2021. január 28.
//
Károly, névnap

A konyhai műteremből a kiállítótérbe

Színek bűvöletében címmel nyílt kiállítás a Március 15. úti Könyvtárban Lukács László veszprémi amatőr festőművész képeiből szerda délután. A főleg tájképekből álló kiállítás képei mellett érdemes megismerkedni a művész személyével is.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti Klubkönyvtárában idén Lukács László kiállítása volt az első jelentősebb esemény, amelyre szép számú közönség is érkezett a lakótelepi tagintézménybe.

Ladányi Csenge fuvola-előadását követően Csík Richárd önkormányzati képviselő és jelen titulusában képzett festőművész osztotta meg gondolatait Lukács László személyéről és festészetéről.

A hamar interaktívvá váló megnyitón a közönség soraiból is kértek egyszavas érzéseket, véleményeket a kiállított művekről. Elhangzott az életszeretet, színgazdagság és a természet szeretete egyaránt.

Csík Richárd festőművész és önkormányzati képviselő Lukács László amatőr festővel a kiállításmegnyitónCsík Richárd festőművész és önkormányzati képviselő Lukács László amatőr festővel a kiállításmegnyitón

Csík Richárd a jelenlévők előtt elmondta, hogy ő maga és festőtársai is, amikor festőművésznek tanultak, szintén tájképekkel kezdték a tanulmányaikat. Véleménye szerint ezután válik ketté az autodidakta művész a magas művészettől. Lukács László viszont autodidakta művészként is festői szemmel képes látni.

Az igazi örömöt a festészetben az amatőr művészek élik át

- fogalmazott Csík Richárd.

Ők azok, akik tisztán kedvtelésből, örömmel alkotnak, függetlenül a tankönyvekben leírtaktól.

Lukács László műterme a saját konyhája egy veszprémi társasház lakásában. Itt alkot, ötletel és fejleszti magát úgy is, hogy már nyugdíjas korban van. A jövőben újabb kiállítást tervez, ahol a most még nem látott - elsősorban olaj és akvarell - képeit fogja bemutatni.

A kiállításmegnyitó végén a művész barátai, Benyovszki Pál Márton és Csáti-Ersók Károly mondtak el egy-egy verset, mielőtt az érdeklődők végigjárhatták a tárlatot képenként.

A nagyközönségnek pedig egészen február 13-ig lesz erre alkalma a könyvtár nyitvatartási idejében.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A Nobel-díjasokról tartottak online konferenciát múlthéten az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága szervezésében. A rendkívül izgalmas előadások közül a tavalyi irodalmi Nobel-díjast Fenyvesi Ottó, költő mutatta be.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.
A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.
A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A diákok az iskolában maradtak, a színészek pedig mentek
A magyar kultúra napja alkalmából kétnapos turnéba kezdett a Petőfi Színház. A teátrum művészei a helyi iskolákba látogattak el tematikus műsorukkal, amelyben felidéztek verseket, népdalokat, népmeséket és a Himnuszt is.