Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék

2020. február 27. 10:50
Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.

Előterjesztőként Porga Gyula polgármester megjegyezte: Veszprém szerencsés helyzetben van, hiszen nem csak az idei évre kell terveznie, hanem legalább 2023 végéig. Mint fogalmazott, városlakóként és polgármesterként is azt tartja a legfontosabbnak, hogy milyen hozadékai lesznek az Európa Kulturális Fővárosa programnak, mi az, ami 2023 után is megmarad? Ahhoz, hogy a program sikeres legyen, alapfeltétel a kiszámítható és stabil költségvetés. A polgármester rámutatott: a kormányzat 2010 óta partnerként tekint az önkormányzatokra, így Veszprémet is elérték az állami beruházások, melyek idén is éreztetik hatásukat. 

– A költségvetésünk biztonsággal végrehajtható, a tavalyi év azt mutatja, hogy ha bármi módosításra van szükség, azt rugalmasan tudtuk kezelni. A költségvetés jelentős beruházásokat, fejlesztéseket tartalmaz, a városban tudatos vagyongazdálkodás zajlik – mondta el Porga Gyula, aki szerint az előterjesztett büdzsé egy büszke és erős város költségvetése.

A stabilitás és gazdaságosság voltak a legfontosabb hívószavak a költségvetés összeállításakor – jelentette ki Hegedűs Barbara alpolgármester, aki az idei év kiemelt területei közül kiemelte az illegális hulladéklerakók felszámolását, a környezetvédelmet, amelyhez kapcsolódóan pályázatot nyújtanak be a levegőminőség javítására, játszótereket és kültéri közösségi tereket fejlesztenek. Hozzátette, hogy az ifjúsági, állatvédő és civil szervezetek, nyugdíjas klubok részére a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is biztosítják a megszokott támogatásokat.

Brányi Mária alpolgármester a költségvetést stabilnak, fenntarthatónak, a kiszélesedő működést jól finanszírozónak nevezte. Mint mondta, biztonságos az egészségügyi alapellátás, a szociális szféra, a kulturális terület és a civil szervezetek finanszírozása is. A fejlesztésekre fordított források egy részét saját forrásból fedezi a város, de fontosak a kormányzati partnerségből származó bevételek is.

A Fidesz-KDNP frakciójának több képviselője is felszólalt az előterjesztés kapcsán. Pálinkás Roland frakcióvezető a fenntarthatóságot célzó beruházásokat emelte ki, így a kerékpárutak építését, zöldterületi fejlesztéseket, energetikai beruházásokat. Dr. Strenner Zoltán az ingatlangazdálkodással kapcsolatban jegyezte meg, hogy az önkormányzat feladata nemcsak az vagyon értékesítése, hanem annak gyarapítása is, ami a költségvetés alapján érvényesül is. Halmay Gábor a kulturális terület támogatását emelte ki, helyesnek tartva, hogy e téren hosszú távon, 2023-ig és azutánra is terveznek. Stigelmaier Józsefné az Agóra előtti parkoló fejlesztése kapcsán fejezte ki támogatását. 

Az ellenzék soraiból egyedüliként a jobbikos Kovács Rajmund szólalt fel, aki kritizálta az önkormányzat hitelfelvételét, ami révén megfogalmazása szerint elzálogosítják a várost. Megjegyezte azt is, hogy a bevételek és kiadások közti különbséget a tavalyi évi maradványból fedezi a városvezetés, holott ezt a pénzt okosabban is el lehetne költeni. A polgármester válaszában rámutatott, hogy a 2019. évi költségvetési maradvány olyan pályázatokból származik, amelyek végrehajtása az előttünk álló hónapokban esedékes, ezt a pénzt csak arra lehet fordítani, amire a pályázaton támogatást nyertek.

A vitától távol maradó két frakció, az MSZP-LMP-P és a DK-Szakszervezetek képviselői a közgyűlés szünetében sajtótájékoztatón kritizálták a városvezetést. Azt kifogásolták, hogy a büdzsével kapcsolatos javaslataikat a polgármester válaszra se méltatta, az összeállításban nem érvényesült a részvételiség. Kevesellték a környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásokat, a civil szervezetek támogatását politikai kifizetésnek nevezték, a város tervezett hitelfelvétele alapján pedig úgy gondolják, hogy az önkormányzat elindult az eladósodás felé. 

A polgármester mindenesetre másképp értékelte az ellenzéki képviselők távolmaradását: a vita zárszavában megköszönte a két frakció “gesztusát”, hogy lehetővé tették a költségvetés nyugodt körülmények között zajló tárgyalását.

A 2020. évi költségvetést 11 igennel, 7 nem ellenében fogadták el. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.