2020. szeptember 29.
//
Mihály névnap

Ez az ember nem létezik

Mutatunk néhány képet emberekről, kíváncsiak vagyunk, kitalálják-e, mi a közös bennük?

Hogy mi a közös ezekben az emberekben? Az, hogy egyikük sem létezik. 

Bár a fenti képek fotóknak tűnnek, valójában nem azok. Mindegyiket egy mesterséges intelligencia hozta létre. A projekt az NVIDIA videokártyákat, grafikus processzorokat gyártó cég kísérlete (és önreklámja), amellyel a valósághű számítógépes képalkotást igyekeznek tökéletesíteni a gépi tanulás útján. 

Az NVIDIA képalkotó technológiáját kihasználva Phillip Wang, az Uber egykori mérnöke létrehozott egy weboldalt thispersondoesnotexist.com címen, ami minden látogatásunk alkalmával más-más, mesterségesen generált portrét mutat meg nekünk. Agyunk különleges figyelmet fordít az arcokra, ennek pedig evolúciós okai vannak: a túlélésünk záloga lehet, hogy megfelelően tudjuk-e olvasni embertársaink fizimiskáját. A belénk kódolt előítéletek alapján villámgyorsan felmérjük, hogy a másik fél veszélyes lehet-e: az arc árulkodhat az agresszióról, az egyes közösségek különböző fizikai jellemzői alapján felismerhettük az ellenséges törzsekhez tartozó embereket, de sok betegség is leolvasható az arcokról. Érzékelésünk ki van hegyezve az arcok elemzésére – épp ezért annyira ijesztő, hogy a sosemvolt embereket ábrázoló mesterségesen létrehozott portrékon nem vesszük észre a hibát. 

Eljött a kor, amikor már nem kell ügyeskezű photoshop-huszárnak lenni ahhoz, hogy kamu képekkel manipulálhasson, akinek ez a szándéka. A számítógépek tényleg a semmiből tudják előállítani a látványt, amit valóságként szeretnének eladni.

Söge

További cikkek

Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
Új villamosipari üzemcsarnokkal bővült a Csatári Plast Kft.
A hétfőn átadott fejlesztésnek köszönhetően a nemesvámosi cég új munkahelyek megteremtéséhez is hozzájárul.
Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Több dunántúli vasútvonalon új menetrend és tarifa lépett életbe hétfőn, a MÁV honlapján közzétett tájékoztatás szerint a MÁV-START olcsóbb, sűrűbb és utasbarát kínálatot nyújt a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé.
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt hat beteg, és újabb 937 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett.
Felélesztették a keresztény-konzervatív fiatalok szervezetét
Felélesztették a keresztény-konzervatív fiatalok szervezetét
Péntek délután tartotta alakuló ülését az IKSZ, Ifjúsági Kreszténydemokrata Szövetség veszprémi szervezete.