2020. június 4. // Bulcsú névnap

A bolygó-fotók szuperkupáját a Bahamák nyerte

Óceán, homok és Bahamák. A Nasa Earth Observatory kieséses rendszerben szavaztatta meg a főként Földről készült felvételeket.

A Nasa Earth Observatory (Föld Megfigyelőközpont) 1999 óta folyamatosan gyűjti és teszi közzé a lakosság számára a főként bolygóról készült fotókat. Mára már több mint 16 ezret töltöttek fel honlapjukra, melyek közül jó néhány már a világsajtót is bejárta, hisz ezek az űrből készült képek már több ízben érzékeltették kiválóan a természeti katasztrófák hatásait. Legyen szó akár az ausztrál bozóttüzekről, vagy a chilei szárazságról. Egyet-egyet biztosan látott már közülük.

Idén márciusban az alapítástól eltelt 20 év és az 50. Föld napja alkalmából szavazásos versenyt hirdettek, melyen egy hónapon keresztül lehetett voksolni a legjobb fényképekre. A megszokott internetes szavazós versenyektől eltérően most a sportkupákhoz hasonlóan állították párba a fotókat. Amelyik több szavazatot gyűjtött, az ment tovább. Az alkotások öt fordulón keresztül meccseltek egymással, hogy megszülessen a végső győztes.

Több mint 56 ezer szavazat után a Dél-Floridai Egyetem fótója nyert, mely a Bahamák homokdűnéit ábrázolja:

A 2001-ben született mű a Landsat 7 amerikai földfigyelő műhold fedélzetéről készült. Ha elsőre nem tudja pontosan kivenni, hogy mit lát a képen, segítünk. A Bahamák tengerfenekét felülnézetből, amit a tengeri áramlatok úgy alakítanak, mint a sivatag homokdűnéit a szél. Akár egy festmény is lehetne.

Nem érdemes elmenni szó nélkül a többiek mellett sem. Lejjebb mutatunk néhány képet, akik hátrébb kerültek a fenti fotónál. Ön mit gondol?

A kupadöntő "vesztese" a Raikoke-tűzhányó 2019-es kitörését ábrázoljaA kupadöntő "vesztese" a Raikoke-tűzhányó 2019-es kitörését ábrázolja

A Florence hurrikánA Florence hurrikán

Ha a többi versenyfotó közt böngészne, azt ide kattintva tudja megtenni.

Ge. Á.

További cikkek

3 lélegzetelállító kaland a nyárra
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint idén nyáron még akkor is inkább a belföldi turizmus mellett döntünk, ha a járvány csendesedésével egyetemben egyre több külföldi ország teszi lehetővé a beutazást. Magyarország egyik legszebb régiójában élve biztosak is lehetünk benne, hogy idehaza is bőven találni felfedeznivalót, de ha még nincs tippetek, mit csináljatok a nyaralás alatt, mutatunk három felejthetetlen kalandot.
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.
Miért mindig az kell, amit nem kaphatunk meg?
Miért mindig az kell, amit nem kaphatunk meg?
A szomszéd kertje mindig zöldebb – nem véletlenül született ez a mondás. De miért van az, hogy a legtöbbször nem vagyunk elégedettek azzal, amink van és szebbre, jobbra, többre vágyunk?
A nő, aki megváltoztatta az életemet
A nő, aki megváltoztatta az életemet
Avagy öt hiba, amit ne kövess el, ha egy angol buldog az „élettársad”.
Miért olvassunk mesét felnőttként is?
Miért olvassunk mesét felnőttként is?
Mentálisan sokkal egészségesebbek és boldogabbak lehetünk, ha időnként fellapozunk néhány régi népmesét.
2020. június 4. // Bulcsú névnap