2020. június 4. // Bulcsú névnap

A körülményekhez igazították a költségvetést

2020. május 23. 4:00
Az élet felülírta a terveket: a város februárban elfogadott éves költségvetését is a koronavírus okozta helyzethez kellett igazítani. 

A változásokat nemcsak az indokolja, hogy az önkormányzatnak a járvány elleni védekezésre kellett pénzeket átcsoportosítania, de az is, hogy a rendelkezésre álló források is jelentősen megváltoztak például a kormányzati védekezés miatt.

Kapcsolódó cikk
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.

De egy ilyen befolyásoló tényező az is, hogy számos olyan rendezvény elmaradt, amit az önkormányzat is támogatott volna – az erre szánt összegnek is lesz jobb helye a jelenlegi helyzetben. A város jelenlegi legfontosabb kulturális programja, az Európa Kulturális Fővárosa projekt például 250 millió forintos költségcsökkenést könyvelhet el. Ezzel kapcsolatban korábban Navracsics Tibor kormánybiztos azt nyilatkozta, hogy jelenleg a hosszú távú célokért dolgoznak, így a sikeres veszprémi 2023-mas projektet nem veszélyeztette a járvány.

A járványhelyzet védőintézkedései miatt bevételkiesést is elszenved az önkormányzat: 220 millió forinttól esik el a gépjárműadó elvonása miatt, 87 milliótól a parkolás ingyenessé tétele miatt, csaknem 143 milliótól az intézmények zárvatartása miatt. 

Hogy valami pozitívról is beszámoljunk: 4,3 millió forintot számolnak el a létrehozott koronavírus adományszámlán, amelyet a vírus elleni védekezésre fordítanak – 160 ezer forintot például az I. sz. idősek otthonának adományoztak laptop vásárlására.

A felhalmozási célú támogatások 240 millió forinttal csökkenek felhalmozási és működési kiadások közötti átcsoportosítások révén. A hiány belső finanszírozására szolgáló bevételek 1,3 milliárddal emelkednek, a külső finanszírozásra szolgáló bevételek csaknem 150 millióval csökkennek, ami a 2020-ban tervezett beruházási hitel felvételének elhalasztásából származik. 

A védekezéssel kapcsolatos költségek fedezetére és az iparűzési adó bevételkiesés kompenzálására felfüggesztik a képviselői keretet (24 millió Ft), a kiemelt szervezetek sporttámogatásai és egyéb sportszervezetek támogatását (209 millió Ft), a polgármesteri hivatal gépjárművásárlását (9 millió Ft) és a civil pályázati keretet (4,2 millió Ft). 

A koronavírus elleni védekezésre és gazdasági hatásának enyhítésére összesen nagyságrendileg 121 millió forint áll rendelkezésre, ebből 701 ezer forint értékben fertőtlenítő folyadékot, 22,7 millió forint értékben maszkokat és gumikesztyűket vásároltak, 10 millió forint értékben támogatják a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány eszközbeszerzését és 15 millió forint értékben biztosítanak veszélyhelyzeti támogatás rászorulóknak. 

Söge
Domján Attila

További cikkek

CNC gép programozó és kezelői tanfolyam indul a Pannon Egyetemen
CNC gép programozó és kezelői tanfolyam indul a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Gépészmérnöki Intézete „CNC gépek programozása és kezelése” témakörben tanfolyamot szervez Veszprémben. Az intenzív, heti 4+6 órás tanfolyamot a jelentkezők akár már augusztus végére sikeresen teljesíthetik.
A húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra dinnyefronton
A húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra dinnyefronton
A húsvét utáni fagyok megtizedelték a görögdinnye ültetvényeket, de a gazdák újraültettek, és így már van ok a bizakodásra a dinnyetermést illetően - mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a közrádióban.
Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek
Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek
A Semmelweis Egyetem honlapján megjelent cikkben azt írták, a koronavírus-járvány miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, kevesebb napfény érte a bőrüket, így nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.
Idén nem lesz Veszprém-rali, a Mikulás-raliról még egyeztetnek
Idén nem lesz Veszprém-rali, a Mikulás-raliról még egyeztetnek
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) kedden véglegesítette a rali országos bajnokság módosított versenynaptár-tervezetét, amely szerint július közepén rajtol a hat futamból álló sorozat.
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A SzeretFilm stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án, Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszélgettek, beszéltek a stúdió új filmtervéről, a MÁJUS 30. munkacímű játékfilmről.
2020. június 4. // Bulcsú névnap