Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kovács Péter: simogatja a lelkemet az elismerés

2020. július 15. 18:44 // Forrás: MTI
A XX. század legjobb férfi kézilabdázójának megválasztott Kovács Péter úgy fogalmazott, simogatja a lelkét, hogy a Kézisek kézise elnevezésű szavazáson is ő végzett az élen.

 A Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo.hu és a Magyar Kézilabda Szövetség közös játékában Nagy László lett a második, Varga István pedig a harmadik.   

"Simogatja a lelkemet, tényleg jólesik" - nyilatkozta a 65 éves Kovács Péter szerdán a Kossuth Rádiónak.    

Hozzátette, pályafutása kapcsán nagy hiányérzete nincs, mert a Bp. Honvéddal 1982-ben BEK-et nyert, többször volt magyar bajnok, nyert német bajnokságot és kupát is, vagyis számos szép időszaka volt a karrierjének. Azt azonban nem tagadja, nagyon szeretett volna világbajnokságot vagy olimpiát nyerni a válogatottal - Európa-bajnokság akkoriban még nem volt.    

A nemzeti csapat szereplési és gólrekordere 323 meccsen 1797 gólt szerzett magyar színekben, a világválogatottban négyszer lépett pályára. A válogatottal az 1986-os világbajnokság ezüstérme a legjobb eredménye. Összesen öt vb-n szerepelt, 1978-ban a torna gólkirálya lett. A kiváló balátlövő három olimpián játszott, 1980-ban és 1988-ban is negyedik lett a csapattal.    

MTI Fotó: Németh Ferenc (archív)MTI Fotó: Németh Ferenc (archív)

Mint mondta, az 1984-es Los Angeles-i bojkott különösen fájdalmasan érintette, mert akkor volt a legerősebb csapatuk, amely életkorban és összetételben is kiemelkedő volt.    

Felidézte, a 70-es évek végétől a 80-as évek közepéig volt a csúcson, de mindig nyerni akart, és ezért megpróbált mindent megtenni, mert a sportban "mindig előre kell lépni és a legjobbat kell akarni".    

Edzői karrierje kapcsán megjegyezte, sajnálja, hogy sohasem tevékenykedhetett a magyar válogatott szövetségi kapitányaként.    

"A környező országokban azok az emblematikus játékosok, akik sokat tettek az országukért, legalább egyszer mindig megkapták a lehetőséget, hogy hazájuk válogatottját irányítsák" - magyarázta.   

Felidézte, nagyon szeretett a Pick-Szegednél dolgozni, ahol Magyar Kupát nyert, kiemelte még a női junior válogatott szövetségi edzői posztját, hiszen három korosztállyal is eredményes tudott lenni, és a Törökországban eltöltött három évre is nagyon szívesen és szeretettel emlékszik vissza.    

A Kézisek kézise szavazás élmezőnye:  

férfiak:
 1. Kovács Péter
 2. Nagy László
 3. Varga István
 4. Pérez Carlos
 5. Bartalos Béla
 6. Éles József
 7. Marosi István
 8. Marosi László
 9. Kovács László
10. Fenyő András    

nők:
 1. Gódorné Nagy Mariann
 2. Görbicz Anita
 3. Sterbinszky Amália
 4. Kökény Beatrix
 5. Radulovics Bojana
 6. Pálinger Katalin
 7. Farkas Ágnes
 8. Elekné Rothermel Anna
 9. Horváth Klára
10. Siti Beáta

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.