Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A sport szeretete számít

2019. december 18. 17:36 // Forrás: VEDAC
Több mint kétszáz gyermek edz heti rendszerességgel a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) kölyökatlétika programjában.

– A VEDAC kölyökatlétika programjában jelenleg öt veszprémi iskola vesz részt – tájékoztatott Esső András, a VEDAC szakágaktól független utánpótlásáért felelős edzője. – A Báthory, a Deák, a Cholnoky, a Dózsa és a rátóti Gyulaffy iskolában is rendszeres atlétikai foglalkozásokat tartunk.

A Báthory iskolában Vereb Imre tartja a foglalkozásokat, és Vers Csilla is nagyon sokat segít a gyerekek felkészítésében, valamint a versenybíráskodásban is. A Dózsában pedig a tanórai keretek közt tart edzéseket Esső András kilenc osztályban, I-IV. évfolyamig. Gyulafirátóton 30-35 csemetét foglalkoztatnak, míg a Deákban 20-25 kisgyerek jár a tréningekre. Az iskolás csoportok mellett a stadionban Esső András és Szigeti Csongor edzők kezei alatt 60 gyerkőc pallérozódik.

Kölyökatlétika verseny a BáthorybanKölyökatlétika verseny a Báthoryban

– Ezeknek a korosztályoknak az U9, U11 és U13-asoknak szervezik meg a Sport XXI és a kölyökatlétika versenyeket. Ezeken a programokon egyáltalán nem fontos a helyezés, sokkal inkább az, hogy versenyzési élményt kapjanak a gyerekek. Ebben a korban egyébként még igen szerteágazó, sokoldalú képzést kapnak a gyerekek, hiszen a játékos edzéseken futunk, ugrunk és dobunk is. Hogy valaki ügyes, tehetséges, az már ebben a korban is tisztán látszik. Viszont, hogy ez a tehetség párosul-e szorgalommal, megfelelő hozzáállással később, azt nem tudhatjuk. Mi azon vagyunk, hogy mindenkiből kihozzuk azt, amire képes, és később, az újonc kortól egy megfelelő szakági edző vezetésével a tudás kiteljesedjen – magyarázta Esső András.

A tréner szerint nagy szükség és igény lenne még az óvodás tornára is, azonban ehhez jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek. Brassay Réka egy kisebb ovis csoporttal foglalkozik heti rendszerességgel, remek munkát végez, ugyanakkor lenne igény további bővülésre. Az ovisokkal öt-hat évesen lehetne már foglalkozni, hiszen onnantól szabálykövetők, megértik és élvezettel elvégzik a rájuk szabott feladatokat.

– A kölyökatlétika legfőbb célja, hogy a gyerekek megszeressék és élvezzék a mozgást, hogy mindenben, az ugrásban, dobásban és futásban is, ügyesedjenek. Az újonc korosztályban pedig már szakági edzők segítik a megfelelő, hozzájuk illő versenyszám kiválasztását, amiben tovább csiszolódhatnak. Bekerülnek a Magyar Atlétikai Szövetség versenyrendszerébe, és részt vesznek a különböző korosztályos versenyeken – mondta el az edző. Addig is a helyi iskolákban rendszeresen szervez a VEDAC kölyökatlétika versenyeket, ahol szintén a mozgás megszerettetése az elsődleges cél.

Esső András hozzátette, az atlétika remek alapot teremt más sportágaknak is. Nyilvánvaló, hogy nem fog minden gyermek atletizálni és a VEDAC színeiben maradni, ám akkor is megérte foglalkozni velük, hiszen megszerették a sportot, örömet jelent nekik a mozgás, és lehet, hogy más sportágban fognak kibontakozni, amihez az atlétika kiváló alapot jelent.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi tekvandós is Európa-bajnok lett erőtörésben! küzdősportok Két veszprémi tekvandós is Európa-bajnok lett erőtörésben! A VEDAC kiválósága, Bécsi Nikolett és a Veszprémi Taekwon-do SE újonca, Kovács Adrienn is tagja volt a magyar válogatottnak, amely aranyérmet szerzett erőtörésben a Lengyelországban rendezett AETF Taekwon-do Európa-bajnokságon. ma 15:11 Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE SVSE Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE A szeszélyes április mostanában a szeles, esős, hűvös arcát mutatja, de ez sem riasztotta el a legkisebb SVSE-s atlétákat, hogy megmutassák, mire képesek: a veszprémiek az április 20-án rendezett VI. Kis Károly Emlékversenyen nyolc aranyérmet szereztek. 2024. április 23. 12:41 Negyedszer rendeztek hegyi ob-t atlétika Negyedszer rendeztek hegyi ob-t Idilli zöld környezetben, viszont annál nehezebb és küzdelmesebb pályán rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) közösen az idei hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságot. 2024. április 19. 15:35 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. 2024. április 18. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.