2020. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Indulnak a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai

Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.

"Január 25-ig lehet jelentkezni a tizedik évfolyamra a Központ honlapján, a www.snetbergercenter.org-on. A következő hónapban Snétberger Ferenc, az iskola alapítója és a tanári kar többek között Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és a határon túl is meghallgatásokat tart" - mondta Fehér Elemér, a Központ zenei mentora és tanára, aki pénteken a közmédia reggeli műsorának vendége volt.

Mint kiemelte, minden évben hatvan diákot tanítanak, a képzés elsősorban a klasszikus és a dzsesszzenére koncentrál. A fiatalok zeneelméletet, szolfézst, zenetörténetet, valamint angol nyelvet is tanulnak. Évente három kurzust tartanak: nyáron egy hatheteset, ősszel és tavasszal egy háromheteset.

Fotó: snetbergercenter.orgFotó: snetbergercenter.org

"Abban különbözünk a többi zenei iskolától, hogy a képzés egyéni módon történik. A hátrányos helyzetű, zeneiskolába nem járt gyerekek kottaolvasást, a zenéhez való hozzáállást tanulják meg, a már korábban is képzett fiatalok esetében a sikeres egyetemi felvételihez szükséges tudást erősítjük. A hangulat családias, a tanárok és a diákok a kurzusok alatt bent laknak az intézményben. Reggeltől estig zajlik az oktatás, esténként a diákok egyénileg vagy zenekarban próbálhatnak" - fogalmazott a mentor.

Az iskola tanárai közé tartozik a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc mellett például ifj. Szakcsi Lakatos Béla, aki dzsesszzongorát és a műfaj történetét oktatja, Csík Laura, aki a klasszikus zongorát tanítja vagy Kraszna László klarinétos.

Gulyás Sándor, aki harmadik éve gitár szakos tanulója a Központnak, a műsorban elmondta: a képzés nagyon intenzív, folyamatosan fejlődik és emberileg is sokat lehet tanulni. "Művészekkel muzsikálhatunk együtt, ami nagyon jó érzés".

vehir.hu

További cikkek

Megjelent a legfrissebb Szemle
Megjelent a legfrissebb Szemle
A járványügyi helyzet miatt nem rendeztek hagyományos bemutatót, ezúttal csak átvenni lehetett péntek délután a Veszprémi Szemle legújabb számát az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.
Egy furcsa nyár élményeiből nyílt kiállítás
Egy furcsa nyár élményeiből nyílt kiállítás
A Városházán nyílt kiállításon veszprémi gyermekek rajzain keresztül lehet megismerni, hogyan élték meg az idei rendhagyó vakációt, amikor a koronavírus átírta a megszokott életet.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.
Igény lenne a regionális gondolkodásra
Igény lenne a regionális gondolkodásra
Péntek Imre két kötetét mutatták be kedd délután a Dubniczay-palota udvarán.
Kora reggeli úszásáról 92 évesen se mond le a vasdiplomás testnevelőtanár
Kora reggeli úszásáról 92 évesen se mond le a vasdiplomás testnevelőtanár
Jövőre lesz hetven éve, hogy elhagyta a Testnevelési Főiskola falait Rádóczy Kálmán, aki 35 éven át ingázott és szolgálta a tapolcai gimnáziumot.