2021. január 28.
//
Károly, névnap

Már csak hét város van Veszprém előtt

2020. január elsejétől Európa Kulturális Fővárosai között két új szereplőt köszönthetünk. A horvátországi Fiume és az ír Galway megosztva viselik idén azt a címet, amit három év múlva Veszprém egyedüliként fog. Utánajártunk, hogy mit érdemes tudni ezekről a városokról.

Rijeka, vagy Fiume neve ismerős lehet, déli szomszédunk harmadik legnépesebb városának elnevezése horvátul és olaszul – ahogyan mi magyarok is nevezzük Fiumét – egyaránt folyót jelent. A Recsina nevű horvát folyó itt ömlik az Adriai-tengerbe, ugyanakkor Fiume nem csak emiatt áll szoros kapcsolatban a vízzel.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Fiumében volt a birodalom legnagyobb tengeri kikötője, ma pedig fontos kereskedelmi és idegenforgalmi központ mellett a hajóépítésről is neves ez a közel 130 ezer főt számláló város.

Tengerparti városként Fiumében meghatározóak a hajók és kisebb-nagyobb csónakokTengerparti városként Fiumében meghatározóak a hajók és kisebb-nagyobb csónakok

A városnak több híres magyar szülöttje is van, itt látta meg a napvilágot Kádár János kommunista pártvezér és Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus is.

Ahogy Veszprémben is hosszú évek, évtizedek óta élnek a hagyományos fesztiválok, úgy Fiumében is találkozhatunk ilyen tradicionális rendezvényekkel. A leghíresebb ezek közül a Fiumei Nyári Éjszakákra keresztelt fesztivál. Júniusban és júliusban a város több pontján szerveznek különböző kulturális programokat, elsősorban a gazdag épített örökségük bemutatása céljából.

Ezen kívül még tavasszal a Fiumei Karnevál hozza el az igazi déli fesztiválhangulatot, valamint a városban 1969 óta folyamatosan szerveznek amatőr filmfesztivált is.

Igazi fesztiválhangulat uralkodik a Fiumei Karnevál idején (kép: horvatorszaginfo.hu)Igazi fesztiválhangulat uralkodik a Fiumei Karnevál idején (kép: horvatorszaginfo.hu)

Szintén vízparti város az ír Galway, ami Fiume mellett Európa másik kulturális fővárosa lesz idén. Közvetlenül az Atlanti-óceán partjánál elterülő 80 ezer fős város a középkorban az ír szigetek egyik leggazdagabb települése volt, lévén, hogy a portugálokkal és spanyolokkal Galway-en keresztül bonyolították a legnagyobb kereskedelmet. Érdekes, hogy az egész várost 14 kereskedőcsalád irányította, hagyományosan minden évben ők adták a polgármestert is.

A városban Kolumbusz Kristóf is többször megfordult, sőt, állítólag a Szt. Nicholas-templomban imádkozott sokat első nyugatra vezető felfedezőútja előtt.

Az angol forradalom után megtiltották Galway-nek, hogy az eddigi jövedelmező kereskedést folytassa az Ibériai-félsziget országaival, amibe gazdaságilag majdnem beleroppant a város, viszont a halászatban, a könnyűiparban, az idegenforgalomban és az oktatásban új lehetőségek nyíltak előtte, ma is ezekről híres a város.

Galway-nál ér véget a szárazföld és kezdődik a végtelen óceánGalway-nál ér véget a szárazföld és kezdődik a végtelen óceán

Galway emellett az ír népzene fővárosa is, júliusban a háromhetes összművészeti fesztiváljára pedig a világ minden pontjáról érkeznek látogatók.

Tehát idén Fiume és Galway csatlakozik Európa kulturális fővárosai közé. Ők a 61. és 62. fővárosok a sorban. Felkészül 2021-ben Temesvár, Eléfszina, Újvidék, 2022-ben Kaunas (Litvánia) és Esch (Luxemburg), majd következik 2023-ban Veszprém, Európa 69. kulturális fővárosaként.

Hajas Bálint

További cikkek

Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.
A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A magyar gyökerű Louise Glück a tavalyi irodalmi Nobel-díjas
A Nobel-díjasokról tartottak online konferenciát múlthéten az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága szervezésében. A rendkívül izgalmas előadások közül a tavalyi irodalmi Nobel-díjast Fenyvesi Ottó, költő mutatta be.
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közös filmes programokkal készül Veszprém és Balatonfüred
Közösen készül Veszprém és Balatonfüred az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra, az együttműködésben különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a filmes események - jelentette be pénteki balatonfüredi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Így ünnepelte Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját
Látványos megoldást választottak Veszprémben a magyar kultúra napjának ünneplésére. A Lordok háza homlokzatán fényjátékkal elevenítették meg a Himnuszt, miközben annak dallamai töltötték be a teret.
A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.