2020. szeptember 29.
//
Mihály névnap

Mindenki más tempóban szeret…

2020. január 12. 15:52
Ismerősek az „Amikor ennyi idős voltam, én már rég…” kezdetű mondatok? Ideje kitalálni valamit!

Ha az ember a közeljövő felé, vagy akár a hosszú távú célok irányába tekintget, általában – akár tudat alatt – egy olyan képet fest maga elé, ami a lehető legoptimálisabb, minden szempontból. Ez talán természetes. Az már kevésbé, hogy ilyenkor akarva-akaratlanul megszólalnak bennünk azok a mondatok, amelyeket azoktól az emberektől kaptunk, akik elvileg valamit nagyon jól csinálnak…

Kép: változás.network.huKép: változás.network.hu

Ki mondja meg, hogy az embernek hol kell tartania húsz, harminc vagy akár negyven évesen? Ki mondja meg, hogy mikor „kell” elköteleződnie, hogy mikor „kell” egy bizonyos helyen lennie?

Amikor a környezet erős tempót diktál, lemaradva érezzük magunkat. Pedig nem azért kell gyorsan házasodni, gyorsan beiratkozni, gyorsan elutazni…, mert valakinek ez már korán működött. Minden ember más tempóban létezik, és más tempóban halad. Ha az elvárásokhoz igazodunk, és az elvárások nyomására hozunk életre szóló döntéseket, vagyis, ha az óra kattogása mondat velünk súlyos mondatokat, az nem feltétlen mutat ígéretes jövőképet.

Kép: karrierközpont.huKép: karrierközpont.hu

Ha egy ember odafordul a huszonéveshez, és mosolyogva azt mondja: „Amikor én ennyi idős voltam, már a harmadik babát vártam”, akkor nem feltétlen a rosszindulat beszél belőle. Hanem a szociális érzéketlenség. Ez is más tempóban érik meg az emberben...

Szabó Eszter

További cikkek

Túldokumentált gyermekek
Túldokumentált gyermekek
Először a történelemben gyermekeink egyedi adatait már jóval a születésük előtt rögzítjük; gyakran már a fogantatásuk pillanatától, majd később egész életük során.
A veszprémi miniszobroknak már őrző-védője is van
A veszprémi miniszobroknak már őrző-védője is van
Korántsem jellemző, de az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoportban kedves, pozitív hangvételű bejegyzésre bukkantunk.
A magyar szemorvos, aki csodát tesz a kongói esőerdőben
A magyar szemorvos, aki csodát tesz a kongói esőerdőben
Persze a csodát ne úgy képzeljék el, mint a vízen járást, mégis, mindaz, ahogy dr. Hardi Richárd misszionárius szemorvos segíti a Kongói Demokratikus Köztársaság legszegényebb vidékein élőknek visszaadni a látásukat, maga a csoda.
A hírnév nyomában Pierre Richard-ral
A hírnév nyomában Pierre Richard-ral
Tavaly ősszel a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik sztárvendége Pierre Richard volt. A közönségtalálkozót és a francia színésszel történő közös filmnézést egy sajtótájékoztató előzte meg. Késve érkezem a budapesti Kempinski Hotelbe, ahová a „magas szőke” érkezését várjuk. Késve, vagyis a kezdéshez képest csak egy órával korábban, de meglepetésemre nem hemzseg még a hely a kíváncsi újságíróktól. Még…
A négy fal között tartani azt, ami odatartozik
A négy fal között tartani azt, ami odatartozik
Valóban szükség van-e Veszprémben az érzékenyítésre, vagy csak néhány mikrocsoport próbál felülni a nemzetközi toleranciavonatra?