Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?

2019. november 27. 10:40
Számos okból fontos, hogy megtanítsd és ösztönözd gyermekedet az egészséges táplálkozásra.

Elsősorban azért, hogy tápanyag-, vitamin és ásványi anyag szükségleteit fedezni tudjad és megfelelően fejlődjön. A gyermekkorban megtanult étkezési szokások meghatározzák a felnőttkori szokásokat. A kiskorában egészségesen táplált gyermek, aki esetleg a tinédzser időszakban nagyon egészségtelenül táplálkozik nagyobb valószínűséggel tér vissza az egészséges ételekhez, mint az a társa, aki kisgyerekkorában nem kapta meg a megfelelő táplálást. Az első 1000 nap a fundamentum, egész életükre kihatnak, az ezalatt elsajátított táplálkozási szokások. Nem utolsó sorban az egészségesen étkező gyerekek aktívabbak, jobban tudnak teljesíteni és motiváltabbak az iskolában, és az óvodában.

Mitől étkezik egészségesen egy gyerek?

Nagyon tág meghatározás lenne, és számos területet lefed, ebből csak pár nagyon fontosat említenék.

Rendkívül fontos, hogy a gyereked élvezze azt, amit eszik, talán ez az alapja mindennek, különben semmire sem mész vele. Ennek kiinduló pontja pedig az, hogy a kicsinek egészséges kapcsolata legyen mindenféle élelmiszerrel, hiszen nagyon jellemző kiskorban az egyes ételek visszautasítása. Az étkezése megfeleljen a szükségleteinek és kielégítse azt. Úgy érzem nagyon fontos még megemlítenem az adag méretét is mivel ebben nagyon sokan hibáztok. Két véglet van, aki azzal is meg elégszik, ha annyit csipeget a gyereke, mint egy madárka, a másik véglet pedig önmagához méri az adagokat a kicsinek. Nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, ez tény.

  • Élvezze a változatos étrendet:

Annak érdekében, hogy a gyermeked megkapja a számára szükséges tápanyagokat változatosan kell táplálkoznia, étrendjének rengeteg különféle ételt kell tartalmaznia. Naponta ötször étkezzen a gyermek. A különféle alapanyagok bevezetése mellett nyugodtan megmutathatjuk a kicsinek a különböző konyhák ételeit is. Ez izgalmas lehet a gyerekeknek és megtanítja őket már korán arra, hogy megkóstolják az ételeket mielőtt eldöntenék, hogy szeretik azt vagy nem. Gondolom mindegyikőtök járt már úgy, hogy hiába kínált egy ételt, a gyerek kóstolás nélkül elutasította. Ne aggódjatok ez teljesen természetes reakció, főleg óvodás korban, de minél többször, többfajta ételt kínálsz a lurkónak annál nyitottabb lesz egy idő után. Természetesen ezalatt nem azt értem, hogy ha nem eszi meg az ebédet, amit készítettél akkor száz másik opciót ajánlj fel helyette.

  • Egészséges kapcsolat az ételekkel:

Ezt elősegítheted azzal, ha beszélgetsz az ételekről, például elmondod neki, hogy melyik étel miért egészséges, honnan származik. Nagyon sokat segíthet, ha engeded részt venni az ételek elkészítésében, persze csak a korának megfelelő mértékig. Mint szülő te vagy a példaképe, nagyon fontos a minta, ezért kulcsfontosságú, hogy együtt étkezzetek és próbálj mindig példát mutatni.

  • Az étkezés a szükségleteinek megfelelő legyen:

Ebben nagy segítséget nyújthat egy szakember ajánlása.

  • Életkornak megfelelő étel adagok:

A legfontosabb talán azt megemlíteni itt, hogy ne a saját adagodhoz mérd a gyerek adagját, és ha jóval kevesebbet eszik, se tukmáld az ételt. Sokat segíthet a tányérok helyes megválasztása. Gyereknek kistányér, felnőttnek nagytányér. Sajnos már olyat is hallottam, hogy a gyerek addig nem állhat fel az asztaltól, amíg meg nem eszi, amit odamert magának. Kérlek benneteket, ezt ne csinálja senki!

Néha nem könnyű a gyerekekkel zöldágra vergődni az étkezés terén, de kitartással és példamutatással sok minden elérhetsz. Amennyiben úgy érzed, hogy nem tudsz egyről a kettőre lépni gyermeked táplálásában akkor keress fel szakembert.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu


 


 

vehir.hu
további cikkek
A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.