2020. augusztus 4. // Domonkos névnap

Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?

2019. november 27. 11:40
Számos okból fontos, hogy megtanítsd és ösztönözd gyermekedet az egészséges táplálkozásra.

Elsősorban azért, hogy tápanyag-, vitamin és ásványi anyag szükségleteit fedezni tudjad és megfelelően fejlődjön. A gyermekkorban megtanult étkezési szokások meghatározzák a felnőttkori szokásokat. A kiskorában egészségesen táplált gyermek, aki esetleg a tinédzser időszakban nagyon egészségtelenül táplálkozik nagyobb valószínűséggel tér vissza az egészséges ételekhez, mint az a társa, aki kisgyerekkorában nem kapta meg a megfelelő táplálást. Az első 1000 nap a fundamentum, egész életükre kihatnak, az ezalatt elsajátított táplálkozási szokások. Nem utolsó sorban az egészségesen étkező gyerekek aktívabbak, jobban tudnak teljesíteni és motiváltabbak az iskolában, és az óvodában.

Mitől étkezik egészségesen egy gyerek?

Nagyon tág meghatározás lenne, és számos területet lefed, ebből csak pár nagyon fontosat említenék.

Rendkívül fontos, hogy a gyereked élvezze azt, amit eszik, talán ez az alapja mindennek, különben semmire sem mész vele. Ennek kiinduló pontja pedig az, hogy a kicsinek egészséges kapcsolata legyen mindenféle élelmiszerrel, hiszen nagyon jellemző kiskorban az egyes ételek visszautasítása. Az étkezése megfeleljen a szükségleteinek és kielégítse azt. Úgy érzem nagyon fontos még megemlítenem az adag méretét is mivel ebben nagyon sokan hibáztok. Két véglet van, aki azzal is meg elégszik, ha annyit csipeget a gyereke, mint egy madárka, a másik véglet pedig önmagához méri az adagokat a kicsinek. Nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, ez tény.

  • Élvezze a változatos étrendet:

Annak érdekében, hogy a gyermeked megkapja a számára szükséges tápanyagokat változatosan kell táplálkoznia, étrendjének rengeteg különféle ételt kell tartalmaznia. Naponta ötször étkezzen a gyermek. A különféle alapanyagok bevezetése mellett nyugodtan megmutathatjuk a kicsinek a különböző konyhák ételeit is. Ez izgalmas lehet a gyerekeknek és megtanítja őket már korán arra, hogy megkóstolják az ételeket mielőtt eldöntenék, hogy szeretik azt vagy nem. Gondolom mindegyikőtök járt már úgy, hogy hiába kínált egy ételt, a gyerek kóstolás nélkül elutasította. Ne aggódjatok ez teljesen természetes reakció, főleg óvodás korban, de minél többször, többfajta ételt kínálsz a lurkónak annál nyitottabb lesz egy idő után. Természetesen ezalatt nem azt értem, hogy ha nem eszi meg az ebédet, amit készítettél akkor száz másik opciót ajánlj fel helyette.

  • Egészséges kapcsolat az ételekkel:

Ezt elősegítheted azzal, ha beszélgetsz az ételekről, például elmondod neki, hogy melyik étel miért egészséges, honnan származik. Nagyon sokat segíthet, ha engeded részt venni az ételek elkészítésében, persze csak a korának megfelelő mértékig. Mint szülő te vagy a példaképe, nagyon fontos a minta, ezért kulcsfontosságú, hogy együtt étkezzetek és próbálj mindig példát mutatni.

  • Az étkezés a szükségleteinek megfelelő legyen:

Ebben nagy segítséget nyújthat egy szakember ajánlása.

  • Életkornak megfelelő étel adagok:

A legfontosabb talán azt megemlíteni itt, hogy ne a saját adagodhoz mérd a gyerek adagját, és ha jóval kevesebbet eszik, se tukmáld az ételt. Sokat segíthet a tányérok helyes megválasztása. Gyereknek kistányér, felnőttnek nagytányér. Sajnos már olyat is hallottam, hogy a gyerek addig nem állhat fel az asztaltól, amíg meg nem eszi, amit odamert magának. Kérlek benneteket, ezt ne csinálja senki!

Néha nem könnyű a gyerekekkel zöldágra vergődni az étkezés terén, de kitartással és példamutatással sok minden elérhetsz. Amennyiben úgy érzed, hogy nem tudsz egyről a kettőre lépni gyermeked táplálásában akkor keress fel szakembert.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu


 


 

vehir.hu

További cikkek

Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását
Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását
El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos pénteken.
Jót tesz a szívnek a csokoládé
Jót tesz a szívnek a csokoládé
Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.
Az, hogy odafigyelsz a testedre, nem csak külsőség
Az, hogy odafigyelsz a testedre, nem csak külsőség
Bár lassan talán itthon is kezd átmenni az üzenet, hogy a testünkkel törődni nem csak esztétikai kérdés, hanem a fizikai és a mentális egészség része, akad még tennivaló, és némi útbaigazítás sem árt, hogy mindenki megtalálja a saját módszerét. Szabados Gabriellával, a Body Shape Alakformáló Stúdió tulajdonosával az egyes lehetőségekről és az alakformáló stúdiók előnyeiről beszélgettünk.
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
A kórház előtti körforgalmat a jövőben egy virágokból kialakított szív fogja díszíteni, amit Ovádi Péter országgyűlési képviselő ötlete nyomán, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. kertészei ültetettek hálájuk jeléül az egészségügyi dolgozóknak.
2020. augusztus 4. // Domonkos névnap