2021. január 28.
//
Károly, névnap

Ott voltunk a Papírkutya kultúrbisztró megnyitóján Veszprémben

Papírkutya néven nyitotta meg kapuit Veszprém legújabb kultúrbisztrója, ami már nem is titkoltan a 2023-as Európa Kulturális Főváros érezhető előszelével érkezett meg a Királynék városába.

A Szabadság tér 9. alatt korábban is egy kávézó működött, rövid zárva tartás után pedig megújult brand-del és névvel, immáron Papírkutya cégér alatt nyitott meg a héten.

A február 26-i megnyitón nem kisebb név, mint korunk egyik legismertebb európai blues zenésze, Ian Siegal lépett fel.

Ian Siegal a Papírkutya megnyitójánIan Siegal a Papírkutya megnyitóján

Siegal nevével már többször találkozhattunk hazánkban is, legtöbbször a Tom Waits életművet feldolgozó Braindogs formációban.

A Papírkutya megnyitójára roskadásig megtelt a hely, ami egyszerre árasztja magából a kortárs festőművészek képein keresztül a XXI. század kulturális sokszínűségét, emellett visszaköszön a minimalizmus és a klasszicista kávéházi életérzés is. Bár utóbbit könnyebben átérezhetjük akkor, ha a jövőben a délutáni kávénk elfogyasztására választjuk ezt a helyet, a megnyitó inkább a közös ünneplésről szólt.

Az eseményen jelen voltak az Európa Kulturális Főváros megvalósításában követlenül és közvetetten érintett városi szerepelők, valamint számos kultúra és ezen belül főleg a blues zene iránt érzékeny közönség tagjai is.

A Papírkutya nem csak eggyel több vendéglátóhely kíván lenni Veszprémben, időről időre programokkal tervezik megtölteni a helyet, miközben a gasztronómia és a kultúra hívószavával közelebb hozza a veszprémieket az EKF-hez.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.
A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A Nobel-díjasokról tartottak online konferenciát múlthéten az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága szervezésében. A rendkívül izgalmas előadások közül a tavalyi irodalmi Nobel-díjast Fenyvesi Ottó, költő mutatta be.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.
A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.