Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Móka, kacagás, nincs unalom - kreatívan otthon a gyerkőccel

2020. április 2. 15:33
Az otthon végzendő munka mellett, és a „mit főzzek ebédre?” kérdés megválaszolásán túl a karantén immáron sokadik napján arra a nehéz kérdésre is keresik a szülők a választ - hogyan kössék le a 4 fal közé rekedt gyerekeiket, amikor már az összes otthon fellelhető játékra ráunnak. E kérdés megválaszolásához hoztunk néhány ötletet.

Senki se mondta, hogy könnyű lesz, és külső szemlélőként nézve (hisz én még nem lehetek abban az amúgy csodás szerepben, hogy édesanya legyek) tényleg nem az – valódi hősiességet követel, hogy home office közben a gyerekeket is lekösse az ember. Ráadásul most, a koronavírus-járvány idején, amikor a lehető legkevesebbet illik kimozdulni, otthonra is muszáj akár mozgásos, akár készségfejlesztő programot kitalálni a gyereknek. Nyáron kaphatunk némi fogalmat arról, milyen nehéz a kicsiket lekötni hosszabb távon. De ott annyival egyszerűbb a helyzet, hogy kirándulhat, nyaralhat a család, valamint táborba, a nagyszülőkhöz mehetnek a gyerkőcök. Sajnos ez most nem adott.

Akár kisiskolás gyermekkel vagyunk otthon, akár óvodás korú a csemeténk, fontosnak tartják a téma szakértői azt, hogy a kialakult helyzet ellenére minden napjuknak legyen meg a maga rutinja. A megszokott tevékenységeket, mint a reggelizést, mosakodást ugyanolyan gyakorlattal végezzék a gyerkőcök. A napunk további eltöltésének kialakításánál viszont most még nagyobb hangsúlyt kap a kreativitás, hisz egy idő után bármennyire is szeretnek mesét nézni, vagy gyurmázni legfiatalabb tagjai a családnak, unalmassá válhatnak számukra ezek a foglalkozások. Az ötletes programokhoz hoztam most néhány kedvenc példát, amik remélem egy kicsit segítenek ötletgazdagabbá tenni napjaitokat.

Kreativitás mindenek felett!

Abból a temérdek mennyiségű WC-papírból, amit az elmúlt időszakban beszereztünk, biztos akad még olyan, amit nem használtunk el. Ha ilyen szerencsések vagyunk, akkor ezek egy ’alkatrésze’ még megmenthető, amiből játékot tudunk készíteni. Nem mellesleg ezzel a játékkal a gyermekek koncentrációs képességét, kitartását is fejleszthetjük.

A rajzolás új módszere

Dinoszaurusz, kutya, macska, lovacska – biztos akad valami a játékdobozban. És van egy jó hírem, rossz idő esetén is remek időtöltés lehet, hisz ez a módszer lámpafénynél is alkalmazható.

Ha már a rajzolásnál tartunk. Az Agóra Veszprém Kulturális Központ rajzpályázatot hirdet alsó és felső tagozatos diákoknak „EKF, ahogy én szeretném…” címmel! A rajzpályázat részleteiről bővebben a Facebook oldalukon olvashattok.

De ha éppen a gyermek nem szeret rajzolni, mégis alkotási lázban ég, akkor figyelmébe ajánlom az UNICEF Magyarország által elindított virtuális alkotótábort, melyhez egy Facebook csoportot hoztak létre. Ebbe a csoportba az ő alkotásaikat várják, ez lehet rajz, vers, próza, szinte bármi. A csoportban minden héten más és más témát adnak majd meg.   

Tükörképként gondolkodni

Igaz ehhez már ketten kellenek, így akkor játszható, ha a szülőnek is van egy kis szusszanásnyi ideje, viszont számára is mókás kikapcsolódás lehet.

Fáradt gyerek, jó gyerek…

… tartja a mondás; legyen ez a motivációnk minden nap. Ahol nincs kert vagy nagyobb terasz, ott a négy fal között kell minél előbb kitalálni valamit, energiáik levezetéséhez. Ha jól gondolom plüss álaltból egyik gyerekszobában sincsen hiány. Gyermekeink legjobb barátai most a tesi órán is velük lehetnek.

Akadálypályát is építhetünk a lurkóknak, amit természetesen csakis felnőtt felügyelete mellett teljesíthetnek.

A szerencsésebbek focizhatnak, kosarazhatnak, fogócskázhatnak a kertben. Ha van betonos rész, akkor rollerezni, biciklizni is lehet, vödrökből, műanyag (vízzel töltött) flakonokból tegyünk le nekik akadályokat. Ha ügyesebbek, mérjük az időt is.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.