Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben

2020. május 8. 6:27 // Forrás: Ecoport
Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.

De a családi örökséget vétek lett volna veszni hagyni. A Badacsonyörsön található, több mint 300 növényfajjal rendelkező Folly Arborétum és Borászat első, ma már százéves ciprusait és cédrusait még a dédnagyapa (Folly Gyula, 1867-1915) szerezte be, és telepítette a világ minden tájáról az 1900-as évek elején, mediterrán ízt csempészve a balatoni tájba. Később a 20. század viharai a gyűjteményes kertet is elérték – előbb a két világháború akasztotta meg a fejlődést, majd jött az államosítás –, az utódok felelősségtudatának köszönhetően mégis fennmaradt és gyarapodott.

Az öt nyelven beszélő, bankban dolgozó közgazdász az ugyancsak Folly Gyula (1911-1979) névre hallgató nagypapa annak ellenére folytatta az egzóták telepítését, hogy apja hobbiját a család egyfajta „bolondériának” tartotta, és a hely gondozása kényszer volt számára, banki karrierjét azonban a kommunizmus derékba törte, így a kertre több ideje maradt. A 70-es években agrármérnök fia, Folly Gyula (1943-2011) vitte tovább az örökséget: új növényeket telepített, az egyre növekvő költségek fedezésére díszfaiskolát alapított és visszavásárolta az elkobzott területeket.

Folly Réka 2010 óta vezeti az arborétumot, miután édesapja úgy érezte, elfogyott a lendülete és segítséget kért gyermekeitől. Igaz, akkor még ő sem sejtette, hogy az végül Budapesten orvos-fogorvosként praktizáló lányától fog érkezni.

– Négyen vagyunk testvérek, a bátyám kertészmérnök, mindenki azt gondolta, ő fogja átvenni az arborétum gondozását. Nem így lett. Akkor édesapám tőlünk is megkérdezte, lenne-e kedvünk segíteni, és férjemmel mi voltunk abban a helyzetben, hogy igent mondjunk. Így 2010-ben három gyermekünkkel együtt leköltöztünk ide. Ez nem kis vállalás, és bevallom, nem volt egyszerű elengedni az orvosi pályát. Nagyon fiatal korom óta arra készültem, két egyetemet is végigharcoltam érte: összesen 11 évet tanultam – hat évig Szegeden, majd a gyerekek születése idején elvégeztem a fogorvosi kart. Évekig még itt is praktizáltam fogorvosként félállásban az arborétum menedzselése mellett. De rá kellett jönnöm, a kettő nem megy együtt: úgy éreztem, ahhoz, hogy igazán ragyoghasson a kert, 110 év után végre megérdemelne egy olyan embert, aki teljesen erre szánja a kapacitásait.

Édesapjától akkor már egy komplett vállalkozást vett át?

A kertben mindig is folyamatos volt a generációk jelenléte, de az elődök idején az arborétum még inkább hobbi volt. Ahhoz, hogy professzionálissá váljon, gazdaságilag fel kellett építeni. Így alapítottunk egy kft-t, amiben még édesapám is részt vett az elején. Ő úgy látta, jó irányba haladunk.

Azóta sokat fejlődtek: tanösvények, játszótér, kilátó épült, borászatot és éttermet nyitottak. Egyből tudta, milyen irányba szeretné fejleszteni az arborétumot?

Nem. Az első időszak gyakorlatilag csak a tanulásról szólt. Egy évem volt édesapám mellett, hogy a növényekkel kapcsolatos információkat – mi micsoda, melyik hónapban milyen feladatokat kell elvégezni – begyűjtsem. Mindent az alapoktól kellett megtanulnom, ráadásul nagyon összetett az arborétum és a borászat menedzselése. De talán éppen az a szerencsém, hogy volt bennem egy nagy adag kíváncsiság és nyitottság, nagyon akartam, hogy jól csináljam, így folyamatosan figyeltem a munkatársaimmal együtt, milyen szolgáltatásokra lenne igénye a látogatóknak. Azt hiszem, ez az állandó jelenlét és gondolkodás volt az, ami végül kialakította az irányt.

Tulajdonképpen azt is meg kellett tapasztalnia, hogy hiába a gyönyörű természeti örökség, a fennmaradáshoz attrakciók is kellenek?

Így van. Ha a turizmusban szeretnénk érvényesülni, szükség van egyéb ingerekre is. Az nem elég, hogy azt mondom: van egy nagyon szép kertünk, gyertek, nézzétek meg. Nyugat-Európában megvan ennek a vonzereje, de Magyarországon ez sajnos kevés. Persze a növényeket is be lehet mutatni úgy, hogy azok izgalmas látnivalóként szolgáljanak, de kell mellé az infrastruktúra és egyéb szolgáltatások. Most már azt hiszem, büszkék lehetünk magunkra: széles a kínálati paletta, vendégcentrikusak vagyunk, sokan tudnak jönni, és jóval hosszabb időt tudnak itt eltölteni, mintha „csak” a növények lennének.

A látogatóknak van kedvence?

Azt gondolom, a fejlesztéseink komplex egészet alkotnak. Általában több korosztály utazik együtt, így mindenkinek tudunk valamit nyújtani – célcsoportunk is a család. Míg a gyerekek a szabad levegőn, a játszótéren játszanak, a szülők beülhetnek az étterembe, ahol saját készítésű borok, szörpök, helyi, szezonális alapanyagokból egyszerűen, de ízesen elkészített ételek fogyaszthatók elérhető áron. Aztán együtt végigsétálhatnak a különböző tematikus útvonalakon: van, ahol a földtől elemelkedve, faburkolatú út vezet a növények között – melyekről rövid érdekességek is olvashatók –, máshol a lombkorona között lehet haladni, és a végén egy csúszdán lecsúszni.

Ha már szezonalitás: egész évben nyitva tartanak. Élnek is ezzel a lehetőséggel a látogatók?

Egyelőre csak a hétvégén érezzük a hatását, olyankor sokan jönnek, a hétfőtől csütörtökig tartó időszak viszont nagyon csöndes, főleg január-februárban. Ennek az is oka, hogy a helyiek sajnos nem igen mozdulnak meg, de akinek van itt telke, hétvégi háza, szívesen elindul.

Újra nyitva a Folly Arborétum

A kijárási korlátozások vidéki feloldását követően május 4-étől, egymásra figyelve, minden biztonsági intézkedést betartva újra látogatható a Folly Arborétum!

Hogyan kell elképzelni az arborétum gondozását?

Tíz év alatt rájöttem, nem lehet mindenhol ott lenni. Kell, hogy legyen egy-egy külön szakember, aki felügyeli a kerti munkákat, a szőlőt, az éttermet. Nekem az a dolgom, hogy napi szinten egyeztessük velük, összefogjam a szálakat és irányítsam őket. Közgazdász férjem nagy segítség ebben. A részfeladatok mellett a turisztikai vonalra is oda kell figyelni: nagyon fontos, hogy elérjünk a szolgáltató társakhoz, szállásadókkal, más látványosságok működtetőivel összedolgozva olyan csomagajánlatokat tudjunk kialakítani, amelyek vonzók lehetnek a vendégek számára. Egyértelműen látszik, hogy a turisták azt szeretik, ha egy adott áron több szolgáltatáshoz is hozzájutnak.

Miért olyan fontos az Ön számára az arborétum gondozása, védelme, bemutatása?

A teremtett környezetünk, a minket körülvevő természeti szépség hatalmas érték. Ezt nem szabad veszni hagyni, és érdemes a hagyományainkhoz ragaszkodni. Az arborétummal is erre szeretnénk felhívni a figyelmet: attól, mert valami régi, még lehet értékes. Sőt. Ez az igazi érték.

Gyerekkori álmát adta fel a családi örökség ápolásáért. Mit kap cserébe ettől az élettértől?

Nagyon jó itt lenni és látni a látogatók arcán, ahogy feltölti őket a hely. Egyfajta gyógyítás ez is: sokszor elcsigázottan és stresszesen érkeznek ide a vendégek, de amikor távoznak, egészen le vannak nyűgözve. Gyakran azt is megfogalmazzák: nem hitték, hogy ilyen különleges helyek vannak Magyarországon. Pedig vannak, és nagyon jó érzés, amikor fel tudom hívni erre a figyelmüket. És ilyenkor persze a családomra is roppant büszke vagyok.

Bár gondolom, kevés ideje van pihenni, ha mégis akad, azt is a természetben szereti tölteni?

Igen. Tudatosan utazunk, igyekszünk olyankor is minél több kertet megnézni és közben pihenni. A férjem nagy szerelme a vitorlázás, van, hogy a kettőt összekötjük, és bejárjuk a mediterrán vidékek kertjeit. De gyönyörű, ősrégi kertek vannak az angoloknál és a hollandoknál is.

A jövőre vonatkozóan milyen elképzelései vannak?

Most először a történelemben úgy érezzük, megbecsülik és támogatják a munkánkat, így szerencsére van lehetőségünk még fejleszteni. Jelenleg is zajlik egy speciális bemutatótér kialakítása az étterem alatt található régi pincészetben, ahol a birtokról, a családról, a történetünkről kaphatnának több információt a látogatók érdekes formában. Hiszen ennek a helynek épp ez az egyik értéke: hogy a kertet ma is az alapító család alakítja saját gondolatai alapján.

Az interjú az Ecoport magazin 2020/1. számában jelent meg.
Fotók: Folly Arborétum és Borászat

Bertalan Melinda
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. tegnap 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. 2024. május 13. 8:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.