2021. április 17.
//
Rudolf névnap

A darts türelemre, a gyerekek lelki egyensúlyra tanították

A dobáson kívül mi – vagy ki – lehet a közös pont a dartsban és a kosárlabdában? Veszprémi szemszögből nézve minden bizonnyal Oláh Gabriella. Vele, városunk utánpótlás kosárlabda-egyesületének edzőjével beszélgettünk, aki több nemzetközi versenyen is letette már névjegyét a dartsvilágban.

Lássuk csak be: a koronavírus adta jelenlegi szituációban a jó helyzetfelismerés csodákat tehet. Értem ez alatt azt, hogy az otthon töltött hétköznapok csak akkor válhatnak unalmassá, ha nem teszünk ellene. A kis tanítványaimnak a napokban már egy online aerobik-edzést is megpróbáltam tartani, hiszen a hangsúly azon van, hogy jól érezzük magunkat 

– vidáman kezdte a beszélgetést portálunkkal Oláh Gabriella, a Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) U11-es és U12-es csapatának edzője.

Archív fotókArchív fotók

Két turnusban tartok edzéseket a gyerekeknek hetente több alkalommal is: nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rájuk! Van egy tigris, illetve egy oroszlán csoportom, a feladatokat pedig úgy állítom össze, hogy mindenki teljesítőképességéhez méltó munkát végezhessen. Meg kell jegyeznem, sokan rengeteget fejlődtek!

– mutatott rá a főállású tréner, akiről sokan még csak nem is sejtik, hogy egy másik sportágban – melyet csak (!) hobbiszinten folytat – bajnokokkal is többször megküzdött már.

Bizony, Gabriella a közelmúltban két alkalommal is nemzetközi mezőnyben bizonyíthatott a darts sportágában. Előbb Csehország fővárosában, Prágában közel kétszáz fős női mezőnyben az előkelő tizenhetedik helyen végzett, később pedig a szlovákiai Somorján állt táblához, ahol a legjobb tíz között végzett: kilencedik lett.

Érdekesség, hogy mindkétszer a többszörös világbajnok brit Lorainne Winstanley búcsúztatta.

Lorainne Winstanley és Oláh GabriellaLorainne Winstanley és Oláh Gabriella

Az első nemzetközi versenyemen, Prágában felfoghatatlan érzés volt, amikor láttam, hogy akár egy többszörös bajnokkal is összekerülhetek majd. Gyorsan arcon is csapkodtam magam, és azt mondogattam, hogy "te butus, addig még rengeteg mérkőzés áll előtted, azokra kell koncentrálnod". Végül az utóbbi állomásokat egytől egyig sikerrel vettem, és a világbajnok mellett találtam magamat.

A harmincéves sportolónő a vehir.hu-nak elmondta, hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy egy legendával küzdhetett, akit korábban csak a televízión keresztül láthatott. Hozzátette, első alkalommal még igencsak meg volt szeppenve, de a sors fura fintorának köszönhetően nem sokkal később ismét összesodorta őket az élet.

Somorján már úgy álltam hozzá a mérkőzéshez, hogy muszáj lesz a legjobbat kihoznom magamból. Hála Istennek, egy leget sikerült is megnyernem Lorainne ellen, aki a százharmincas kiszállómhoz ráadásul még szívből gratulált is: azonnal jött, és kezet fogott velem

– mesélte büszkén.

Végül bátorkodtunk még feltenni a kérdést, miszerint idővel nem kívánja-e háttérbe szorítani főállását azért, hogy tudását jobban kamatoztathassa hobbisportágában. Gabriella azonban hangsúlyozta:

Akkora örömmel és szenvedéllyel végzem az edzői munkát, annyit tanulhatott a gyermekektől, hogy jelenleg ilyen terveim még csak véletlenül sincsenek.

"A tanítványaim lelki egyensúlyra, míg a darts türelemre tanított: számomra egyik sem létezik a másik nélkül"

– zárta.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Koronavírus - Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 217, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4604 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 3 213 837 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 371 702-en már a második adag vakcinát is megkapták.
Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték a várpalotai kettős gyilkosság vádlottját
Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték a várpalotai kettős gyilkosság vádlottját
Figyelem, a cikk felkavaró részleteket tartalmaz!
5216 fertőzött, 241 halott csütörtökön
5216 fertőzött, 241 halott csütörtökön
Az ötödik helyért küzdhet a HOYA
Az ötödik helyért küzdhet a HOYA
A HOYA-PE Veszprém hétpontos vereséget szenvedett a vendég MAFC ellen szerdán, így a férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport ötödik helyéért küzdhet a továbbiakban.
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
Áprilisban jegy és bérlet nélkül utazhatnak az alsósok a helyközi járatokon
A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának részeként április 19-én az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára újraindul a jelenléti oktatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján a kisiskolások a hónap fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben.