Legalább négy olyan hely nyílt idén, mely eddig nem volt a városban. Gondoljunk csak a 2023-as EKF pályázat előszelével elstartoló Papírkutya kultúrbisztróra, ahol esténként testközelben zenélnek, az Óváros téri tésztázós wokbárra, a Kedvencemre, vagy a Fricska mellett nyílt romkocsmára, a Felönt a Garatra nevű egységre. A kovászos termékekkel operáló Makmoiselle pékség és a Kávésüti szintén nemrég nyitotta meg kapuit a belvárosban. Üde színfolt, hogy Veszprém első e-sport bárja, a Pixel is a múlt hétvégén tartotta nyitóbuliját.

Az újdonságok mellett volt olyan is, aki felújított, vagy bővített: az Oliva a belső terét alakította át, a Villa Medici étterme pedig grillteraszt nyitott. A veszprémiek és a turisták lehetőségei tehát erősen bővültek, amely valószínűleg jelzi, hogy igény volt a szintlépésre és frissítésre.

Méretéből és vásárló erejéből adódóan egy 60 ezres város persze sosem versenyezhet egy nagyváros, akár a 2 milliós Budapest kínálatával és sokszínűségével, ám valójában nem is kell. Csak abban bízhatunk, hogy az új helyek hosszútávon is megmaradnak. Szükség van rájuk.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Arról, hogy az írót senki nem védheti meg
Arról, hogy az írót senki nem védheti meg
Az író csak akkor bukhat el, ha bizonyítani tudják, hogy munkájának szándéka nem őszinte. Minden más nem számít sokat: a vád sem, a védelem sem.
A popzene szerint 2020 csupa eufória
A popzene szerint 2020 csupa eufória
Miközben az új évtized első éve sorra adja a pofonokat, a popzene csak legyint egyet és annyit mond: rá se ránts, irány a táncparkett!
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Január végén születésének százhuszadik évfordulóját ünnepeltük, most pedig halálának ötvenedik évfordulója szólít emlékezésre. 1970. június 23-án, ötven éve halt meg Fekete István, a Tüskevár, a Tutajos és Bütyök kalandjait folytató Téli berek, a Vuk, a Bogáncs, valamint még számos más állattörténet szerzője.
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Az emberiség egészen magas fokon űzi a természeti és történelmi örökségének pusztítását, néha egészen ártalmatlannak tűnő módokon.
2020. augusztus 9. // Emőd névnap