Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megújul az advent Veszprémben

2019. november 19. 18:06
Különlegességekkel, újításokkal lesz meghittebb és sokszínűbb a 2019-es advent Veszprémben.

Összefogásnak köszönhetően újul meg a veszprémi várakozás időszaka, ahol az eddigi megszokott Illatos Advent új programokkal, élőbb adventi hangulattal, jégpályával, termelők portékáival egészül ki.

Nagy Károly apát, kanonok az Advent a Várban elnevezésű új program részről számolt be, amely a liturgiához igazodva számos különlegességgel igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz az advent valódi jelentését.

- Azt lehet látni a világban, hogy mindenben átveszi a főszerepet a piac és a marketing, miközben nagyon sokszor elfeledkezünk a lényegről. A Várban egy élő adventi várakozást szeretnénk tartani vagyis felidézni a múltat, a múltba pedig beleépíteni azt, hogy mi is igazán a karácsony lényege. Egy születésnapra készülünk és ez a születésnap Krisztus születése - fogalmazott.

Nagy Károly elmondta, hogy édesanyák és apák vállalkoztak Mária és József szerepére, akik óránkénti váltásban, jelmezbe öltözve foglalják el helyüket az élő bárányok között a Betlehemben, ezzel egy valódi élményt adva a gyerekeknek.

Porga Gyula polgármester szerint, ami idén elkezdődik az egy tanulási folyamat, amin a veszprémieknek együtt kell végigmenniük.

- Egy város életének fontos elemei, azok az ünnepek, amelyek részei a város mindennapjainak: egy kicsit emeljük fel, gondoljuk újra, tegyük tartalmasabbá - mondta.

Kiemelte, hogy az elmúlt években az Illatos Advent programjaival sok veszprémit sikerült megnyerni, de az idei évben szeretnének egy minőségében más adventi programmal készülni.

Veszprém város, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei Szervezete és a Szent Mihály Bazilika plébánia összefogásával, illetve a 2023 Zrt. és a Veszprémi Programiroda technikai lebonyolításának köszönhetően idén egy nagy városi összefogás keretében állt össze a program.

A polgármester kitért arra is, hogy több kritika fogalmazódott meg, hogy az adventi időszak Veszprémben nem olyan minőségi, mint más városokban, ezért is döntöttek úgy, hogy az egyik legszebb ünnepre való felkészülést a város egyik legszebb helyére a Várba helyezik, ahol a belső udvarokat is próbálják megnyitni.

Kulturális tartalomban és a szolgáltatásokban is szintet lép a rendezvény, illetve az Óváros téren megnyíló jégpálya is a program részét képezi. Természetesen a jégpálya nemcsak az adventi hétvégéken, hanem két hónapon keresztül, minden nap várja a látogatóit.

Dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Veszprém történelmét és kultúráját szemlélve igazán értékes város és bár kisebb, mint Győr értékeit tekintve van mit megmutatni. Ezen az úton elindulva az új rendezvény elemekkel élményt szeretnének kínálni.

Sövényházi Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei Szervezetének elnöke megjegyezte, hogy az összefogással kapcsolatos első megbeszélések is jól alakultak, hiszen mindenki a saját munkájával igyekezett a legjobbat beletenni a közös munkába.

A szervezéssel kapcsolatban elmondta, hogy már augusztus végén megszólították a kézműveseket, termelőket, hogy legyen idejük a megfelelő minőségű és árfekvésű termékekkel felkészülni. 

Idén 28 termelő és kézműves fogja a portékáit kínálni: sütemények, bejglik, kézzel késszített karácsonyfa díszek, kerámiák, bor, sajt, lekvár, szőlő, tökmagolaj, méz, erőspaprika készítmények, keksz, kézműves csokoládék, füstölt áru, pálinka, ékszer, gyertyák és még sok más termék színesíti a kínálatot.

A rendezvényen a gyermekeknek sem kell unatkoznia: az állatsimogatón kívül, két órás turnusokban mindig más kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, többek között a mézeskalács díszítés fortélyait is megtanulhatják.

A gyerekek iskoláikkal karácsonyfa díszítő versenyen is részt vehetnek: Sövényházi Balázs elmondta, hogy a Bakony Erdő Zrt. 25 földlabdás fát biztosít a szórakoztató karácsonyi programhoz.

Részletes program:

Kapcsolódó cikk
Az Illatos Advent programjai
Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 A pápa karácsonyi Urbi et Orbi üzenete: Örömünk oka, hogy Isten gyermekei vagyunk A pápa karácsonyi Urbi et Orbi üzenete: Örömünk oka, hogy Isten gyermekei vagyunk Ferenc pápa a Szent Péter bazilika homlokzatának központi loggiájáról mondta el üzenetét a város és a földkerekség felé karácsony napján. 2023. december 25. 19:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.