Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
15°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
15°C

3 lélegzetelállító kaland a nyárra

2020. július 13. 4:32
A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint idén nyáron még akkor is inkább a belföldi turizmus mellett döntünk, ha a járvány csendesedésével egyetemben egyre több külföldi ország teszi lehetővé a beutazást. Magyarország egyik legszebb régiójában élve biztosak is lehetünk benne, hogy idehaza is bőven találni felfedeznivalót, de ha még nincs tippetek, mit csináljatok a nyaralás alatt, mutatunk három felejthetetlen kalandot.

Séta a csillagösvényen

A nyári időszak egyik legkedvesebb, helyszíntől szinte teljesen független elfoglaltsága a csillagos égbolt és a meteorzáporok megfigyelése. A szinte szó persze az esetben nem elhanyagolandó, hiszen a fényszennyezés miatt még a város legeldugottabb, magaslati pontján sem találkozhatunk olyan tiszta égképpel, mintha a Tejútrendszert mondjuk az erdő széléről kémlelnénk. Ha tehát igazán látványos éjszakai égboltot szeretnénk látni, érdemes kimenni a pusztába, vagy biztosra menve, a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetséghez fordulni: ők nevükkel ellentétben nem a Star Wars új gonoszai, hanem egy olyan szervezet, amely összegyűjti azokat a helyeket, ahol az elenyésző mértékű fényszennyezés miatt zavartalanul lehet szemlélni az égboltot. Magyarországon három ilyen hely van szerintük: a Zselici Csillagpark, a Hortobágyi Nemzeti Park területe és a Bükki Nemzeti Park. Zselicben az éjszaka is bejárható tanösvények mellett csillagászati bemutatókat is tartanak, valamint egy 25 méter magas kilátóból is nézelődhetünk, a Hortobágyi Nemzeti Parkban pedig akár 2000 fénypontot is felfedezhetünk – a Tejút szalagja mellett itt a piramist formázó fényhíd, az állatövi fény is kirajzolódik. Nem kevésbé látványos a bükki csillagda: előzetes bejelentkezés után általános csillaglesen, meteorzápor túrán és holdfogyatkozás kémlelésen is részt vehetünk, a legjobb szpotok felfedezéséhez pedig 18 pontos térkép dukál.

Bükki Csillagoségbolt-park /Fotó: Novák RichárdBükki Csillagoségbolt-park /Fotó: Novák Richárd

Látogatás a Rudabányai tónál

Ha kicsit úgy szeretnénk érezni magunkat, mintha Kanada egyik híres nemzeti parkjában túráznánk, irány a keleti országrész és a Kazincbarcikától 15 km-re fekvő Rudabánya. Általános iskolai történelem óráinkról biztosan ismerős a név: annak idején itt találták meg a 12 millió éves emberszabású majom, a Rudapithecus maradványait. A városnak viszont akad egy másik nevezetessége is, az egykori bányató, mely jelenleg hazánk legmélyebb állóvízének számít. A tó területén eredetileg két külön állóvíz volt, amelyek a vízszint emelkedésével egyesültek és így érte el mai kiterjedését a tó. Hosszát tekintve mintegy 300 méter, átlagos szélessége 80 méter, legnagyobb mélysége pedig közel 60 méter. Különlegességét adja továbbá, hogy a bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalak és omlások határolják, a tavasz végén, nyár végén körös-körül burjánzó természet pedig igazi vadregényes táj hangulatát kelti. Fontos tudni, hogy a tó magántulajdonban van, így ha szeretnénk megtekinteni, azt előzetesen jeleznünk kell a Rudabányai múzeum felé.

Fotó: szallas.huFotó: szallas.hu

Hőlégballonozás a Balaton felett

A világ számos pontjáról érkeznek turisták a törökországi Kappadókiába, hogy egyszer az életben kipróbálhassák a hőlégballonozás élményét és több száz méteres magasságból élvezzék a különleges vulkáni tájat. Kétség sem férhet hozzá, hogy itt repülni, főleg napfelkeltében, hatalmas élmény. De madártávlatból nézni a Balatont valószínűleg ugyancsak az, főleg nekünk, akik itt lakunk mellett és talán mindenkinél jobban kötődünk hozzá. A Balaton Ballooning csapatának köszönhetően pedig pár éve viszonylag könnyűszerrel meg is tehetjük ezt, noha azt el kell ismerni, a tó feletti hőlégballonozás nem olcsó mulatság a maga 42 ezer forintos árával, viszont olyan, amit nem felejtünk el egyhamar. A ballon a Gyenesdiás-Keszthely-Hévíz térségben száll fel és egészen 1000-1500 méteres magasságig emelkedik – innen tekinthetünk le a türkizkék magyar tengerre és az azt körülölelő hegyes-dombos vidékre, a szőlőtőkékkel tagolt településekre. Ráadásul a repülés a nap legszebb szakaszában történik: késő délután és napnyugta között, az élményt pedig pezsgős koccintással koronázhatjuk meg.

Fotó: Balaton BallooningFotó: Balaton Ballooning

Nyitókép: Christian Nielsen/Unsplash  

Bertalan Melinda
további cikkek
Az ingyenes szállás nem csak álom Az ingyenes szállás nem csak álom Bár egyre nehezebben, a fapadosoknak köszönhetően időről időre még mindig ki lehet fogni egy-egy olcsó repjegyet a nyári szezonban is, ám az utazás valódi buktatója igazából nem ez, hanem a szállás ára. Szerencsések vagyunk, ha van egy csomó barátunk, rokonunk a nagyvilágban, de ha nem, akkor sincs minden veszve. tegnap 21:37 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Örök kérdés, amely újra és újra előkerül a nyaralószezon közeledtével. De tényleg van rá egyértelmű válasz? 2024. május 4. 14:47 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.