Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen az élet!

2020. február 11. 19:34
Összesen 117 év tapasztalatát tárták az érdeklődők elé a Házasság Hete keretében megrendezett beszélgetésen, benne minden jó és rossz történéssel, személyes örömmel és legalább annyi nehézséggel. Több, mint 50 éve házasságban élni? Mintha csak tegnap lett volna az esküvő.

Völler Ferenc és Völler Ferencné (Erzsi néni) 62 éve házasok, az esküvőjük karácsony után volt. Balogh János és Balogh Jánosné (Éva néni) 55 éve házasok, az ő esküvőjük egy márciusi napra esett.

Az „Együtt megöregedni – életpillanatok – szépségek és nehézségek a hosszú házasságokban” címre keresztelt beszélgetés négy résztvevőjének más és más élete volt, egy közös azonban mind a négyükben volt: amikor elhangzott esküvőjük dátuma, hiába vannak túl a hatodik X-en, mindannyiuknak mosolyra húzódott a szája.

Erre pedig rögtön a beszélgetés első felében sor került, amit Győri Piroska a VKTT Egyesített Szociális Intézmény vezetője moderált a Völgyikút idősek otthonában kedd délután.

Győri Piroska a rendezvény moderátoraGyőri Piroska a rendezvény moderátora

Az intézmény első alkalommal csatlakozott a programhoz, a beszélgetés pedig talán az egyik legbensőségesebb eleme volt az idei Házasság Hetének. Hiszen 55 és 62 év alatt nem csak meghitt és örömteli pillanatokról lehet beszámolni, az idős házaspárok életét legalább ennyire végigkísérték a nehézségek, megpróbáltatások és családi tragédiák is, amelyekről Völlerék és Baloghék is őszintén beszéltek a megjelentek előtt, valamint arról, hogy mi az, ami összetartja őket ennyi évtized után a mai napig is.

Erzsi néniék már kisgyermek koruk óta ismerték egymást, majd az élet úgy hozta, hogy 22 évesen mint férj és feleség kezdik el új, közös életüket. Erzsi néni úgy emlékszik vissza ezekre az időkre, hogy

Szegény megboldogult apósom már akkor úgy hívott engem, hogy „kismenyem”, amikor még csak 14 éves voltam és a kertben játszottunk. Akkor nagyon mérges voltam ezért, de kiderült, hogy mégis igaza lett.

Erzsi néni és Feri bácsi a TSZ-ben is együtt dolgoztak, majd Veszprémben a Bakonyműveknél is. Sőt, mind a ketten részt vettek annak az idősek otthonának az építésében, amelynek most a lakói és amelynek a közösségi terében beszélgettek.

Nem ismerek már senkit azok közül, akikkel akkor együtt rendezgettük az udvart az új épület mellett, az is lehet, hogy már csak én élek közülük, de már akkor azzal viccelődtem, hogy csináljuk meg szépen, mert lehet, hogy egyszer itt fogok kikötni.

- emlékezett vissza Erzsi néni.

Erzsi néni és Feri bácsi mindent a saját erejéből építettek fel, nem csak maguknak, hanem gyerekeiknek is.

De hogy ezek mellett mégis, hogy jutott idejük egymásra?

Úgy, hogy mindent együtt csináltunk. Sokat dolgoztunk, mindig az elvégzendő munka volt az első, aztán a szórakozás. Talán ezért is lehet, hogy egyszer sem mentünk el nyaralni közösen. Ezt az egyet bánom talán, de mást nem.

- mondta el Feri bácsi.

Völler FerencVöller Ferenc

 

János és Éva házassága kalandosan kezdődött. Pontosabban nem sokon múlt, hogy meghiúsuljon. János 20 éves volt akkor, Éva néni pedig még a 18-at sem töltötte be. Mindketten néptáncosok voltak, ott ismerkedtek meg.

Ahogy Éva néni fogalmazott

Egy pár a táncban is veszélyes tud lenni.

János a sorkatonaságból kért eltávot, hogy megnősülhessen, azonban amikor mentek fel a Várba, János nem tisztelgett egy magasabb rangú katonának – mivel egyik kezében csomagok voltak, a másikkal Éva néni kezét fogta – ezért azon nyomban beidézték és elvitték a helyi parancsnokságra. Végül pár órás huzavona után kiengedték, de továbbra is nehezményezték, hogy civil ruhában akar nősülni.

Balogh János a sorkatonaság alatt házasodott össze ÉvávalBalogh János a sorkatonaság alatt házasodott össze Évával

Mindezek ellenére úgy, ahogy eltervezték összeházasodtak, nem sokkal később pedig meg is született első gyermekük.

Ahogy Völlerék, úgy ők is egész életükben dolgoztak, közben pedig önmaguk építkeztek, sőt a család többi tagjának is segítettek a házépítésben.

Pedig Éva néni anyukája nem jósolt nekik nagy jövőt, lévén, hogy túl fiatalon keltek egybe. Ez egyébként több feszültséget is szült a családban, ők mégis közösen, türelemmel egymás és a család többi tagja iránt túljutottak ezeken is.

Egyszer egy barátom vendégségbe jött hozzánk és meglátott egy csokor virágot az asztalon. Érdeklődött, hogy kinek volt születésnapja mostanában. Én pedig felvilágosítottam, hogy senkinek, azt a virágot én vettem Évának, mert egyszerűen csak a feleségem.

- mesélt érzéseiről János.

55 év házasság után annyira összeforrtak, hogy ha egyikőjüknek fáj valamije, azt szinte a másik is érzi. De ahogy Feri bácsiék, úgy ők sem döntenének másképpen, ha újrakezdhetnék.

Balogh Jánosné (Éva néni)Balogh Jánosné (Éva néni)

Pedig mindkét házaspárnak a legnehezebb nehézségeken kellett átmennie, és ez nem csak a több évtized alatt felgyülemlett megpróbáltatások összessége miatt van így. Egy gyermek elvesztése a legnagyobb tragédia, ami történhet egy családdal, ezt pedig Völlerék és Baloghék is átélték. Mégis kitartottak és a legnehezebb időben is egymásból merítettek erőt.

És hogy mit üzennek a fiataloknak, ha egyáltalán le lehet írni egy-egy mondatban?

Völlerék szerint az egymás szeretete és a megértés, a Balogh házaspár pedig a feltétel nélküli bizalmat emelte ki.

Éva néni szerint

Lehet sokat kell dolgozni, de mindezek mellett mindig elég időt kell szentelni a másiknak, és ne csak a javaikat, hanem egymást is becsüljék meg. Ilyen az élet.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története Nászút a világ körül – Zárug Zita és Harkányi Árpád története A Házasság hetének rendezvényei szombaton is folytatódtak, a Gizella Hotel És Étteremben egy nem mindennapi kerekasztal beszélgetésre került sor. Az idő végességéről, a bátrak szerencséjéről, a tudatosságról mesélt Zárug Zita és férje, Harkányi Árpád, akik mertek nagyot álmodni: egy héttel esküvőjük után szó szerint a nyakukba vették a világot, biciklire ültek, és négy évig világot láttak… 2024. február 17. 22:01 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.