Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veganeeta: nem presszionál, lehetőséget kínál

2020. május 28. 4:00 // Forrás: Ecoport magazin
A Veganeeta Home-ra általában első környékbeli vegán étteremként szokás tekinteni, pedig jóval több annál: koncepció, mely a jövőre és a környezetre fókuszál. Az Ecoport magazin cikke.

Korábban több blog és hírportál számolt be arról, hogy 2018-ban elsőként nyílt vegán étterem a Balaton partján. A balatonalmádi Veganeeta Home ötletgazdája, Árvai Anita évekkel ezelőtt saját bőrén tapasztalta meg, hogy az étkezés mennyire fontos szerepet játszik az ember egészsége és közérzete szempontjából. Súlyos betegségét 4 hónap kemény vegán, cukor- és gluténmentes étrenddel küzdötte le. A korábbi ügyvéd blogolni kezdett receptekről és gondolatokról, majd saját éttermet nyitott, amiről azt mondja, több annál: lehetőséget és alternatívákat kínál, valamint szociális hálóként szemléletet is formál. Elsőre talán furcsán hangozhat, ám egy délutáni beszélgetés közben Anita kifejtette, mit ért ez alatt és mit jelent a Veganeeta Home.

Nem kell mindenkinek vegánnak lenni

Már az is nagy kuriózum, hogy az étlap minden fogása mindennemű állati eredettől mentes, azaz kizárólag növényi alapanyagokból áll. Anita szerint, bár a veganizmusnak számtalan fajtája ismert, vannak, akik még ebben is szélsőségesek, és ők a sztereotípiák megteremtői a társadalomban. Vallja, hogy velük ellentétben nem kell mindenkinek vegánnak lennie.

– Ha valaki szereti, miért ne ehetne mértékkel húst? Elég, ha csak racionális és gazdasági szempontból vizsgáljuk meg azt, hogy a mindennapi húsevés és a kenyérevés nem jó. Egy kilogramm marhahús előállításához 10 ezer liter vízre van szükség – hívja fel a figyelmet az egyébként felszolgálóként is remekül helyt álló üzlettulajdonos, aki szerint teljesen mindegy, hogy valaki egészségtudatosságból, az állatokra való tekintettel, vagy szimplán divatból követ növényi étrendet. A végeredmény ugyanaz.

Éttermen túl

Anita a globális szinten való gondolkodást nem csak az éttermen keresztül mutatja be. Amellett, hogy az Instagramon és Facebookon blogol, workshopokat tart, rendezvényeket és megmozdulásokat is szervez. Zöld Almádi projektje például egy olyan egyedülálló kezdeményezés és fesztivál Balatonalmádiban, ami a környezetvédelmet, az újrahasznosítást, a zöld gondolatokat és a veganizmust helyezi középpontba.

– Szeretném összehozni az embereket, kiszélesíteni a látásmódjukat a tudatosság felé, ami előbb-utóbb nyitott fülekre találhat még akkor is, ha valaki két lépés távolságot tart tőlem – mondja Anita, aki szerint éttermével könnyű volt meghódítani az országot, ám a helyiek egyelőre kevésbé nyitottak az elképzelésére, ám ez hamarosan változhat. „Első fecske vagyok itt, akinek mindig nehéz dolga van.”

Hangsúlyozza azt is, nem kell feltétlenül mindenben egyetérteni vele, elég, ha csak mindenki a maga szintjén változtat olyan dolgokon, hogy visszaszorítja a húsfogyasztást, kevesebbszer autózik, vagy kevesebb fast fashion ruhát vásárol.

Beszélgetésünk során egy új, jövőbe mutató törekvéséről is beszámolt. Tavasszal 12-16 éves fiataloknak tervez olyan főzőtanfolyamot indítani, amelyben olyan mindennapi praktikákra hívná fel a figyelmet, hogy miként gyűjtsék a szemetet otthon, hogyan figyeljenek jobban a környezetre és az egészséges táplálkozásra. „Belőlük lesznek a fiaim feleségei, az unokáim anyukái, ezért nem mindegy, hogy milyen generációt nevelünk. Ha otthonról és az iskolában nem kapják meg ezeket, legyen választási lehetőségük. Majd ezt fejben összerakják és tudnak választani – ha szeretnének.”

A cikk eredetileg a Vehir.hu-t is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. egy másik lapjában, az Ecoport magazinban jelent meg tavasszal

Fotó: Veganeeta

Ge. Á.
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.