Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Már csak hét város van Veszprém előtt

2020. január 1. 18:43
2020. január elsejétől Európa Kulturális Fővárosai között két új szereplőt köszönthetünk. A horvátországi Fiume és az ír Galway megosztva viselik idén azt a címet, amit három év múlva Veszprém egyedüliként fog. Utánajártunk, hogy mit érdemes tudni ezekről a városokról.

Rijeka, vagy Fiume neve ismerős lehet, déli szomszédunk harmadik legnépesebb városának elnevezése horvátul és olaszul – ahogyan mi magyarok is nevezzük Fiumét – egyaránt folyót jelent. A Recsina nevű horvát folyó itt ömlik az Adriai-tengerbe, ugyanakkor Fiume nem csak emiatt áll szoros kapcsolatban a vízzel.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Fiumében volt a birodalom legnagyobb tengeri kikötője, ma pedig fontos kereskedelmi és idegenforgalmi központ mellett a hajóépítésről is neves ez a közel 130 ezer főt számláló város.

Tengerparti városként Fiumében meghatározóak a hajók és kisebb-nagyobb csónakokTengerparti városként Fiumében meghatározóak a hajók és kisebb-nagyobb csónakok

A városnak több híres magyar szülöttje is van, itt látta meg a napvilágot Kádár János kommunista pártvezér és Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus is.

Ahogy Veszprémben is hosszú évek, évtizedek óta élnek a hagyományos fesztiválok, úgy Fiumében is találkozhatunk ilyen tradicionális rendezvényekkel. A leghíresebb ezek közül a Fiumei Nyári Éjszakákra keresztelt fesztivál. Júniusban és júliusban a város több pontján szerveznek különböző kulturális programokat, elsősorban a gazdag épített örökségük bemutatása céljából.

Ezen kívül még tavasszal a Fiumei Karnevál hozza el az igazi déli fesztiválhangulatot, valamint a városban 1969 óta folyamatosan szerveznek amatőr filmfesztivált is.

Igazi fesztiválhangulat uralkodik a Fiumei Karnevál idején (kép: horvatorszaginfo.hu)Igazi fesztiválhangulat uralkodik a Fiumei Karnevál idején (kép: horvatorszaginfo.hu)

Szintén vízparti város az ír Galway, ami Fiume mellett Európa másik kulturális fővárosa lesz idén. Közvetlenül az Atlanti-óceán partjánál elterülő 80 ezer fős város a középkorban az ír szigetek egyik leggazdagabb települése volt, lévén, hogy a portugálokkal és spanyolokkal Galway-en keresztül bonyolították a legnagyobb kereskedelmet. Érdekes, hogy az egész várost 14 kereskedőcsalád irányította, hagyományosan minden évben ők adták a polgármestert is.

A városban Kolumbusz Kristóf is többször megfordult, sőt, állítólag a Szt. Nicholas-templomban imádkozott sokat első nyugatra vezető felfedezőútja előtt.

Az angol forradalom után megtiltották Galway-nek, hogy az eddigi jövedelmező kereskedést folytassa az Ibériai-félsziget országaival, amibe gazdaságilag majdnem beleroppant a város, viszont a halászatban, a könnyűiparban, az idegenforgalomban és az oktatásban új lehetőségek nyíltak előtte, ma is ezekről híres a város.

Galway-nál ér véget a szárazföld és kezdődik a végtelen óceánGalway-nál ér véget a szárazföld és kezdődik a végtelen óceán

Galway emellett az ír népzene fővárosa is, júliusban a háromhetes összművészeti fesztiváljára pedig a világ minden pontjáról érkeznek látogatók.

Tehát idén Fiume és Galway csatlakozik Európa kulturális fővárosai közé. Ők a 61. és 62. fővárosok a sorban. Felkészül 2021-ben Temesvár, Eléfszina, Újvidék, 2022-ben Kaunas (Litvánia) és Esch (Luxemburg), majd következik 2023-ban Veszprém, Európa 69. kulturális fővárosaként.

Hajas Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.