Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM

2020. január 15. 12:02
Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.

Az MVM Csoport tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját. Az Észak-Dunántúlon 21 napelemparkot épített a csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A társaság hét projekt keretében országosan 110 naperőművet épített meg, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett-hangzott el a projektbemutatón szerda délelőtt Veszprémben.

A Veszprém Agórában tartott rendezvényen Bilinszky Péter programvezető elmondta, összesen 21 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet építettek az Észak-Dunántúlon egy európai uniós projekt keretében. A fejlesztések a következő településeken valósultak meg: Bicske, Bodajk, Csókakő, Csorna, Fertőszéplak (2 db különálló erőmű), Győrvár, Kajárpéc(2 db), Kisbér, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Öskü ( 2db), Várpalota (2db), Veszprém (2db), Zalaegerszeg.

A Pápai út közelében lévő veszprémi napelemparkA Pápai út közelében lévő veszprémi napelempark

Hangsúlyozta, a naperőművekkel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind az uniós projektben meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, -továbbá a klímavédelmi  célkitűzések eléréséhez is jelentősen hozzájárulnak.

Porga Gyula polgármester kiemelte, Veszprém azon városok közé tartozik, mely saját klímastratégiával rendelkezik. A 2011-ben létrehozott stratégiát az Európai Klímaszövetség Klíma Sztár díjjal ismerte el 2012-ben. A polgármester elmondta azt is, a stratégia nem csak fiókban porosodó papírhalmaz, ugyanis azt folyamatosan végre tudják hajtani. Ebben egyik legnagyobb partner a naperőműveket építő MVM, mellyel reményei szerint a továbbiaknak is együtt tudnak működni.

Varga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém AgórábanVarga László, Porga Gyula és Bilinszky Péter a projekt záróünnepségén 2020 január 15-én a Veszprém Agórában

Az észak-dunántúli projekt eredényeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke évente 47 688,51 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi 12 923, 59 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 12,4 MWp, névleges teljesítőképességük pedig 10,5 MWe”-hangsúlyozta Varga László az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója a projekt záróünnepségén.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. tegnap 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  ma 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.