Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megoldás: okos város

2020. május 12. 18:00
A 2020-as év drámai eseményekkel kezdődött, a koronavírussal. A járvány hatására számos olyan probléma került napvilágra, amelyet csak a fenntarthatóság jegyében lehet kezelni, megoldani. A fenntarthatóság a 21. században népszerű trend, a világ számos pontján városok, vállalatok, szervezetek, kormányok támogatják a fenntartható projekteket. A koronavírus járvány kényszerítőérőként szemlélteti számunkra, hogy a jelen berendezkedések nem fenntarthatók és változtatni kell.

A smart city (okos város) újkeletű 21. századi elképzelés. A smart city olyan település, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, szolgáltatások minőségét korszerű és innovatív technológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti. Az okos város vízió eléréséhez számos szervezet, esettanulmány, kutatás és megoldásokat nyújtó szolgáltatás ad iránymutatást.

A nemzetközi és hazai smart city koncepcióban 6 kulcsterület található, melyek egymástól nem kezelhetők függetlenül.

  1. Smart közlekedés (fenntartható közlekedési eszközök)
  2. Smart városigazgatás (helyi és globális integráció, ökoszisztéma támogatása)
  3. Smart energetika (megújuló energiagazdálkodás, levegőminőség javítása)
  4. Smart életvitel (biztonság, aktív kulturális és turisztikai élet, egészségügyi kondíciók javítása, lakhatász javító intézkedések)
  5. Smart kormányzás (nyílt, átlátható döntési folyamatok, infokommunikációs megoldások)
  6. Smart infokommunikációs infrastruktúra (innovatív megoldások)

Smart City lényegét jelképező prizmaSmart City lényegét jelképező prizma

Ezek a kulcsterületek szorosan kapcsolódnak egymáshoz és átfedéseik képzik az alapját a smart city koncepciónak.

Az Európai Bizottság létrehozta a Smart Cities and Communities - Európai Innovációs Partnerség programot, annak érdekében, hogy összefogja a smart city projekteket az Európai Unióban, ezzel támogatva a 2020-as klímaváltozási célok elérését. Ehhez, az alábbi területek fejlesztését tűzte ki célul:

  • Fenntartható városi mobilitás: alternatív energiák, tömegközlekedés, hatékony logisztika, tervezés
  • Fenntartható energia, hatékony épületek és körzetek: az épületek és körzetek energiahatékonyságának növelése, a megújuló energia felhasználási arányának növelése, a közösség életminőségének javítása
  • Integrált infrastruktúra létrehozása az energetika, a közlekedés és az információs és kommunikációs technológia összekapcsolására, a hatékonyság és a fenntarthatóság növelése céljából
  • Szociális ellátórendszerek korszerűsítése

A smart city rendszerek biztosítják a lakosság online ügyintézését, ami a jelen helyzetben kulcsfontosságú. A városi szenzorok segítségével kontrollálható a kijárási korlátozások betartása, forgalmi torlódások elkerülése. A városi mobilitás ellenőrizhető és probléma esetén valós időben jelez a rendszer a megfelelő szervnek. A virtuális turizmus és a virtuális szórakoztatóhelyek (múzeumok, koncertek) teret biztosítanak a lakóknak a kikapcsolódásra. A megújuló energiaforrások iránti orientáció az energetikai fenntarthatóságot eredményezi, amely a gazdaságra is élénkítő hatással van. A lakosság átnevelése a környezeti fenntarthatóság felé (zöld megoldások) tudatos és felelősségteljesebb társadalmat eredményez.

A smart city elképzelésre számos egyéb megoldás készült, valamint jelenleg és készül. Összeségében véve a technológiai adottságok kiaknázásával és a fenntarthatóság melletti döntéssel érhetők el az okos megoldások. A projektben rejlő feladat széleskörű, a teljes digitalizációtól a lakossági hozzáállasig.

Lengyel László

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.