Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meglátni a gyermekben a tehetséget

2020. február 8. 18:22
Hitvallása a középiskolánknak, hogy ügyetlen gyermek nincs! Ha csak aprócska reménysugárként is, de minden egyes fiatalban ott rejlik a tehetség. Egyszerűen csak akarni kell megtalálni és megragadni azt: edzőként és pedagógusként egyaránt... – vélekedett Palotai Nándor, a Noszlopy Gáspár Gimnázium testnevelő tanára, miután a veszprémi intézmény sorozatban ötödik alkalommal is kiérdemelte a Magyar Diáksport Szövetségtől (MDSZ) az ország legaktívabb iskolájának járó díjat.

Ha két ember őszintén mer beszélgetni egymással, akkor nagyon fontos, hogy türelemmel viseltessenek egymás iránt, mert a tüskés kinövések megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Könnyű két hét után a másik szemébe vágni, hogy nem változol. A jó tanár sem csak a teljesítményt, hanem sokszor a szándékot és az apró lépéseket is megfelelően értékeli.

Csernus Imre szavai tökéletes rávilágítással szolgálnak arra, hogy egy pedagógusnak a mai világban koránt sincs egyszerű a dolga. Gondoljunk csak bele: egy fiatal napi rutinját valójában mennyi külső tényező befolyásolja? Számtalan. Ha kollégista ott a távolság, az esetleges nélkülözés. Ha igazolt sportoló, akkor a tanulás mellett rendszeresen teljesítenie kell a pályán is. Nem egyszerű feladat... Főleg akkor nem, ha az ember még egyedül is érzi magát.

De mi a helyzet akkor, ha a diáknak a tanára egyúttal az edzője is?

A két szakma bizony erőteljesen segíti egymást. Szerencsés helyzetben tudhatom magamat, hiszen iskolánkba, a Noszlopy Gáspár Gimnáziumba jelenleg huszonöt focista-tanonc jár a Veszprémi Utánpótlás Focicentrumból. Így sokkal hamarabb tudok már mindenről mint a szülők. Sőt, amit lehet inkább házon belül meg is oldok, hogy ezzel se terheljem őket

– árulta el portálunknak Palotai Nándor testnevelő tanár, edző, aki hozzátette: „Számomra mindez sosem jelentett plusz súlyt, mindig is kötelességemnek éreztem segíteni a fiataloknak!”

A Békés megyei Mezőberényből származó szakember pontosan tizenöt évvel ezelőtt, egyetemi évei befejezése után került a királynék városába. A trénertől megtudtuk, hogy anno nem más célzattal érkezett a városunkba, minthogy későbbi feleségét kövesse, akivel immár három fiúgyermeknek lehetnek büszke szülei. Kezdőként megpályázott egy tanári, illetve egy edzői állást is, a sorsnak köszönhetően pedig azóta is mindkettőt aktívan betölti.

Ami azt jelenti, hogy Palotai immár 2005 óta, megszakítás nélkül tanít a veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnáziumban, valamint edzősködik a VFC USE kötelékében. Alázatos munkásságát dicséri, hogy edzőként immár többször nyert korosztályos bajnokságot a veszprémi labdarúgócsapattal. A tavalyi évben U19-es gárdája például megnyerte az NB III Nyugati csoportját, arról nem is beszélve, hogy az az együttes vívta ki végül a felnőtt (!) labadarúgó megyei kupa győzelmét is.

Nem megfeledkezve arról sem, hogy testnevelőként számtalan diákolimpiai sikert könyvelt már tanítványaival. Ennek a bizonyítékául szolgál, hogy a Noszlopy sorozatban ötödik alkalommal is kiérdemelte a Magyar Diáksport Szövetségtől (MDSZ) az ország legaktívabb iskolájának járó díjat.

Hitvallása a középiskolánknak, hogy ügyetlen gyermek nincs! Ha csak aprócska reménysugárként is, de minden egyes fiatalban ott rejlik a tehetség. Egyszerűen csak akarni kell megtalálni: edzőként és pedagógusként egyaránt... Kollégáimmal, Vati-Pálfi Ivettel és Rapatyi Tamással minden adódó lehetőséget próbálunk megragadni, természetesen csak akkor, ha az adott sportághoz motivációja is van a tanulónak. Ha az egyáltalán nincs, akkor a szülőknek is azt javaslom inkább, ne erőltessék, hiszen azzal jót nem tesznek a gyermeküknek. Viszont, ha már csak egy pici is van, mind szülőként, mind pedagógusként segítségükre válhatunk annak felerősítésében.

Nándortól azt is megtudhattuk, hogy a sportintézmény tanulói a mögöttünk hagyott évben

több mint százhúsz megmérettetésen vettek részt a legkülönfélébb sportágakban.

Ehhez természetesen szükség volt egy olyan összetartó tanári közösségre is, mint amilyen jelenleg iskolánkban van. Köszönettel tartozok a vezetők mellett a kollégáknak is, hogy időközönként fáradtak azért, hogy a sport véletlenül se szoruljon háttérbe. A siker közös, amit az iskolánk elért, az kétségkívül csapatmunka volt!

– tette hozzá Palotai.

Aki zárásként hangsúlyozta: „Legyen szó akár edzőről vagy pedagógusról, a munkát nem azért kell végezni, hogy a gyermek az év végén megnyerje a bajnokságot. Aki így gondolkodik, véleményem szerint minél hamarabb intsen búcsút a szakmáinak. A valódi cél nem lehet más, mint felnőttet faragni a fiatalból, aki idővel megtanul hinni magában!”

A tavalyi évben a Palotai vezette korosztályos középiskolai csapat – Veszprém történetében először – megnyerte a diákolimpia országos döntőjét futsalban. A Noszlopy diadalával egyúttal kvalifikálta magát a világbajnokságra is, amelyet idén nyáron Franciaországban rendeznek majd.

Simon Dani
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.