Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Porga Gyula: Már számolnak velünk Európában

2019. december 16. 22:23
Megtartotta hagyományos évértékelő ünnepségét a polgármester, amely inkább szólt a jövő céljairól, mint a mögöttünk hagyott időszakról. Porga Gyula hétfő este a Hangvillában beszélt a kreatív gazdaság lehetőségeiről, valamint egy új megközelítésből pozicionálta Veszprémet az európai nagyvárosok sorában.

Minden évértékelő lehetőséget ad arra, hogy objektív és szubjektív módon egyaránt számot vessünk a mögöttünk hagyott időszakról, eredményeinkről és gyengeségeinkről. Veszprémben immáron hagyományos jelleggel, még karácsony előtt Porga Gyula polgármester a városi intézményvezetők, cégvezetők és a közélet formálásában kiemelt szerepet vállaló közönség előtt egy évértékelő keretében osztotta meg gondolatait a városról, annak fejlődési irányáról. Ahogy korábbi években, úgy idén is a Hangvilla adott otthont az ünnepségnek, amelynek fő vezéreleme Veszprém kulturális és kreatív pozíciója volt a kontinensen.

A tavalyi évben az Európa Kulturális Főváros cím adta az ünnepség gerincét, idén pedig immáron tapasztalatokkal gazdagodva, újabb szinten folytatódott a gondolatmenet Veszprém idei évéről és a jövő terveiről. Annál is inkább, hiszen a 2018-ban kihirdetett EKF cím után, 2019-ben is egy rangos elismerésben részesült városunk: az UNESCO által alapított „A zene városa” címet ítélték oda Veszprémnek idén októberben.

Kapcsolódó cikk
A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az UNESCO
Veszprém 2019 október 30-tól A zene városa- írja a Papageno.

Ennek apropóján az ünnepség kezdetén a számos hazai és nemzetközi díjjal elismert Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar előadását hallgathatta meg a közönség. Demel Eszter karnagy, a zenekar vezetője az ünnepi dallamokat követően előadásában beszélt arról, hogy több évtizedes zenei pályafutása alatt megfogalmazódott benne, hogy Veszprémben a kultúra – beleértve a komolyzenét – mindig is sikerre volt predesztinálva. A város zsigereiben hordozza a kultúrát, erre pedig kiváló példa a Gárdonyi Kamarazenekar fiatal zenészei, akik generációról generációra tovább ápolják ezt az értéket.

Demel Eszter a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar vezetőjeDemel Eszter a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar vezetője

A kreativitás és a kultúra azonban nem csak a művészvilágban van jelen, erről Maár Márton András a veszprémi székhelyű Transmoduls Kft. tulajdonos-ügyvezetője beszélt a megjelentek előtt. A Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Díjjal elismert cég vezetője kifejtette, hogy az üzleti világban éppen olyan fontosak ezek az értékek, mint a klasszikus művészetekben. Cége is ilyen filozófia mentén fejlődött egy garázsvállalkozásból a megyeszékhely egyik legjelentősebb ipari automatizálással foglalkozó vállalatává. Hozzátette, hogy a vállalatok is akkor lehetnek igazán sikeresek, ha a város, ahol működnek jó úton haladnak előre. Ezt pedig csak közösen, összefogva a más-más területek képviselőivel tudják megteremteni, pont úgy, ahogy az Veszprémben is történik.

Maár Márton András a Transmoduls Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeMaár Márton András a Transmoduls Kft. tulajdonos-ügyvezetője

Erre a kreatív és sokoldalú kulturális arcélre hozott egy kiváló példát a Trócsányi Gergő és Süle Zsolt alkotta ÉSTE formáció, akik a Gárdonyi Kamarazenekar klasszikus dallamai után a kortárs veszprémi zenei palettából adtak ízelítőt.

Az ÉSTE formáció a Hangvilla színpadánAz ÉSTE formáció a Hangvilla színpadán

Végezetül Porga Gyula osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, aki részletes gazdasági számadatok helyett egy új megközelítésből mutatta be Veszprémet. Az EKF cím előtt javában a magyar megyeszékhelyekkel mérték össze a Királynék városát különböző vonatkozásokban, idén azonban egy sokkal nagyobb és jelentősebb térképre is felkerült Veszprém.

A nemzetközi Kulturális és Kreatív Városok Figyelője Veszprémet is értékelte 190 másik európai várossal egyetemben, ahol a kultúra és ezzel együtt a kreativitás a mindennapok részét képezik.

Porga Gyula az évértékelő előadása közbenPorga Gyula az évértékelő előadása közben

Porga Gyula előadásában kifejtette, hogy ez a rangsor, amely méretüknek megfelelően 29 különböző szempont alapján értékeli a városokat egy kiváló kiinduló pont ahhoz, hogy elhelyezzük jelenleg Veszprémet Európában és ezáltal megfogalmazhassunk reális célokat magunknak.

A polgármester öt hasonló, de földrajzilag egymástól távol eső várost hozott fel példának, akikkel összemérte városunkat. A német Weimar, a belga Leuven, a francia Avignon, a cseh Karlovy Vary és észt testvérvárosunk, Tartu szerepelt még a polgármester listáján. Ezek a városok nagyságrendileg hasonlítanak Veszprémhez, így összemérhetőek otthonunkkal. Némely vonatkozásban kimagaslik ebből a mezőnyből Veszprém, mint például a befogadás a közösségben, de van olyan is, ahol fejlődnünk kell még, mint például az általános bizalom kérdése egymás iránt. A polgármester szerint ezek mind-mind a kultúra által fejleszthető területek, így nem tűnik irreálisnak az a cél, amit már most, 2019-ben megfogalmazott a polgármester: a jelenlegi 54. helyről bekerülni az első húszba a kreatív és kulturális városok rangsorában.

Bejutottunk a Bajnokok Ligájába, de nem állhatunk itt meg! Célunk a főtáblára kerülés

fogalmazott egy sporthasonlattal a polgármester.

Ehhez pedig szükség lesz a kreatív gondolkodásra, a gazdaság, a művészet, a közszolgáltatások és számos más területen is, amelyhez Porga Gyula a támogatást és az együttműködést kérte a jelenlévőktől.

Ahogy az EKF pályázatban is a megszokottól eltérő ötlettel rukkolt elő Veszprém, úgy jelen esetben is egy teljesen új és ezidáig szokatlan megközelítésből láthattuk városunkat a polgármester tolmácsolásában. Kíváncsian várjuk a jövő évi eredményeket és azt, hogy egy év múlva milyen tematika mentén haladunk tovább 2023 és az azt követő évek felé.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.