Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Turizmus a virtuális térben

2020. május 6. 12:00
Ahogy a városok fokozatosan áttérnek az okos irányítási modellekre, a turizmus is úgy változik. Az okos városok olyan pontokká is válnak, amelyek a világ legfejlettebb turisztikai utazási élményeit kínálják.

A Virtual Helsinki csapata egy teljesen korszakalkotó, úttörő turisztikai irányt teremtett meg. Lemodellezték a finn fővárost és a virtuális valóság technológiájával ötvözve megalkották a virtuális Helsinkit. Ebben a kreált világban bárki megvetheti a lábát.

A modellezés azonban még nem érte el a végleges formáját, de a világ legtehetségesebb 3D művészei folyamatosan dolgoznak a projekt tökéletesítésén. Jelenleg csak pár formátumban elérhető a virtuális város:

  • A HTC VIVE
  • A VIVE Cosmos
  • A VIVE Pro
  • Az Oculus Rift
  • A YouTube számára a YouTube 360 ​​videóként

Felmerül a kérdés az emberekben, hogy mégis mit nyújthat nekünk ez a megoldás? Felfedezhetjük Helsinki környezetét, barangolhatunk ebben a virtuális világban, vásárolhatunk kedvünk szerint, meglátogathatjuk a látványosságokat, koncerteken vehetünk részt, kiállításokat, galériákat látogathatunk végig. Egyszóval majdnem mindent megtehetünk a virtuális térben, mint a valóságban.

A jövőbeli tervek szerint szimulációkat is tartalmazni fog a Virtual Helsinki, melyben a múlt és a jövő Helsinkijét is meglátogathatjuk, ám ezeknek az eléréséhez még rengeteget kell javítani a programon.

A virtuális turizmusban azonban rengeteg potenciál fellelhető. Az intelligens városok által kínált turisztikai lehetőségek példátlanok. Pl.: nagy tömegek hatékony kezelése, a mobilitáson keresztüli fenntarthatósági menedzsment vagy a magas színvonalú szolgáltatások (azonnali fordító eszközök és virtuális valóság).

A turizmusban már elavultnak mondható eszközöket szépen lassan felváltják a modern megoldások, és amihez régebben egy hátizsáknyi eszköz kellett, már elfér a telefonunkban. Az emberi kreativitás is térhódításba kezdett a turizmus megújításában.

Képek: Virtual Helsinki Facebook-oldal

Lengyel László

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.