2022. január 25.
//
Pál névnap

A bolygó-fotók szuperkupáját a Bahamák nyerte

2020. június 15. 3:05
Óceán, homok és Bahamák. A Nasa Earth Observatory kieséses rendszerben szavaztatta meg a főként Földről készült felvételeket.

A Nasa Earth Observatory (Föld Megfigyelőközpont) 1999 óta folyamatosan gyűjti és teszi közzé a lakosság számára a főként bolygóról készült fotókat. Mára már több mint 16 ezret töltöttek fel honlapjukra, melyek közül jó néhány már a világsajtót is bejárta, hisz ezek az űrből készült képek már több ízben érzékeltették kiválóan a természeti katasztrófák hatásait. Legyen szó akár az ausztrál bozóttüzekről, vagy a chilei szárazságról. Egyet-egyet biztosan látott már közülük.

Idén márciusban az alapítástól eltelt 20 év és az 50. Föld napja alkalmából szavazásos versenyt hirdettek, melyen egy hónapon keresztül lehetett voksolni a legjobb fényképekre. A megszokott internetes szavazós versenyektől eltérően most a sportkupákhoz hasonlóan állították párba a fotókat. Amelyik több szavazatot gyűjtött, az ment tovább. Az alkotások öt fordulón keresztül meccseltek egymással, hogy megszülessen a végső győztes.

Több mint 56 ezer szavazat után a Dél-Floridai Egyetem fótója nyert, mely a Bahamák homokdűnéit ábrázolja:

A 2001-ben született mű a Landsat 7 amerikai földfigyelő műhold fedélzetéről készült. Ha elsőre nem tudja pontosan kivenni, hogy mit lát a képen, segítünk. A Bahamák tengerfenekét felülnézetből, amit a tengeri áramlatok úgy alakítanak, mint a sivatag homokdűnéit a szél. Akár egy festmény is lehetne.

Nem érdemes elmenni szó nélkül a többiek mellett sem. Lejjebb mutatunk néhány képet, akik hátrébb kerültek a fenti fotónál. Ön mit gondol?

A kupadöntő "vesztese" a Raikoke-tűzhányó 2019-es kitörését ábrázoljaA kupadöntő "vesztese" a Raikoke-tűzhányó 2019-es kitörését ábrázolja

A Florence hurrikánA Florence hurrikán

Ha a többi versenyfotó közt böngészne, azt ide kattintva tudja megtenni.

Ge. Á.

További cikkek

Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Bár a közösségi médiát előszeretettel szokás ekézni, ha okosan választjuk meg, mit vagy kit követünk rajta keresztül, sokat adhat a személyes fejlődésünkhöz és a lelki egyensúlyunk megtalálásához.
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Egy átlagos veszprémi kereskedelemben dolgozó személy reméljük, hogy nem átlagos megoldása a külföldiekkel való kommunikációs problémák áthidalására. Véleménycikk.
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Régi klasszikust varázsol a Hangvilla színpadára a Pannon Várszínház.
Veszprémből a NASA kutatólaborjába
Veszprémből a NASA kutatólaborjába
Bár a NASA pólóit mostanában bárki hordhatja, azt kevesen mondhatják el magukról, hogy az űrügynökség munkatársai. Rácz Gábor kozmológus 2022 januárjától posztdoktori ösztöndíj program keretében két évig kutathat a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory-ban. Az egykori iparis diákot ötvenszeres túljelentkezés mellett választották ki.
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Tizenkét évvel az ikonikus film megjelenése után Forrest Gump kilépett a képzelet világából és életre kelt: Rob Pope 422 napot és 15621 mérföldet futott, hogy végül hazatérjen.