Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. november 15. Albert, Lipót
Veszprém
12°C
2025. november 15. Albert, Lipót
Veszprém
12°C

Jót tesz a szívnek a csokoládé

2020. július 23. 10:41 // Forrás: mti
Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára" - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál. "Azt akartam látni, hogy a szívkoszorúerekre hatással van-e és ha igen, akkor jó vagy káros hatással".

Illusztráció: @jillwellingtonphotography_Illusztráció: @jillwellingtonphotography_

A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálta. Kilenc évet táfogó követéses vizsgálat szerint a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér betegséget és 4667-nak volt szívrohama. A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.

A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL-szintjét.

Nem vizsgálták azt, hogy milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás. "A csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében, de további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládét javasolhatunk e célból" - tette hozzá.

Krittanawong azonban óvott a túlzott csokoládéfogyasztástól. "A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem. A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében" - magyarázta.

vehir.hu
további cikkek
Öt mindennapi élelmiszer, ami nem olyan egészséges, mint gondoljuk életmód Öt mindennapi élelmiszer, ami nem olyan egészséges, mint gondoljuk A tudatos táplálkozás korszaka rég beköszöntött. A boltok polcain a csomagolások harsányan hirdetik a „fit”, „light”, „bio” és „mentes” életmód ígéretét, miközben a valóságban sokszor épp ezek az ételek és italok jelentenek újabb, kevésbé látványos kockázatot. Az egészséges életmód kultusza mára iparággá nőtte ki magát – és mint minden iparág, ez is elsősorban a profitra épít. A kérdés csupán az: mennyi ebből a valós táplálkozástudomány, és mennyi a gondosan felépített illúzió? 2025. október 31. 11:59 Már igényelhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás közélet Már igényelhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás Országszerte elérhető és már igényelhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn. 2025. október 27. 10:47 Nem a betegség határoz meg minket, hanem ahogy élünk és szeretünk életmód Nem a betegség határoz meg minket, hanem ahogy élünk és szeretünk A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. A Csolnoky Ferenc Kórházban már szombaton délelőtt többen álltak sorba ezért a vizsgálatért, miközben az utcán a Fagyöngy Egyesület tartotta hagyományos prevenciós sétáját. 2025. október 11. 17:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.