Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Végre Veszprémben is lehet kertmozizni

2020. július 10. 4:00
Nem egy új vállalkozás, inkább néhány lelkes fiatal megvalósult álma, az Ifjúsági Ház kertjében kéthetente jelentkező filmklub viszont végre lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni, ha kertmozizni szeretnénk.

A nosztalgialáz egyik legjobb hatása a kert- és autós mozik visszatérte, a dolognak azonban van egy kis szépséghibája: elég szórványos az előfordulásuk. Veszprémiként a legközelebbi kertmoziig is Csopakig kell utaznunk, és míg ez alapvetően nem egy nagy távolság, annak, aki nem rendelkezik saját autóval, vagy nincs egy olyan baráti társasága, akikkel össze tudna állni telekocsira, hiába vágyakozik a kertmozira, hiszen ha tömegközlekedéssel még le is jut a Balatonra, a vetítés után már nincs hazafelé tartó busz vagy vonat.

Márpedig az igény nagyon is megvan erre a fajta élményre, és egyáltalán nem csak annak a kicsit idősebb korosztálynak a körében, akiknek még vannak emlékei a hőskori kertmozizásról.

A Veszprémi Ifjúsági Ház udvarán létrejött kertmozi ugyanis a legújabb generáció találmánya: öt lelkes ifjú tizenéves (többek között a VEDIÖK egykori elnöke és alelnöke) összeállt, hogy az Európai Szolidaritási Testület által támogatott szolidaritási projekt keretében megvalósítsanak egy olyan közösségi teret, ahol a fiatalok összegyűlhetnek és értelmesen eltölthetik az idejüket kifejezetten nekik szóló programokkal.

A sikeres pályázat feltétele volt egy befogadó szervezet – ez lett a Lélektér Alapítvány, amelynek segítségével az önkéntesek az elmúlt hetekben megújították az Ifjúsági Ház kertjét: rendbe szedték a növényzetet, függőágyak és hangulatvilágítás került a fák ágaira, raklapbútorokat festettek a kinti időtöltéshez, a falakra pedig graffitiket fújtak. Utóbbiban a Hősök duó két tagja, Mentha és Eckü is részt vett, akik a ház bejáratát egy Veszprémet védő Amerika Kapitány festménnyel és egy klasszikus graffitivel díszítették, de a falfestményeken még Gizella és Szent István is szuperhős jelmezbe bújt.

A projekt másik elemeként a Fiatalok Hangja nevű ifjúsági konzultációs tanács, kerekasztal is létrejött, ami lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok párbeszédet folytathassanak a döntéshozókkal, és elmondhassák, szerintük mitől lenne fiatalosabb Veszprém, mik azok a programok, amelyek szerintük hiányoznak a városból, és amivel a számukra is kiemelten fontos Európa Kulturális Fővárosa program még sikeresebbé válhatna – tudtuk meg Takáts Emesétől, a Lélektér Alapítvány elnökétől.

Szelfi falként is működnek az új graffitikSzelfi falként is működnek az új graffitik

A kertmozi létrejötte pedig nagyon jól mutatja, hogy érdemes kikérni az ifjúság véleményét és hogy a számukra is érdekes programokhoz nem feltétlenül kell nagy körítés: elég egy projektor, egy vetítővászon és egy hangfal, néhány babzsák, raklapbútor, kis hangulatvilágítás, mikróban pattogtatott popcorn és frissítő, no meg leginkább lelkesedés. De ennyi már bőven elég, hogy a recept működjön, hiszen a kezdeményezés tényleg megmozgatta a fiatalokat.

A kertmozi az előzetes tervek szerint összesen hat alkalommal fog jelentkezni egyébként: az elsőt július 2-án, csütörtökön tartották, és a jövőben is csütörtöki napokon lesz majd lehetőség mozizni, várhatóan kéthetente, az időjárástól is függően.

A filmeket mindig a közönség választja ki: ők ajánlhatnak filmeket is a Lélektér Alapítvány Facebook oldalán meghirdetett aktuális eseménynél, a befutó pedig az lesz, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. Az első alkalommal A keresztapára esett a választás – egy igazi kultfilmre.

A vetítések minden esetben ingyenesek, ahogy a popcorn és a frissítő is, egyszerre pedig nagyjából 50-70 fő tud mozizni – fiatal és idősebb egyaránt, hiszen a kertmozi mindenki előtt nyitott.

Ha sikeres lesz a projekt és lesz rá igény, adott esetben akár további vetítéseket is tartanak majd a hat tervezett alkalmon kívül.

A szolidaritási projekt részeként pedig a fiataloknak még van egy-két ötlet a tarsolyában. Nagy álmuk például egy art stúdió létrehozása is, ahol egy-egy terméket készítenének majd bocsátanának árverésre, hogy a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlják fel.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.