Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

73 magánszálláshely újulhat meg Veszprémben

2020. június 21. 4:00
Panziók, szállodák, balatoni vízi csúszdák és kalandparkok fejlesztése valósult meg az elmúlt években a Kisfaludy Turisztikai Programban. A projekt új szakaszába lépett, amelynek keretében összesen 60 milliárd forintból újulhatnak meg a legfeljebb 8 szobával rendelkező vidéki magán és egyéb szálláshelyek országszerte, köztük Veszprémben is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. koordinálásával zajló program 2017 óta ad lehetőséget a szálláshelyek megújítására mintegy 300 milliárd forintos keretösszegből. Az elmúlt három évben több mint 670 vidéki panzió és 74 száz szoba alatti szállás fejlesztése valósulhatott meg összesen 54 milliárd forintból. Ennek köszönhetően ma már 2000 újonnan létrejött és 4700 felújított szoba, valamint 2451 többségében családbarát szolgáltatás várja az üdülni vágyókat – mondta el Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója Porga Gyula polgármesterrel tartott közös veszprémi sajtótájékoztatójukon pénteken, ahol a program legújabb fejleményeiről számoltak be.

Horváth megfogalmazása szerint meggyőződésük, hogy a siker és a túlélés egyetlen útja a fejlesztés, ezért azok a járvány alatt sem álltak le, a jövőben pedig ismét nagy volumenű beruházások valósulnak meg.

Május 25-én jelent meg a Magánszálláshelyek és Egyéb szálláshely fejlesztése elnevezésű pályázatuk, amely összesen 60 milliárd forintos keretösszegből nyújt lehetőséget a vidéki térségben működő, legfeljebb 8 szobával rendelkező magánszálláshelyeknek szobáik felújítására, szobánként 1 millió forintot biztosítva a fejlesztésekre. A program célja kettős: a családi és kisvállalkozások támogatásán túl a szezonalitás csökkentését is szeretné elérni a zrt.

A pályázat benyújtása június 4-én indult el, a jelenlegi adatok szerint pedig már 12165 pályázat érkezett be 37796 szoba megújítására. Az átlagos megpályázott összeg 3 millió forint volt, míg a teljes beérkezett támogatási igény 37,06 milliárd forint. A legtöbb pályázatot Somogy mellett Veszprém megyéből nyújtották be – árulta el a részleteket a vezérigazgató.

Veszprém megyében egyébként összesen 2895 magánszálláshely működik, amelyek 8799 szobával rendelkeznek, tehát a program keretében ennyi újulhat meg az év végéig. Ha mindenki pályázik, több mint 8,7 milliárd forint támogatás érkezhet a megyébe. A támogatásból Veszprémben 73 magánszálláshely jogosult 194 szoba megújítására.

Porga Gyula polgármester a rendkívüli fejlesztési lehetőség kapcsán úgy fogalmazott, a turizmus a megye és a város egyik legfontosabb ágazata, a koronavírus pedig épp ezt érintette hátrányosan. Az élet lassan ugyan kezd visszatérni a normál kerékvágásba, de szükség van a gazdaság beindítására is.

Ráadásul az is ismert, hogy bár látnivalók és rendezvények tekintetében nagyon gazdag Veszprém, ha egy időben érkezik a városba nagyobb tömeg vendégként, a szálláshelyek hamar elfogynak. „2023-ban Európa Kulturális Fővárosa leszünk, és fontos, hogy színvonalas, ugyanakkor családias hangulatú, barátságos szálláshelyeket tudjunk kínálni a térségbe érkező számos hazai és külföldi vendégnek. Ugyanakkor a hosszú távú fenntarthatóságra is kell gondolni a szálláshelyek és a szolgáltatások színvonalának fejlesztésénél, ez pedig egy kiváló lehetőség rá, ezért minden érintettet biztatok, hogy vegyenek részt a programban saját vállalkozásuk és a városuk gyarapítása érdekében is” – hangsúlyozta a polgármester.

A Kisfaludy Program pályázatait július 15-ig lehet benyújtani, a támogatásokat pedig még ezen a nyáron folyósítják a nyertes pályázóknak, akiknek év végéig kell megújulniuk. A pályázat benyújtásához segítséget nyújtanak az országszerte létrehozott Kisfaludy pontok is – Veszprémben ilyennek számít a Tourinform iroda –, ahol az érdeklődők a hét 7 napján napi 10 órában kaphatnak tájékoztatást. Emellett telefonos ügyfélszolgálat is működik a +36 1 05100 670-es számon, valamint egy oktató videóanyag is elérhető a kisfaludyprogram.hu oldalán és a Turisztikai Ügynökség honlapján, amely lépésről lépésre vezeti végig a pályázókat az űrlapon. Pályázni a fenti kritériumokon kívül az tud, aki rendelkezik érvényes regisztrációval a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén, továbbá 2019-ben is működött és rendelkezett érvényes működési engedéllyel.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.