Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Rögtön kettő Zsebibaba is érkezett állatkertbe

2020. július 14. 4:00
Két benett kengurukölyökkel gyarapodott a Veszprémi Állatkert, akiket egyelőre még csak az anyjuk erszényében lehet meglátni, ha éppen kidugják a fejüket.

Valamikor a tavasz folyamán születettek meg azok a kengurukölykök, akik már elég nagyok ahhoz, hogy anyjuk erszényéből kidugják a fejüket és így ismerkedjenek a külvilággal.

Az állatkertben több benett kenguru is lakik, akik közül most két nőstény is újszülött kengurunak adott életet. Egyébként nem ritka, hogy állatkertben is szaporodnak, Veszprémben is több egyed képviseli a fajt.

A bennett-kenguru Ausztrália keleti és dél-keleti részén, a partmenti eukaliptusz erdőkben él. A sűrű növényzetet kedveli, ahol jól el tud rejtőzni, de általában a ritkásabb erdőrészekben és a szavannákon jár táplálék után. Éjszakai állat, a nappali órákat menedékbe húzódva pihenéssel tölti. Növényevő, elsősorban fűfélékkel táplálkozik. Alkalmanként a talajban ás vizet vagy nedvdús gyökereket keresve.

A hímek a párzási időszakban is csak egy napig maradnak együtt a nőstényekkel. A hímek gyakran megküzdenek egymással a nőstényekért és a táplálékért, erőteljes rúgásokkal és ökölharccal tarkítva. Az emlősök között egyedülálló módon a megtermékenyülés ellenére a nőstény fogamzóképes marad. Míg az anyaállat az első párzásból származó egyedet szoptatja, addig a másodikból származó embrió fejlődése megáll, csak az első utód elválasztása után folytatódik. A fiatalok, miután elhagyják anyjuk erszényét, még egy hónapig velük maradnak. A hímek különösen nagyobbak a nőstényeknél.

Mellső végtagjaikat nyalogatva hűtik le magukat, amikor izgatottak vagy melegük van. Alapvetően magányos állatok, de amikor elegendő táplálékot találnak, akkor előfordul, hogy legfeljebb 30 egyedből álló csoportokba verődnek. A bennett-kenguruk átlagosan 12-15 évig élnek. Régen szőrükért és húsukért is vadászták őket, valamint az erdőirtások is csökkentették egyedszámukat néhány helyen, ám az elmúlt évek helyreállításainak köszönhetően most élőhelyük nagy részén ismét gyakoriak.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. Veszprémi Állatkert Megannyi állati és húsvéti élménnyel várja látogatóit a Veszprémi Állatkert az ünnepi hosszú hétvége minden napján. A húsvéti hangulat garantált a Gulya-dombi bejáratnál strucctojásokkal díszített rendhagyó tojásfával. ma 2:55 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.