2020. július 15. // Henrik névnap

Itt a modern, öko-jövő: önvezető és napelemes hajó

Az elektromos meghajtású vízi járművek a 2020-ra elterjedtek a köztudatban. A Balatonon is bemutatták a magyar fejlesztésű elektromos meghajtású Narke jetskit. Határainkon túl, egy 400 éves történetet újragondolva az IBM és a Promare fejlesztői csapata létrehozta az önvezető megújuló energiával működő óceánjáró hajót.

A mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép a Mayflower autonóm hajó kapitánya és a tervek szerint év végére átszeli az Atlanti-óceánt.

Az IBM számítógépének integrálásával csúcstechnológiákat használunk és az a célunk, hogy a Mayflower képes legyen legnagyobb kihívást okozó körülmények között is függetlenül operálni

- mondta Don Scott, a Mayflower önvezető hajó szolgálati főnöke. A projekt célja, hogy az óceánjáró emberi beavatkozás nélkül teljesíteni tudja küldetését.

forrás: MFAMEforrás: MFAME

Jelenleg a brit Plymouth város partján tesztelik a hajót, és ha minden a tervek szerint alakul, egy új verziója születik a Mayflower-nek. Ugyanazt az útvonalat fogja megtenni, amit elődje 400 évvel ezelőtt a brit Plymouth-ból Amerikába. Szeptember 16-án indul útjára a modern monstrum, az eredeti hajónak 2 hónapba telt mire megtette az útvonalat; az utódjának akár 14 nap alatt is sikerülhet, 37 km/h sebességének köszönhetően.

Mitől képes ekkora gyorsaságra, mi áramoltatja a mesterséges intelligenciával ellátott szuperszámítógépet?

Természetesen méretben kisebb, mint a Mayflower, hiszen 15 méter hosszú és 5 tonnát nyom, azonban az alumínium és szénszálakból összerakott bárka tartalmazni fog egy olyan hajtóművet, ami kombinálja a szél-napenergiát az áramellátáshoz. Egy diesel generátor is be van szerelve, de csak vészhelyzet esetére.

MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM

Ha ez még nem volna elég, a modern hajóba négy szenzort helyeztek el, amely feladata az óceán és változatos élővilágának, időjárásának feltérképezése, majd egy meteorológiai, klimatológiai és biológiai tanulmányt készít a környezetszennyezettségről. Az elmúlt két év tengerészeti felvételei bebizonyítottak, hogy az önvezető hajó képes a bóják, bárkák, törmelékek, sziklák és egyéb hullámvölgyek azonosítására, azaz képes önmagától manőverezni az óriás fagyos hullámok között. Mindezek mellett úgy programozták, hogy mindenféle körülmény között tudjon rádióüzeneteket fogadni, valamint érdemben válaszolni azokra.

Vajon, ha itt tart a technológia, az azt jelenti, hogy pár év múlva már hajóskapitányokra sem lesz szükség?

Lengyel László

 

Kapcsolódó cikk
Új műfaj a hajózásban
Sorozatgyártásra fejlesztett elektromos jetskit a Narke – pontosabban a cég szerint új műfajt teremtettek a hajózásban.

 

vehir.hu

További cikkek

Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Újabb fejezetéhez érkezett az illegális hulladéklerakók és a városi közszolgáltató véget nem érő szappanoperája. Most a Haszkovó 13. mellett alakult ki egy olyan lerakat, ami akár három társasházi lakás lomjait is kiteszi. A VHK munkatársai szerdán elszállítják a hulladékot, habár egyszerűbb megoldás is lehetett volna.
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Akit kicsit is érdekel a csillagászat, az valószínűleg hallott már a szabad szemmel is látható C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös érkezéséről. A jó hír, hogy mostantól már nem kell hajnalban kelni a látványosságért.
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Megszüntetve a börtönök túltelítettségét, országszerte tíz büntetés-végrehajtási intézet bővült új épületszárnyakkal. Az elkészült beruházások hivatalos átadó ünnepségét hétfőn tartották Veszprémben.
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Pénteken a Veszprémi Állatkertbe is ellátogatott az Európai Friss Kalandok rendezvénysorozat, amely játékos és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon keresztül népszerűsítette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
2020. július 15. // Henrik névnap