Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A holokauszt sorstragédia, de nem sorshatás

2020. július 2. 12:00
A holokauszt során elhurcolt és meggyilkolt veszprémi zsidó származású emberekre emlékeztek vasárnap délután a Mártírok úti temetőben.

A járványveszély miatt a korábbi évekkel ellentétben idén kisebb körben és egy helyszínen, a Mártírok úti zsidó temetőben emlékeztek meg a 76 évvel ezelőtt, 1944-ben elhurcolt veszprémi és környékbeli zsidókról.

A Veszprémi Zsidó Hitközség által szervezett eseményen Porga Gyula polgármester is jelen volt, aki beszédében hangsúlyozta, hogy mindenki mártír, aki a Holokauszt áldozatául esett, az egyetlen állítólagos „bűne” pedig az volt az embereknek, hogy zsidók voltak.

A holokauszt sorstragédia, de nem sorshatás, amit elkerülhettünk volna

- fogalmazott.

Porga GyulaPorga Gyula

A polgármester kiemelte, hogy máig nem tűntek el a világból azok a gonosz eszmék, amelyek előidézték ezt a tragédiát, de nekünk, józan gondolkodású embereknek kell tenni azért, hogy soha ne történhessen meg újra hasonló esemény.

Dr. Verő Tamás főrabbi történeti visszatekintésében emlékeztetett, hogy az 1920-tól fellobbanó antiszemita nézetek addig vezettek, hogy 1944-ben Veszprémből is elhurcolják a zsidó származású polgárokat, holott addig ez a hitközösség békében élt együtt a városlakókkal.

A legfiatalabb egy háromhetes kisfiú volt, a legidősebb pedig egy 97 éves férfi, akit marhavagonokkal először Sárvárra, majd Győrbe, végül Auschwitz-ba, a haláltáborba szállítottak Veszprémből.

Az akkori hírmondó erről a tragikus eseményről csak egy rövidhírként számolt be, abban is negatívan feltüntetve a zsidó embereket.

Dr. Verő TamásDr. Verő Tamás

A főrabbi elmondta, hogy nehéz átlépni ezen a tragédián, de hálásnak kell lennünk azoknak, akik túlélték és a munkatáborokból hazatérve újra tudták kezdeni az életüket.

Arra viszont nincs megoldás, hogy a holokauszt milyen lelki deformitást eredményezett a leszármazottak életében és nem tudni, hogy valaha lesz-e gyógyír erre.

Az ünnepség végén a megjelentek zsidó hagyományok szerint köveket helyeztek el a sírokon. Ez a tradíció zsidó szokás szerint az örökéletet szimbolizálja, hiszen a kövek nem hervadnak el úgy, mint a virágok, valamint minden sírra hasonló méretű kövek kerülnek, hiszen a halálban mindenki egyenlő.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.