Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

3 lélegzetelállító kaland a nyárra

2020. július 13. 4:32
A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint idén nyáron még akkor is inkább a belföldi turizmus mellett döntünk, ha a járvány csendesedésével egyetemben egyre több külföldi ország teszi lehetővé a beutazást. Magyarország egyik legszebb régiójában élve biztosak is lehetünk benne, hogy idehaza is bőven találni felfedeznivalót, de ha még nincs tippetek, mit csináljatok a nyaralás alatt, mutatunk három felejthetetlen kalandot.

Séta a csillagösvényen

A nyári időszak egyik legkedvesebb, helyszíntől szinte teljesen független elfoglaltsága a csillagos égbolt és a meteorzáporok megfigyelése. A szinte szó persze az esetben nem elhanyagolandó, hiszen a fényszennyezés miatt még a város legeldugottabb, magaslati pontján sem találkozhatunk olyan tiszta égképpel, mintha a Tejútrendszert mondjuk az erdő széléről kémlelnénk. Ha tehát igazán látványos éjszakai égboltot szeretnénk látni, érdemes kimenni a pusztába, vagy biztosra menve, a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetséghez fordulni: ők nevükkel ellentétben nem a Star Wars új gonoszai, hanem egy olyan szervezet, amely összegyűjti azokat a helyeket, ahol az elenyésző mértékű fényszennyezés miatt zavartalanul lehet szemlélni az égboltot. Magyarországon három ilyen hely van szerintük: a Zselici Csillagpark, a Hortobágyi Nemzeti Park területe és a Bükki Nemzeti Park. Zselicben az éjszaka is bejárható tanösvények mellett csillagászati bemutatókat is tartanak, valamint egy 25 méter magas kilátóból is nézelődhetünk, a Hortobágyi Nemzeti Parkban pedig akár 2000 fénypontot is felfedezhetünk – a Tejút szalagja mellett itt a piramist formázó fényhíd, az állatövi fény is kirajzolódik. Nem kevésbé látványos a bükki csillagda: előzetes bejelentkezés után általános csillaglesen, meteorzápor túrán és holdfogyatkozás kémlelésen is részt vehetünk, a legjobb szpotok felfedezéséhez pedig 18 pontos térkép dukál.

Bükki Csillagoségbolt-park /Fotó: Novák RichárdBükki Csillagoségbolt-park /Fotó: Novák Richárd

Látogatás a Rudabányai tónál

Ha kicsit úgy szeretnénk érezni magunkat, mintha Kanada egyik híres nemzeti parkjában túráznánk, irány a keleti országrész és a Kazincbarcikától 15 km-re fekvő Rudabánya. Általános iskolai történelem óráinkról biztosan ismerős a név: annak idején itt találták meg a 12 millió éves emberszabású majom, a Rudapithecus maradványait. A városnak viszont akad egy másik nevezetessége is, az egykori bányató, mely jelenleg hazánk legmélyebb állóvízének számít. A tó területén eredetileg két külön állóvíz volt, amelyek a vízszint emelkedésével egyesültek és így érte el mai kiterjedését a tó. Hosszát tekintve mintegy 300 méter, átlagos szélessége 80 méter, legnagyobb mélysége pedig közel 60 méter. Különlegességét adja továbbá, hogy a bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalak és omlások határolják, a tavasz végén, nyár végén körös-körül burjánzó természet pedig igazi vadregényes táj hangulatát kelti. Fontos tudni, hogy a tó magántulajdonban van, így ha szeretnénk megtekinteni, azt előzetesen jeleznünk kell a Rudabányai múzeum felé.

Fotó: szallas.huFotó: szallas.hu

Hőlégballonozás a Balaton felett

A világ számos pontjáról érkeznek turisták a törökországi Kappadókiába, hogy egyszer az életben kipróbálhassák a hőlégballonozás élményét és több száz méteres magasságból élvezzék a különleges vulkáni tájat. Kétség sem férhet hozzá, hogy itt repülni, főleg napfelkeltében, hatalmas élmény. De madártávlatból nézni a Balatont valószínűleg ugyancsak az, főleg nekünk, akik itt lakunk mellett és talán mindenkinél jobban kötődünk hozzá. A Balaton Ballooning csapatának köszönhetően pedig pár éve viszonylag könnyűszerrel meg is tehetjük ezt, noha azt el kell ismerni, a tó feletti hőlégballonozás nem olcsó mulatság a maga 42 ezer forintos árával, viszont olyan, amit nem felejtünk el egyhamar. A ballon a Gyenesdiás-Keszthely-Hévíz térségben száll fel és egészen 1000-1500 méteres magasságig emelkedik – innen tekinthetünk le a türkizkék magyar tengerre és az azt körülölelő hegyes-dombos vidékre, a szőlőtőkékkel tagolt településekre. Ráadásul a repülés a nap legszebb szakaszában történik: késő délután és napnyugta között, az élményt pedig pezsgős koccintással koronázhatjuk meg.

Fotó: Balaton BallooningFotó: Balaton Ballooning

Nyitókép: Christian Nielsen/Unsplash  

Bertalan Melinda
további cikkek
A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02 A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Meli A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől Egyre több Y és Z generációs merül el a spiritualitásban, a boszorkányságban. Ez a szubkultúra persze mindig is létezett a történelem során, izgalmasabb kérdés viszont, miért most kapott újra lendületet? 2023. november 5. 21:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.