Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Koncertszínházi zenekar debütál márciusban Veszprémben

2020. március 3. 11:39
Zene, koncert és színház fúziója, különleges fényfestéssel megfűszerezve. Ilyen Veszprémben még nem volt, de az országban sem igen. A Bolyongók koncertszínházi zenekar viszont most arra vállalkozik, hogy március 14-ei debütálásukkal meghonosítsák ezt a műfajt nálunk. A zenekar frontemberével, Magyar Jánossal beszélgettünk.

Jani neve nem ismeretlen a színházszerető közönségnek: 2014 óta játszik a Pannon Várszínházban, emellett vezetője az eplényi Fortuna Színjátszó Egyesületnek is, akikkel 2017-ben Engedjük el! címen egy musicalt is bemutattak a Honeybeast zenekar dalaira építve, melyet ő maga rendezett.

De a zenei életben sem mozog idegenül: többször vett részt kisebb-nagyobb tehetségkutatókon, néhány éve pedig egy saját zenekart is alapított, igaz, utóbbiból inkább csak azt tanulta meg elmondása szerint, hogyan ne csináljunk bandát. „Rengeteg hibája volt, én sem tudtam igazán, hogyan kell egy zenekart menedzselni, két koncert után fel is bomlottunk, mert egyszerűen nem működött a dolog. De tanulópénznek nagyon jó volt” – meséli.

Fotók: marton AdriennFotók: marton Adrienn

Arról az ambíciójáról viszont nem tett le, hogy egyszer legyen egy igazi zenekara, így az előző tapasztalatokkal felvértezve, belevágott egy újba. A Bolyongók zenekart jelenleg öt fő alkotja: a doboknál Farkas-Csányi Attila ül, a billentyűknél Szűcs Tamás, a Pannon Egyetem fiatal, tehetséges hallgatója, a basszusgitáros Nyakas Krisztián, aki az LGT Emlékzenekarból, az ÉSTE formációból és a Swing-Swing Együttesből is ismerős lehet, szintén az ÉSTE formáció tagja Dobosi Gergő, a szólógitáros, míg énekesként Jani áll a színpadon. Egyébként vezetőként ő felel a zenekar körüli szervezési feladatokért is, de mint mondja, maga a produktum, hogy mit hoznak létre és adnak elő, abszolút közös munka, ezért is tartotta fontosnak, hogy ezúttal olyan embereket gyűjtsön maga köré, akik már bizonyítottak a szakmában, vagy „pályakezdőként” eszméletlenül tehetségesek.

Eddig persze ez egy hagyományos együttesnek tűnik, a Bolyongók mégsem az. Tartalmában és formájában ugyanis a koncertszínházat idézi meg, noha lesznek klasszikus bulijaik is: az egyes dalok között monológok, versek is elhangzanak, amelyekből egy történet kerekedik. A zenekar első, március 14-én, a Hangvilla kávézóban debütáló produkciója például Az élet címet kapta, mely Jani életéről mesél, de tulajdonképpen bárkiéről szólhatna. „Nem úgy kell tehát elképzelni, hogy a koncert alatt elnarrálom az egész életemet, hanem különböző szituációkat, élethelyzeteket villantunk fel a monológokon keresztül. Az általános iskolás időktől indulunk, szó lesz az első szerelemről, arról, milyen fiatalon bekerülni a színházi közegbe, 18 évesen elköltözni otthonról és megtapasztalni, hogy mostantól a saját lábadon kell megállnod, és nem fordulhatsz a szüleidhez pénzszűkében, és a jelenről is" – magyarázza.

Hozzáteszi, alapvetően egy interaktív koncertszínházi előadást képzeltek el, a dalokat pedig a kortárs magyar popzenéből válogatták: felcsendülnek Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Honeybeast és a Lóci játszik számai is. Emellett a koncert a fénytechnikát illetően is rendhagyó lesz: a megszokott színházi lámpák helyett lézershowt és fényfestést képzeltek el – a terem részét képezve utóbbival lesz „megfestve" a zenekar is.

Visszatérve egyébként az első előadásra, rizikósnak tűnhet olyan produkcióval kiállni a közönség elé, amely ennyire személyes ihletésű, Jani azonban másként látja. „Elgondolkoztam ezen a minap, hogy vajon jó-e az, ha az én életemről szól ez a történet és mennyire lesznek rá kíváncsiak az emberek. Mert végül is miért lennének? Hétköznapi gyerek vagyok. De úgy gondolom, ha szeretnék megismerni a zenekart, melynek én vagyok a vezetője, akkor ehhez egy kicsit engem is meg kell ismerniük" – mondja.

De készülnek már egy másik előadással is, amely túllép a személyes vonalon, és nem is feltétlenül egy konkrét történetre épül. „Az egy retro műsor lesz, amelyben többek között Révész Sándor dalait adjuk, illetve olyan verseket, monológokat, amelyek egyébként nagyon ritkán hangzanak el. Ismerősek lehetnek valahonnan, de nem tudjuk róluk, pontosan ki a szerzőjük, mert nincsenek annyira a köztudatban."

Az az előadás várhatóan májusra áll össze, a zenekar pedig kb. havi rendszerességgel lépne fel – a következő időpont már meg is van, így ha valaki a márciusi eseményről lemaradna, már most beírhatja a naptárába április 4-ét. Jani elmondása szerint pedig, ha minden jól alakul, szeptembertől turnézásba is kezdhetnek, hiszen már most több külsős helyszín tulajdonosával egyeztet, akik nagyon nyitottak a produkcióra. Úgy tűnik, ha valami újdonság, az mindig nagyon népszerű, a Bolyongók koncertszínházi jellege, a különleges fénytechnika használata pedig abszolút az, hiszen ilyesmi Veszprémben egyáltalán nincs, de az országban se sok akad.

A zenekar lelkesedését pedig nemcsak a lehetséges fellépőhelyek tulajai osztják, de az előadásokban felcsendülő dalok eredeti előadói is. „A Honeybeast régi partnerünk, ők például nagyon szeretik azt a fajta tevékenységet, amit folytatok, és nagyon támogatnak bennünket a zenekarral" – mondja Jani. Hosszú távon viszont szeretnének még nagyobbat lépni, és teljesen saját produktummal előrukkolni. „Arra most egyikünknek sincs elég kapacitása, hogy saját dalokat írjunk, éppen ezért a jövőben szeretnék felvenni erre egy zeneszerző-dalszövegírót. Hiszen az lenne az igazi."

Bertalan Melinda
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.