2023. január 28.
//
Károly, névnap

Játszó medvéket és Nagy bánatot is találtunk Veszprémben

2020. június 8. 4:00
kozterkep.hu
Nemcsak a nagyobb veszprémi tereken helyezkednek ikonikus szobrok, műalkotások, hanem az eldugottabb utcákban, vagy éppen a társasházak árnyékban is belefuthatunk egy-egy különlegesebb emlékműbe. Mi most ezeket a kevésbé ismert alkotásokat kerestük fel és készítettünk egy listát belőlük. Tesztelje tudását, hogy hányról tudja megmondani, hol található pontosan?

Szent István király és Gizella királyné szobra a vár végén emelkedő kilátóbástyánál, vagy éppen az angyalt formázó Brusznyai-emlékmű a Megyeháza téren, de akár említhetnénk a Kossuth utca híres Három Grácia csobogóját is. Mind-mind olyan műalkotások, amelyek évtizedek óta díszítik Veszprémet és városrésztől függetlenül, minden itt élő polgár ismeri őket.

Mi most szándékosan nem ezeket a híres szobrokat vettük elő, hanem az olyan kisebb-nagyobb köztéri alkotásokat, amelyek olykor annyira beleolvadtak már az utcaképbe, hogy hiába megyünk el mellettük nap mint nap, mégsem akad meg rajtuk a szemünk.

Pedig némelyik témája, vagy éppen története számos érdekességet rejt magában. Tekintsünk meg most tizenegyet ezek közül. Szabad lesz a kezét, olvasó? Hadd vezessük körbe, közben pedig ha van kedve, akkor próbálja meg kitalálni, hogy hol találhatóak Veszprémen belül a következő művek.

Cikkünk végén természetesen felfedjük a szobrok pontos helyszínét is. 

1. R. Kiss Lenke: Anya gyerekkel1. R. Kiss Lenke: Anya gyerekkel

Anya és gyermek bensőséges kapcsolatát ábrázolja. A kisiskolás figyel, de menne is. Jól látszik a jellegzetes kéretem magamat cselekvés is. Bújik édesanyjához, aki átöleli, gondoskodik róla. Melegség, meghittség ebben az apró alkotásban, melyet 2000-ben avattak fel.

2. Tar István: József Attila2. Tar István: József Attila

Az alkotást a Városi tanács épülete előtt állították fel József Attila halálának huszadik évfordulójának alkalmával. A posztamensen álló posztumusz Kossuth-díjas költő életnagyságú bronz alakját Tar István szobrászművész készítette 1958-ban. Ez az alkotás másolat, az első példányt egy évvel előtte Makón állították fel, amiért az alkotó Munkácsy Mihály-díj első fokozatát kapta. A szobrot feltételezhetően a rendszerváltozáskor lebontották, majd áthelyezték új helyére, ahol jelenleg is megtalálható.

3. Szőke Gábor Miklós: Hintabagoly3. Szőke Gábor Miklós: Hintabagoly

2012 augusztusában állították fel az Óváros téren egy többrészes térinstalláció első darabjaként, melyet Szőke Gábor Miklós szobrász Huszár András építésszel együtt készített. A bagoly a bölcsességet és a tudást, a fa pedig a fejlődést és tanulást jelképezi. Az alkotás egy hónapig volt látható, mígnem 2013 júniusában elfoglalta jelenlegi helyét.

4. Erdélyi faragó: Favágó4. Erdélyi faragó: Favágó

Ajándékba kapta egy veszprémi építőipari cég, egy erdélyi faragótól. Álló férfi alak, csizmában, erdész kabátban, széles övvel a derekán. Vállára vetve kulacs, lábai előtt hosszú nyelű fejsze, kezei ezen nyugszanak. Fején sapka, arca hosszúkás, sematikus ábrázolású, hosszú bajusszal. 

5. Rózsa Péter: Halaskofa5. Rózsa Péter: Halaskofa

Az 1967-ben állított kis méretű mészkő szobrot Veszprémben Ülő nő címmel is szokták emlegetni. Igaz, ül, de a kezei közt halak is megbújnak.

6. Marton László: Nagy bánat (1977)6. Marton László: Nagy bánat (1977)

Az 1977-ben felavatott mű korántsem egyedi darab: a Marton Múzeumban (Tapolca) is látható belőle egy példány. A márványból készült alkotás igencsak beszédes. Alkotója szerint "az olyan munka, ami taszít, az elveszik." A szoborból áradó fájdalom teljességgel taszító, mégis magával ragadja az embert egy elveszett pillantásban.

7. Pohlmann: Krisztus7. Pohlmann: Krisztus

A 20. század elején Berlinben készült műalkotás eredetileg Rada István pápai prelátus, kanonok síremléke az alsóvárosi temetőből. A szobrot ismeretlen tettesek ledöntötték, összetörték, ezért a Rada család még élő tagjai egy veszprémi múzeumnak ajánlották fel végleges megőrzésre 1998-ban. Az alkotás bronzlemezből készült, Krisztust ábrázolja, aki éppen két kezével mutatja, hogy "gyertek körém bátran, és hallgassatok!" 

8. Nagy Gabriella: A bölcsőde kerámiái 8. Nagy Gabriella: A bölcsőde kerámiái

Egy veszprémi bölcsőde utcára néző falain - talán, hogy a gyerekeknek meghozzák a kedvét a bölcsibe járáshoz - vidám kis kerámiák láthatóak. 1966-ban készültek, azóta pedig a dadusok és anyukák már minden bizonnyal meséket is találtak ki a domborművekhez, melyek igaz, nem világhírű alkotások, de a gyermekek megörvendeztetésére bőségesen elegendőek.

9. Raffay Béla: Anya gyermekével9. Raffay Béla: Anya gyermekével

Két négyemeletes lakóépület közötti parkban bújik meg 2006 óta ez a kis bazalt szobor háttal a lakótelep és a város forgalmának. Nyugalmat keres, nyugalmat áraszt. Az anya a védelem maga, szinte beburkolja gyermekét. A pici kifelé, a nyugodt, zöld park hátulsó része felé tekint az ölelés melegében.

10. Sóváry János: Játszó medvék10. Sóváry János: Játszó medvék

1964 óta lendül a láb, tűr a pocak, véd a mancs, bucskázik az egyik, míg egyensúlyoz a másik. "Mosolyogva" tűrik, bírják a napi ostromot az egyik helyi iskola kedvencei. Elárulom, ehhez az alkotáshoz személyes emlékek is fűznek: amíg élek, nem felejtem el azokat a kedves pillanatokat, melyeket a "macis udvaron" szereztem bajtársaim között gyermekként.

+1. Albert András: A színészkirály, Latinovits Zoltán emléktáblája+1. Albert András: A színészkirály, Latinovits Zoltán emléktáblája

Latinovits Zoltán a Veszprémi Petőfi Színházban 1971-től 1973-ig játszott és rendezett egyaránt. A bronz domborműt a színészkirály 60. születésnapján, 1991. szeptember 9-én helyezték ki egy helyi épület falára. 


Az alkotások pontos helyszínei:

 1. A Rózsa úti Általános Iskola kertjében, az épület felé haladva a bal oldalon lévő lépcsőkön.
 2. A Vetési Albert Gimnázium sarkánál.
 3. A Sólyi úti játszótéren.
 4. A Jutasi út 10. alatti építőipari cég udvarán.
 5. Az Egyetem utcai élelmiszerbolt bejáratánál.
 6. A Kossuth Lajos utcai kávézó szomszédságában, az utcáról induló kis lépcső mellett.
 7. A várban helyezkedő Gizella Királyné Múzeum udvarán.
 8. Az Ördögárok úti Hóvirág bölcsőde falain.
 9. A Jutasi út 89. és 91. épülettömbje között
 10. A Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola udvarán.
 11.  A Veszprémi Petőfi Színház bejárata melletti falon.

Hányat sikerült eltalálni?

Hajas Bálint
Simon Dani

További cikkek

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye
A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket.
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Idén nemzetközi fellépőkkel jön a Holtszezon
Február 23-26 között második alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elsőszámú irodalmi eseményét. Ezúttal négy napon keresztül, tizenhárom helyszínen, százegy programmal várják az érdeklődőket.
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.