Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém

2019. december 12. 10:39
Kulturális és kreatívipari pályázatokkal szélesítené kapcsolatait az önkormányzat- mondta napirend előtt Brányi Mária alpolgármester csütörtök délelőtt a Városházán.

A szokásoknak megfelelően napirend előtti felszólalásokkal és kérdésekkel indult a decemberi közgyűlés csütörtök délelőtt a Városházán.

Elsőként az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció képviselője, Gerstmár Ferenc kérdezte a polgármestert arról, hogy mi lesz a sorsa annak a közel 250 millió forintnak, amit a polgármesteri hivatal energetikai megújítására nyert az önkormányzat, majd később visszahívta azt. Porga Gyula válaszában kifejtette: nem csak a hivatal, hanem a Laczkó Dezső Múzeum ezzel kapcsolatos pályázatát is visszahívták, ugyanis 1 milliárd forint önerőt kellett volna biztosítani, azonban jövőre kedvezőbb feltételekkel lesz lehetősége az önkormányzatnak, hogy magasabb színvonalú javításokat hajtson végre. A 250 milliós összeg pedig rendelkezésre áll, amit önkormányzati tulajdonú épületek felújítására fognak használni.

Gerstmár Ferenc a december 12-i közgyűlésenGerstmár Ferenc a december 12-i közgyűlésen

Zakar Csaba (DK-Szakszervezetek) a Jutasi úti lakótelep közterületein elmaradt falevelek összegyűjtésének bepótlásáról kérdezett. A polgármester szerint nem maradt el a zöldhulladékgyűjtés az említett területen, hisz a VKSZ Zrt. szerződés alapján végzi a munkát, ám esetleges elhúzódások előfordulhatnak. -Addig az ott élők türelmét kérjük, a feladat elvégzése folyamatban van- mondta Porga Gyula.

Az MSZP-LMP-Párbeszéd frakcióvezetője, Hartmann Ferenc tájékoztatást kért a polgármestertől egy HVG-n megjelent cikkel kapcsolatban, miszerint 2,8 milliárd forintért modernizálhatják több észak-balatoni település hulladékgazdálkodásának infrastruktúráját, aminek része egy veszprémi hulladékfeldolgozó telepítése is. Hartmann szerint tájékoztatni kellett volna erről a helyi lakosságot.

Porga Gyula megköszönte a felvetést, és inkább nem kommentálná a cikket. A tisztánlátás végett azonban kijelentette: nem lesz hulladéklerakó Veszprémben, hisz valóban nem egyik napról a másikra születik meg egy ilyen döntés. A mostani fejlesztési tervek már 2017-ben tervben voltak, ami két területet érint: a Haszkovó utcai garázssoron telepítenek hulladékudvart az ott élők várakozásának megfelelően, valamint a VKSZ Zrt. Kistó utcai telephelyén korszerűsítik a hulladékválogatót. Utóbbival a hulladékválogató hatékonysága növekedni fog, kapacitása a jelenlegi 2500–3500 tonnáról évi 4500 tonnára növekszik.Porga kiemelte azt is: mindkét fejlesztés szerepelt már a közgyűlés nyilvánossága előtt.

Porga Gyula reagált a hulladéklerakóval kapcsolatbanPorga Gyula reagált a hulladéklerakóval kapcsolatban

Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester kétszer szólalt fel napirend előtt. Elsőként Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapjából (VÁRA) nyújtandó támogatásra beadott nyertes pályázatról szólt, amellyel a város vízellátásának szempontjából stratégiai fontosságú távvezetékeket korszerűsítik, majd Veszprém nemzetközi projektekbe való bekapcsolódásáról tájékoztatott:

A város múlt hónapban döntött az Urban Innovative Actions pályázat benyújtásáról, ami az EKF évre való felkészülés jegyében a várható vendégforgalom környezeti ártalmainak a csökkentésére fókuszál. Emellett a meglévő projektek is kibővültek. 2018-ban 3 nyertes nemzetközi projektben vett részt az önkormányzat(Europe for Citizens:ENRICH; Erasmus+:SPORTTOWN; Interreg:NETWORLD), ami az évközben további kettő nyertes projekttel gyarapodott (Urbact:INNOVATOR; Creative Europe: SOP), amelyek sikeresen pályáztak Európai Uniós forrásokért.

A nemzetközi projektekről Brányi Mária tájékoztatottA nemzetközi projektekről Brányi Mária tájékoztatott

Ezeken felül van még további 2 olyan projekt, amelyek az idei évi benyújtási fordulóban sikeresen szerepeltek és elnyerték a lehetőséget, hogy a második fordulóban is megmérettessék magukat (Interreg: ISTER; CREATIVE IMPULSES). További két pályázat, ami a jövő januárban nyerhet támogatást szintén a kultúra területén mozog. A város ezen kívül szerepelt a barcelonai Smart City Expo világkongresszuson- mondta az alpolgármester, aki szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy Veszprém egyre jobban kiszélesíti a nemzetközi látósugarát és minden tekintetben kívánatos és alkalmas partner arra, hogy nemzetközi projektek megvalósításában vegyen részt és immár az egész világot felvonultató konferencián is képesek vagyunk bemutatkozni.

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) a cserészek társadalmi szerepvállalásával kapcsolatban szólalt fel. Elmondta, az 1956-tal kapcsolatos megemlékezéseken vettek részt és koszorúztak a veszprémi 126. sz. Szent Imre cserkészcsapat fiatal tagjai is, akik most már évek óta rendszeresen látogatják a városi rendezvényeket, megemlékezéseket. Úgy látja, „a mai világunkban, amikor másról sem lehet hallani, minthogy a fiataloknak az okostelefonokon és a számítógépes játékokon kívül nincsen más elfoglaltsága, példaként lehet a cserkészeket magunk és a többi fiatal elé állítani.”

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.