Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az őszinteség bonyolultabb dolog, mint ahogy hangzik

2020. február 13. 17:55
Az őszinteség olyan tulajdonság, amely evidens minden jól működő emberi kapcsolatban. Ugyanakkor ezt sokkal bonyolultabb megélni és gyakorolni a mindennapokban. Ezekre a dilemmákra világított rá Bedő Imre, a Férfiak klubjának alapítója csütörtök délután az egyetemen tartott előadásában a Házasság Hete programsorozat keretében.

Sokszor kényelmesebbnek és biztonságosabbnak érezzük azt, ha hagyjuk magunkat sodródni az árral, nem próbálunk ellenállni akkor sem, ha nem teljesen értünk egyet a körülöttünk lévő dolgokkal. Nem vagyunk őszinték. Viszont ha jobban megnézzük környezetünket, azt tapasztalhatjuk, hogy aki csak sodródik az árral, az előbb-utóbb biztosan rossz irányba fog térni. Csupán erős tudatossággal lehet elérni azt, hogy végig a jó úton maradjunk.

Bedő Imre az idei Házasság Hetében az őszinteséget tűzte előadásának zászlajára. A Férfiak Klubjának alapítója már nem először látogatott Veszprémbe, idén pedig közel száz érdeklődő előtt tárta gondolatait és tapasztalatait a hallgatóság elé.

Bár az őszinteség fontossága evidensnek tűnhet és talán úgy érezzük, hogy nem is szorul különösebb magyarázatra, Bedő Imre számos apró részletre világított rá ezzel kapcsolatban, amelyek egy párkapcsolatban kulcsfontosságúak lehetnek.

Úton-útfélen azt halljuk, hogy a kommunikáció milyen fontos a mindennapokban, úgy a munkában, mint a párkapcsolatokban is. Viszont azzal kevesebben foglalkoznak, hogy milyen a jó kommunikáció.

Bedő Imre szerint a kommunikáció legfontosabb mérőszáma az őszinteség.

Sokszor esünk abba a hibába, hogy „van véleményünk, de nem értünk azzal sem egyet”. Ezt pedig, ha sokáig görgetjük magunk előtt, csak fertőzi és amortizálja a kapcsolatainkat. Lehet, hogy először csak egy szegmensét, mint például a gyereknevelés, de említhetnénk a szexualitást is. Viszont ezek lassan összeadódnak és tönkretehetik a házasságokat.

Bedő Imre számos példát hozott még a mindennapi életből, amelyeken a legtöbb párkapcsolat átesik így vagy úgy. Viszont ahogy a magyar nyelv is gyönyörűen kifejezi: két ember között a legrövidebb út az egyenes, ahogy az őszinte beszéd is az egyenes beszéd.

Végezetül, ha úgy érezzük, hogy elkéstünk azzal, hogy változtassunk életünkön, mert kialakult már egy bizonyos őszinteségen, vagy annak hiányán alapuló emberi kapcsolat párunkkal, akkor nagyot tévedünk. Bedő Imre arra biztat, hogy 10-20-30 év házasság után is érdemes változtatnunk és az őszinteség felé fordulni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.