Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Új műfaj a hajózásban

2020. május 14. 17:00 // Forrás: Ecoport
Sorozatgyártásra fejlesztett elektromos jetskit a Narke – pontosabban a cég szerint új műfajt teremtettek a hajózásban.

Jetski suhan a Balaton vizén: a látvány szokatlan, a Balaton-törvény ugyanis hosszú ideje tiltja az ilyen járművek közlekedését a tavon. A törvény megalkotásakor azonban nem gondoltak arra, hogy egykor majd az elektromos meghajtás is megjelenhet a járművekben, így a szabályozás nem is tér ki rájuk – a lehetőséget kihasználva a magyar fejlesztésű elektromos jetski tesztelését már 2018-ban megkezdték a legnagyobb tavunkon, nagy hullámokat keltve ezzel a szó szoros és átvitt értelmében is.

Technikai értelemben a fejlesztés lenyűgöző: a Narke weboldalán listázott specifikációk magukért beszélnek. Ezek szerint a karbonszál erősítésű kompozit szerkezettel ellátott járművet saját fejlesztésű, 45 kW teljesítményű vízhűtéses háromfázisú aszinkron motor hajtja maximum 55 km/h sebességgel. Átlagos használat mellett egy töltéssel másfél órán át lehet hajtani, míg az akkumulátor a 80%-os töltöttséget gyorstöltéssel akár 2, hagyományos hálózati csatlakozóval 6 óra alatt éri el.

Ahogy a fejlesztők a weboldalukon kifejtik, az általuk megálmodott elektromos jetski “nem egy benzines modellből átalakított félmegoldás (…), már a kezdetektől az elektromos meghajtás vezérelte”. Ugyanitt elsősorban a környezettudatossággal érvelnek a termékük mellett. “Az electrojet az olajtócsák és kipufogófüst ellen küzd. Magas teljesítményével, mérsékelt hangjával és elegáns kinézetével egy új generációt képvisel, amely a tiszta energián alapszik. Új generációt, amelynek az elterjedése segíthet, hogy megőrizzük a természetet a következő nemzedékeknek.”

Fotó: NARKEFotó: NARKE

Az Electrojet azonban mégsem aratott osztatlan sikert: bemutatását követően azonnal megszólaltak azok a civil szervezetek, akik a Balaton nyugalmát, az élővilágot és a turizmust is féltik a magyar találmánytól. A Nők a Balatonért Egyesület petíciót indított azért, hogy törvényben tiltsák meg az elektromos jetski használatát a Balatonon, érvelésük szerint ugyanis az zavarja a horgászokat, vitorlázókat és strandolókat, nem is beszélve arról, hogy balesetveszélyes, a rajta ülőket semmi nem védi egy esetleges balesetkor, a környezetükben tartózkodókat pedig még úgy se.

Hasonlóan negatívan reagált a Balaton-környéki települések polgármestereit tömörítő Balatoni Szövetség is, a településvezetők 2019 áprilisában többnyire az elektromos jetski teljes tiltása vagy kizárólag kijelölt pályán való használata mellett foglaltak állást.

A felvetett kérdéseket látva a cég hosszabb állásfoglalást is közzétett weboldalán. Érvelésük szerint a hajótest tervezésekor arra törekedtek, hogy minél kevesebb legyen a vízkiszorítása, így kisebb hullámokat kelt és nem zavarja meg az élővilágot. Elektromos meghajtásának köszönhetően a kikötő és a védett zóna elhagyása szinte hangtalanul lehetséges, és a többi üzemmód is jelentősen halkabb, mint a belső égésű motorral szerelt vízi járművek.

A fejlesztők igyekeztek azt is megcáfolni, hogy az Electrojet balesetveszélyes lenne. Mint írták, a part megközelítésekor és elhagyásakor alkalmazott “kikötő üzemmód” mindössze 7 km/h sebességet engedélyez, ráadásul az eszköz ekkor is jól manőverezhető. Az elektromos jetski fejlett fékrendszerrel rendelkezik, így sokkal gyorsabban meg tud állni, mint a tavon közlekedő kishajók, és ellentétben azokkal a formatervezéskor ügyeltek arra, hogy ne legyenek lekerekítetlen, sérülést okozó élek a járművön. Hozzátették: “a meghajtásra szolgáló propeller egy zárt alagútban van, így nem okoz vágással járó sérülést semmilyen élőlénynek”.

A biztonságot szolgálják a betartandó előírások is: az Electrojetet tilos fürdésre kijelölt vízfelületen használni, ráadásul nem is irányíthatja akárki, “csak olyan 18. életévét betöltött személy vezetheti, aki érvényes kishajóvezetői jogosítvánnyal rendelkezik, azaz ismeri a vízi közlekedési szabályokat, orvosi engedéllyel rendelkezik, illetve felelősségre vonható a szabályok be nem tartása esetén. Az Electrojetet használatbavétel előtt kötelező közhiteles nyilvántartásba venni, azaz egyedi azonosítót, hajólevelet kap.”

Az, hogy az Electrojetet bérelni nem, csak megvásárolni lehet, és a vezetése is szigorú előírásokhoz kötött, eleve biztosíték arra, hogy nem fogunk lépten-nyomon elektromos jetskibe botlani a tavon. A megjelenése azonban előjele lehet más későbbi fejlesztéseknek, a felvetett kérdések pedig alkalmat adnak arra, hogy végiggondoljuk, milyennek szeretnénk látni a XXI. századi Balatont, hogyan kellene viszonyulnia a turizmusnak és a környezetvédelemnek a technikai újdonságokhoz?

A cikk eredetileg az Ecoport magazin 2020/1. számában jelent meg.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.