Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az újévi fogadalmak mumusa a február

2020. február 15. 20:04
A szakértők szerint januárban még viszonylag erősek vagyunk, és talán jutunk egyről a kettőre, de februárra már sokan visszalépünk a kettőről a mínusz második szintre.

Tegye fel a kezét, aki megfogadta már, hogy a következő évben le fog fogyni.

Ez egy olyan fogadalom, ami hétfőn indul, és ha már szerdán elrontottuk, akkor megvárjuk a következő hetet, rosszabb esetben a következő hónapot.

Többségünk szilveszterkor általában az egészséges életmóddal összefüggő fogadalmakat tesz. A szakemberek azt tartják, hogy azokat a fogadalmakat tartják be, amelyek nem a szilveszteri hangulat mámorában születnek, hanem amelyek már jól megalapozottak, amelyeken már korábban gondolkodik az ember.

Hisz tervekre szükség van: aki nem tervez, kevésbé sikeres, mint az, aki előre „megszervezi” az életét.

De persze, amit elterveztünk, azt végig is kell csinálni, ha már elhatározásaink halogatással vegyülnek, nem lesz gyümölcsöző az eredmény. Az egészséges életmódra való törekvéseinkre is igaz, ugyanis bár azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár, ez mégsem biztosít mindig elegendő motivációt arra, hogy azt az életünk szerves részévé tegyük. Pedig tudjuk azt is, hogy a rendszeres aktivitás az egészséges életmód szerves része, mégis sokszor túlságosan nehéznek tűnik időt és helyet találni erre mindennapi elfoglaltságaink között.

Személy szerint soha, semmit nem fogadok meg nemhogy az év első napján, de januárban sem. Azt pedig, hogy lefogyok, vagy nem eszek annyi édességet pedig egyszerűen lehetetlennek tartom, hogy elhagyja a számat. Jobban szeretek én annál enni, minthogy lelkiismeretfurdalást csináljak magamnak azért, mert január elsején ezt fogadtam meg. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem szeretnék jobban kinézni, vagy egy kicsit jobban odafigyelni a testemre, az egészségi állapotomra.

A tavalyi évem vége és az idei évem eleje sem úgy sikerült, ahogy azt elterveztem, ám ez mégsem tántorított el attól, hogy ismét e kezembe vegyem saját életemet és a lelki terápia mellett a testemet ismét fejleszteni kezdjem.

Nem fogadalomból, de ismét meglátogattam Veszprém egyik edzőtermét, és meg kell mondanom, hogy „fantom február” ellenére tele volt az edzőterem. Talán mégsem mondanak le oly sokan és olyan könnyen a sportolást érintő újévi fogadalomról? Vagy az történt, ami az én esetemben is, hogy aki elkezd rendszeresen mozogni, szinte azonnal megérzi az ebből fakadó előnyöket, ami segíti fenntartani a szokás kialakítását.

Természetesen nem kell drága felszereléseket vagy edzőtermi bérleteket vásárolnunk ahhoz, hogy a testmozgást az életünk szerves részévé tegyük. Akár egy könnyed séta a szabadban, vagy az internet adta sokféle lehetőség közül válogatva, otthon egy aerobik videóban bemutatott gyakorlatok lemásolása is lehet az első kis lépésünk.

A lényeg, hogy ne adjuk fel könnyen – legyen szó a sportolásról, vagy arról, hogy többet leszünk családunkkal, illetőleg hogy idén már nem veszünk több doboz cigarettát. Ne engedjünk a belső „szörnyeinknek”, és tetteinket siker koronázza majd.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.