Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Előítéletekkel megkoronázva

2020. február 26. 0:54
Kicsi, olcsó, de fertőző - avagy hogyan démonizálódnak a mindennapi rutinjaink egy vírus miatt.

A minap érkezett egy csomagom, pedig nem vártam küldeményt. Pontosabban derengett körülbelül másfél héttel ezelőttről egy kínai rendelés emlékképe, de ezek más esetekben a feledés homályába vesznek, amikor pedig bő 1-2 hónap után megérkeznek, a nem várt meglepetés örömével töltenek el.

Most viszont rekordidő alatt megérkezett az a kabát, amivel sok millió embertársammal együtt a kínai gazdaságot támogattam, én pedig hozzájutottam egy megkérdőjelezhetően jó minőségű, ámde olcsó átmeneti dzsekihez.

Bár a tényeken nem változtat, így sem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mi az oka annak, hogy egy földrésszel távolabbról ennyi idő alatt megérkezett a rendelésem. Aztán beugrott egy elmélet!

A koronavírussal kapcsolatos konteókból Sárga-folyót lehetne rekeszteni, de aztán találkoztam azokkal a gazdasági statisztikákkal, amelyek azt taglalják, hogy mekkora mértékben estek vissza a kínai rendelések szerte a világban.

Kicsi, olcsó, ám koronavírussal fertőzött – ez az elmélet lett a központi direktíva az átlagembereknél.

Hiába adnak ki nyilatkozatokat a WHO-nál, vagy az országos tisztifőorvos, miszerint a vírus nem élne túl egy tengerentúli utazást, ami Kínából érkezik, az márpedig fertőző!

A fővárosban több olcsó árukra szakosodott üzlet is kénytelen volt kirakni egy táblát a bejáratra, miszerint nem kínaiak, vietnámiak vezetik a boltot. Eközben pedig a veszprémi kínai étteremben a déli csúcsidőben alig van aki sorban áll.

Megszokott kép egy budapesti kínai (?) üzlet előtt (fotó: Marjai János/24.hu)Megszokott kép egy budapesti kínai (?) üzlet előtt (fotó: Marjai János/24.hu)

Nem úgy egy közeli élelmiszerboltban, ahol egy ázsiai középkorú férfi áll kettővel előttem sorban. Közvetlenül mögötte a hölgy óvatosan, tyúklépésben araszol hátra, miközben gondosan figyel arra, hogy a szalagon is távol tartsa a saját termékeit a férfiétól.

Nem bírom tovább, a torkomból hangos köhögés szakad fel, hiába, az új kabát még túl vékony volt ehhez az időjáráshoz.

A hölgy két tűz közé került, előtte egy vélhetően koronavírusos ázsiai, mögötte pedig egy gyanúsan koronavírusos európai.

Az ázsiai férfit azóta láttam egyszer a Kossuth utcán sétálni, nem tűnt betegnek. Köszönöm, én is jobban vagyok.

Hajas Bálint
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.