Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szorosabbra fűzné kapcsolatát a gazdasággal a Pannon Egyetem

2020. február 11. 12:09
Ehhez a kedden megalakult Területi Innovációs Platform nyújthat támogatást, melynek segítségével jobban aknázható ki az egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitása.

A platform létrejötte nem előzmény nélküli, és nem egyedülálló. Az Innovációs és Technológia Minisztérium szakpolitikai támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szervezésében megvalósuló programsorozathoz eddig 5 vidéki és 11 budapesti egyetem csatlakozott, melynek célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek lehetőséget biztosítanak az innovációs szakpolitikai irányok megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői (szakpolitikusok, felsőoktatási és kutatási intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek) között pedig olyan együttműködések alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon elősegítik az ország versenyképességét.

Dr. Birkner ZoltánDr. Birkner Zoltán

„A célunk nagyon egyszerűen annyi, hogy Magyarországon a jó elemeket összekapcsoljuk: a kutatás-fejlesztést, a vállalati gondolkodást, a piaci igényeket és az egyetemek innovációs képességét, tudását. Ez a platform rendszer tulajdonképpen abban segít, hogy ebben elkezdjünk közösen hinni” – tudtuk meg dr. Birkner Zoltántól, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökétől.

Kedden egy alapító okirat aláírásával a Pannon Egyetemen is létrejött egy Területi Innovációs Platform. Dr. Gelencsér András, az egyetem rektora ezzel kapcsolatban elmondta, ez a lehetőség az egyetem számára egy régen elkezdett folyamatot tud felerősíteni, hiszen az intézmény már évtizedek óta rendkívül szoros kapcsolatot ápol a gazdaság szereplőivel.

dr. Gelencsér Andrásdr. Gelencsér András

„Mondhatni, e tevékenység nélkül nem is lennénk működőképesek, hiszen szervesen kiegészíti a képzési portfóliónkat. Eddig azonban a kollégáink ügyességén és a vállalatvezetők érdeklődésén múlt, hogy a rendelkezésünkre álló szellemi potenciált milyen mértékben tudtuk a gazdasági szereplők számára hasznossá tenni. Most ez változik meg ezzel a platformmal, azáltal, hogy országos szintre emeli a marketinget. Így az egyetem tudományos értékei a köz számára is láthatóbbá válnak, és országosan alakíthatunk ki kapcsolatokat a vállalatokkal. Hiába vezetünk ugyanis toronymagasan az egy oktatóra vetített pályázati állomány eredményességét tekintve, és erős a kutatási potenciálunk, nem vagyunk elégedettek a jelenlegi együttműködési eredményekkel, mert a kapacitásaink lehetővé tennék, hogy más gazdasági szereplőket is kiszolgáljunk” – fogalmazott.

Csillag ZsoltCsillag Zsolt

Csillag Zsolt, az intézmény kancellárja arról beszélt, hogyan járulhat hozzá az innovációs tevékenység kiaknázása az ország sikerességéhez. Úgy látja, mivel Magyarország nem rendelkezik jelentős mennyiségű ásványkinccsel, és nem számít világgazdasági szempontból kiemelkedő, 100 milliós piacnak sem, a versenyképességünk növelésére elsősorban az innováció lehet a válasz, amely a kiválóságra és a minőségre épít.

„A Pannon Egyetem jövőképében a kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenység kiemelkedő szerepet tölt be. A jelenlegi uniós időszakban eddig több mint 25 milliárd forintos támogatási forrást sikerült elnyernünk nagyjából 100 párhuzamosan futó projektre, melyek túlnyomó része piaci szereplőkkel közösen valósul meg. Ez jó alapot adhat a további együttműködésre, hiszen azt gondolom, minden tudományos eredmény csak annyit ér, amennyi a piac és a gazdaság számára abból hasznosul. Ez a platform ennek a fejlődésnek lehet egy nagyon hasznos eszköze azáltal, hogy az akadémiai, szakpolitikai és piaci szereplők számára egy szervezett párbeszédre alkalmas csatornát biztosít, ahol jobban megismerhetjük egymást, fejleszthetjük az együttműködéseinket, sikeresebben juthatunk hozzá forrásokhoz és hatékonyabban tudunk javaslatokat megfogalmazni az egyes szakpolitikai célokhoz kapcsolódóan” – osztotta meg gondolatait a kancellár.

A platform alapításához kapcsolódóan, a programsorozat helyi állomásán két előadást is meghallgathattak a résztvevők a Pannon Egyetemen Szepesi Balázs gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkártól és Dr. Kelemen Csabától, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetőjétől.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.