2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap

Az őszinteség bonyolultabb dolog, mint ahogy hangzik

Az őszinteség olyan tulajdonság, amely evidens minden jól működő emberi kapcsolatban. Ugyanakkor ezt sokkal bonyolultabb megélni és gyakorolni a mindennapokban. Ezekre a dilemmákra világított rá Bedő Imre, a Férfiak klubjának alapítója csütörtök délután az egyetemen tartott előadásában a Házasság Hete programsorozat keretében.

Sokszor kényelmesebbnek és biztonságosabbnak érezzük azt, ha hagyjuk magunkat sodródni az árral, nem próbálunk ellenállni akkor sem, ha nem teljesen értünk egyet a körülöttünk lévő dolgokkal. Nem vagyunk őszinték. Viszont ha jobban megnézzük környezetünket, azt tapasztalhatjuk, hogy aki csak sodródik az árral, az előbb-utóbb biztosan rossz irányba fog térni. Csupán erős tudatossággal lehet elérni azt, hogy végig a jó úton maradjunk.

Bedő Imre az idei Házasság Hetében az őszinteséget tűzte előadásának zászlajára. A Férfiak Klubjának alapítója már nem először látogatott Veszprémbe, idén pedig közel száz érdeklődő előtt tárta gondolatait és tapasztalatait a hallgatóság elé.

Bár az őszinteség fontossága evidensnek tűnhet és talán úgy érezzük, hogy nem is szorul különösebb magyarázatra, Bedő Imre számos apró részletre világított rá ezzel kapcsolatban, amelyek egy párkapcsolatban kulcsfontosságúak lehetnek.

Úton-útfélen azt halljuk, hogy a kommunikáció milyen fontos a mindennapokban, úgy a munkában, mint a párkapcsolatokban is. Viszont azzal kevesebben foglalkoznak, hogy milyen a jó kommunikáció.

Bedő Imre szerint a kommunikáció legfontosabb mérőszáma az őszinteség.

Sokszor esünk abba a hibába, hogy „van véleményünk, de nem értünk azzal sem egyet”. Ezt pedig, ha sokáig görgetjük magunk előtt, csak fertőzi és amortizálja a kapcsolatainkat. Lehet, hogy először csak egy szegmensét, mint például a gyereknevelés, de említhetnénk a szexualitást is. Viszont ezek lassan összeadódnak és tönkretehetik a házasságokat.

Bedő Imre számos példát hozott még a mindennapi életből, amelyeken a legtöbb párkapcsolat átesik így vagy úgy. Viszont ahogy a magyar nyelv is gyönyörűen kifejezi: két ember között a legrövidebb út az egyenes, ahogy az őszinte beszéd is az egyenes beszéd.

Végezetül, ha úgy érezzük, hogy elkéstünk azzal, hogy változtassunk életünkön, mert kialakult már egy bizonyos őszinteségen, vagy annak hiányán alapuló emberi kapcsolat párunkkal, akkor nagyot tévedünk. Bedő Imre arra biztat, hogy 10-20-30 év házasság után is érdemes változtatnunk és az őszinteség felé fordulni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
A mozi tulajdonképpen az eszképizmus egyik formája: a jó film átmenetileg képes elfeledtetni velünk a gondjainkat, az igazán jó pedig arra is, hogy a képkockák lepörgése után más szemmel tekintsünk rájuk.
Online múzeumok és digitális művészek
Online múzeumok és digitális művészek
A technológia eltaszítja vagy közelebb hozza a művészetet az emberekhez? Miközben ezen gondolkodunk, az első gép által festett kép már aukcióra is került.
Elsősegélycsomag szavakból
Elsősegélycsomag szavakból
Rendkívüli különszámmal jelentkezik a Veszprém Portré internetes kulturális magazin: a civil összefogással készült lapszám mindazoknak szeretne most segíteni, akik úgy érzik, a koronavírus járvány kirántotta a lábuk alól a talajt.
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
A színház világnapi üzenetet hagyományosan az esti előadások előtt szokták felolvasni a színházakban. Shahid Nadeem üzenetét előadások híján Jordán Tamás videóüzenetben olvasta fel.
A ’boldogító igen’ idei esélyei
A ’boldogító igen’ idei esélyei
A rendezvényszervezési szakmát konkrétan lenullázta a járvány. De nemcsak a rendezvényszervező cégek estek kétségbe, olyan magánszemélyek segélykiáltása is hallhatóvá vált, mint a vőlegények és menyasszonyok. Mi lesz ebben az évben az esküvőkkel?
2020. április 6. // Vilmos, Bíborka névnap