2020. február 17. // Donát névnap

Ez az ember nem létezik

Mutatunk néhány képet emberekről, kíváncsiak vagyunk, kitalálják-e, mi a közös bennük?

Hogy mi a közös ezekben az emberekben? Az, hogy egyikük sem létezik. 

Bár a fenti képek fotóknak tűnnek, valójában nem azok. Mindegyiket egy mesterséges intelligencia hozta létre. A projekt az NVIDIA videokártyákat, grafikus processzorokat gyártó cég kísérlete (és önreklámja), amellyel a valósághű számítógépes képalkotást igyekeznek tökéletesíteni a gépi tanulás útján. 

Az NVIDIA képalkotó technológiáját kihasználva Phillip Wang, az Uber egykori mérnöke létrehozott egy weboldalt thispersondoesnotexist.com címen, ami minden látogatásunk alkalmával más-más, mesterségesen generált portrét mutat meg nekünk. Agyunk különleges figyelmet fordít az arcokra, ennek pedig evolúciós okai vannak: a túlélésünk záloga lehet, hogy megfelelően tudjuk-e olvasni embertársaink fizimiskáját. A belénk kódolt előítéletek alapján villámgyorsan felmérjük, hogy a másik fél veszélyes lehet-e: az arc árulkodhat az agresszióról, az egyes közösségek különböző fizikai jellemzői alapján felismerhettük az ellenséges törzsekhez tartozó embereket, de sok betegség is leolvasható az arcokról. Érzékelésünk ki van hegyezve az arcok elemzésére – épp ezért annyira ijesztő, hogy a sosemvolt embereket ábrázoló mesterségesen létrehozott portrékon nem vesszük észre a hibát. 

Eljött a kor, amikor már nem kell ügyeskezű photoshop-huszárnak lenni ahhoz, hogy kamu képekkel manipulálhasson, akinek ez a szándéka. A számítógépek tényleg a semmiből tudják előállítani a látványt, amit valóságként szeretnének eladni.

Söge

További cikkek

Évet értékelt Orbán Viktor
Évet értékelt Orbán Viktor
Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten.
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap.
Családjukat rajzolták le
Családjukat rajzolták le
A családom a csapatom. Ezzel a mottóval hirdettek rajzpályázatot gyerekeknek a házasság hetéhez kapcsolódóan, melynek eredményhirdetését szombat délelőtt rendezték meg a Petőfi Színházban.
Európában is ölt a koronavírus
Európában is ölt a koronavírus
Egy koronavírussal fertőzött kínai turista meghalt Franciaországban, ő a járvány első halálos áldozata Ázsián kívül – adta hírül a BBC.
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.
2020. február 17. // Donát névnap