2023. május 31.
//
Angéla névnap

Már Veszprémnek is van miniszobra

Hétfő óta egy kicsi Őr vigyáz a városra, hamarosan pedig további két apróság is színesíti majd az utcákat: az A1-Sped Kft. hozzájárulásával és támogatásuknak köszönhetően Veszprémben is elindulhat a felfedező túra Kolodko Mihály miniszobrai után.

Utóbbi mondhatni külön program lett a turisták és a városuk iránt rajongók körében: Kolodko Mihály gerillaművész az elmúlt években gyakorlatilag meghódította az emberek szívét a városokban váratlanul felbukkanó miniszobraival. Még azokét is, akik alapvetően kevésbé hódolnak a művészetnek, és a hétköznapokon szinte csak elmennek a hagyományos szobrok mellett.

Ezekben az aprócska alkotásokban viszont van valami, ami megállásra késztet bennünket – vagy éppen arra, hogy egy egész felfedező túrát szervezzünk a miniszobrok köré: meglepőek, váratlanok, eltérnek a megszokott művészetfelfogásunktól, és akarva-akaratlanul arra is felhívják a figyelmet, hogy egy város szépségét, esszenciáját olykor épp az apró érdekességek adják.

A köztéri miniszobrok a kárpátaljai művész szerint is ugyanolyan drámai erővel tudnak hatni a szemlélődőkre, mint a monumentális alkotások – noha kezdetben őt is a utóbbi érdekelte, csak később kezdett el miniszobrokkal foglalkozni. Miután 2016-ban áttelepült Magyarországra, főleg Budapesten kezdtek el felbukkanni alkotásai többek között olyan híres mesehősökről, hírességekről és művészekről, mint A kockásfülű nyúl, Mekk Elek, a Főkukac vagy Liszt Ferenc, idén május óta pedig már Tihanyban is találkozhatunk a művész keze nyomával, ahol Gombóc Artúr mini változatát csodálhatjuk meg.

Fotók: Török BalázsFotók: Török Balázs

Az A1-Sped Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. támogatásának köszönhetően azonban mostantól már a városból sem kell kitennünk a lábunkat, hogy mi magunk is szembetaláljuk magunkat egy miniszoborral: a héten megkezdte szolgálatát a veszprémi vár Őre állandó helyén, a Hősök kapuja nyugati pillérének sarkán, a következő hetekben pedig még további két apró alkotással gazdagodik Veszprém.

A veszprémi székhelyű, nemzetközi és belföldi szállítmányozással foglalkozó kis családi vállalkozás tagjai üzleti tevékenységük mellett a kezdetektől fogva fontosnak tartják, hogy – lehetőségeikhez mérten évi 6-8 alkalommal – támogassák elsősorban a veszprémi közhasznú és segítő szervezetek, alapítványok munkáját – tudtuk meg Török Balázstól, a cég ügyvezetőjétől.

Mindezek mellett azonban lokálpatriótaként szerették volna más módon is gazdagítani Veszprémet. „A városunk iránt érzett kötődésünk és szeretetünk indította a családunkat, a vállalkozásunkat arra, hogy olyan maradandó alkotásokkal is hozzájáruljunk a veszprémi látképhez, amit minden veszprémi lakos vagy a városunkba látogató turista idővel kicsit magáénak érezhet, és ami minden generáció számára szerethető, befogadható” – tette hozzá.

Így született meg az elképzelés, hogy három, egymástól független bronz miniszobrot helyezzenek el a köztereken Kolodko Mihály gerillaművész keze nyomán, amelyet aztán egy éves közös munka követett, amely alatt a művész és a megrendelő együtt tervezték meg a koncepciót és a helyszíneket, a végleges környezet, Veszprém történelmének, kulturális sokszínűségének és turisztikai vonzerejének egységét szem előtt tartva.

Török Balázs és Kolodko Mihály az új veszprémi alkotássalTörök Balázs és Kolodko Mihály az új veszprémi alkotással

Az első alkotás, a 12 cm hosszú, 10 cm széles és 30 cm magas, részben faragott kő alapon álló Őr is ennek jegyében született és foglalta el helyét: a kis alak egyszerre emlékeztet a régi vár bejáratára és a hajdani függőhíd strázsáira; a koronaőrökre, akik Pajtás Ernő ezredes vezetésével 1944. november 6. és december 6. között őrizték itt a Szent Koronát és a Szent Jobbot; a török uralomra és az akkori várvédőkre, amely alatt többször is gazdát cserélt a veszprémi vár; valamint az I. világháború hőseire.

A szobor méltó helye tehát megvan, neve azonban még nincs: az A1-Sped Kft. szeretné, ha erről a veszprémiek döntenének – akárcsak a további kettő, egyelőre még nem leleplezett, de hamarosan kihelyezendő alkotásokról. A névjavaslatokat a vállalkozás Facebook oldalán, illetve az ott megadott e-mail címre (torok@a1s.hu) várják. Kikötés nincs, lehet becenév és keresztnév is, de az lehetőleg kötődjön az alkotás tartalmához. Az általuk legjobbnak ítélt javaslatokat szintén itt teszik közzé, napokon belül pedig a helyi lakosság meg is szavazhatja, szerintük milyen névre hallgassanak a mini alkotások.

„Számunkra nagyon nagy öröm volt, hogy Misivel együttműködve ezzel a három alkotással gazdagíthatjuk Veszprémet – különösképpen annak fejében, hogy egy ideig egyelőre nem nagyon fog hasonló felkérést vállalni a művész – mondta el Török Balázs. – A közös névválasztás révén pedig bízunk benne, hogy a veszprémiek is még inkább magukénak fogják érezni a miniszobrokat, szeretni, óvni fogják őket, és a város büszkeségeiként fognak tekinteni rájuk.”

Bertalan Melinda

További cikkek

Terápiás képekből nyílt kiállítás
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Tizenöt alkalmas művészetterápiát szervezett a Befogadás Házában élő hajléktalanoknak a Finart Design Kft. a VEB 2023 Zrt. támogatásával. A Quirin Ágnes grafikus vezette foglalkozásokon készült képekből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palota magtárában.
A művészet és a tudomány találkozása
A művészet és a tudomány találkozása
Csütörtök délután Startvonal címmel nyílt tárlat a Csikász Galériában. A Veszprémből indult fiatal és középgenerációs művészek friss munkáit mutatták be a helyen, ahol a legtöbbjük pályája elkezdődött. A kiállítás kurátora: Áfrány Gábor.
Olajfestménytől a batikolásig: így alkotnak a veszprémi nők
Olajfestménytől a batikolásig: így alkotnak a veszprémi nők
Veszprém környéki nők alkotásaiból nyílt kiállítás a Hangvilla folyosóin kedden a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) szervezésében.
Szívhez szóló műalkotások
Szívhez szóló műalkotások
Pálfy Gusztáv Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kiállításának megnyitójával indult útjára az idén 30 éves Gizella-napok programsorozat. Az emberi élet minden rezdülését bemutató, körülbelül kétszáz kisplasztikákból álló galéria kecskeméti székhelyű, de néhány részletét most a Városháza aulájában is megtekinthetnek az érdeklődők.
Kortárs alkotások a barokk térben
Kortárs alkotások a barokk térben
A Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményének nők által készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. A tárlat július 11-ig térítésmentesen látogatható.