2021. február 26.
//
Edina névnap

Megújul az advent Veszprémben

Különlegességekkel, újításokkal lesz meghittebb és sokszínűbb a 2019-es advent Veszprémben.

Összefogásnak köszönhetően újul meg a veszprémi várakozás időszaka, ahol az eddigi megszokott Illatos Advent új programokkal, élőbb adventi hangulattal, jégpályával, termelők portékáival egészül ki.

Nagy Károly apát, kanonok az Advent a Várban elnevezésű új program részről számolt be, amely a liturgiához igazodva számos különlegességgel igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz az advent valódi jelentését.

- Azt lehet látni a világban, hogy mindenben átveszi a főszerepet a piac és a marketing, miközben nagyon sokszor elfeledkezünk a lényegről. A Várban egy élő adventi várakozást szeretnénk tartani vagyis felidézni a múltat, a múltba pedig beleépíteni azt, hogy mi is igazán a karácsony lényege. Egy születésnapra készülünk és ez a születésnap Krisztus születése - fogalmazott.

Nagy Károly elmondta, hogy édesanyák és apák vállalkoztak Mária és József szerepére, akik óránkénti váltásban, jelmezbe öltözve foglalják el helyüket az élő bárányok között a Betlehemben, ezzel egy valódi élményt adva a gyerekeknek.

Porga Gyula polgármester szerint, ami idén elkezdődik az egy tanulási folyamat, amin a veszprémieknek együtt kell végigmenniük.

- Egy város életének fontos elemei, azok az ünnepek, amelyek részei a város mindennapjainak: egy kicsit emeljük fel, gondoljuk újra, tegyük tartalmasabbá - mondta.

Kiemelte, hogy az elmúlt években az Illatos Advent programjaival sok veszprémit sikerült megnyerni, de az idei évben szeretnének egy minőségében más adventi programmal készülni.

Veszprém város, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei Szervezete és a Szent Mihály Bazilika plébánia összefogásával, illetve a 2023 Zrt. és a Veszprémi Programiroda technikai lebonyolításának köszönhetően idén egy nagy városi összefogás keretében állt össze a program.

A polgármester kitért arra is, hogy több kritika fogalmazódott meg, hogy az adventi időszak Veszprémben nem olyan minőségi, mint más városokban, ezért is döntöttek úgy, hogy az egyik legszebb ünnepre való felkészülést a város egyik legszebb helyére a Várba helyezik, ahol a belső udvarokat is próbálják megnyitni.

Kulturális tartalomban és a szolgáltatásokban is szintet lép a rendezvény, illetve az Óváros téren megnyíló jégpálya is a program részét képezi. Természetesen a jégpálya nemcsak az adventi hétvégéken, hanem két hónapon keresztül, minden nap várja a látogatóit.

Dr. Markovszky György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Veszprém történelmét és kultúráját szemlélve igazán értékes város és bár kisebb, mint Győr értékeit tekintve van mit megmutatni. Ezen az úton elindulva az új rendezvény elemekkel élményt szeretnének kínálni.

Sövényházi Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei Szervezetének elnöke megjegyezte, hogy az összefogással kapcsolatos első megbeszélések is jól alakultak, hiszen mindenki a saját munkájával igyekezett a legjobbat beletenni a közös munkába.

A szervezéssel kapcsolatban elmondta, hogy már augusztus végén megszólították a kézműveseket, termelőket, hogy legyen idejük a megfelelő minőségű és árfekvésű termékekkel felkészülni. 

Idén 28 termelő és kézműves fogja a portékáit kínálni: sütemények, bejglik, kézzel késszített karácsonyfa díszek, kerámiák, bor, sajt, lekvár, szőlő, tökmagolaj, méz, erőspaprika készítmények, keksz, kézműves csokoládék, füstölt áru, pálinka, ékszer, gyertyák és még sok más termék színesíti a kínálatot.

A rendezvényen a gyermekeknek sem kell unatkoznia: az állatsimogatón kívül, két órás turnusokban mindig más kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, többek között a mézeskalács díszítés fortélyait is megtanulhatják.

A gyerekek iskoláikkal karácsonyfa díszítő versenyen is részt vehetnek: Sövényházi Balázs elmondta, hogy a Bakony Erdő Zrt. 25 földlabdás fát biztosít a szórakoztató karácsonyi programhoz.

Részletes program:

Kapcsolódó cikk
Az Illatos Advent programjai
Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Valós szereteten alapuló testvériséggel győzzük le a rosszat
Valós szereteten alapuló testvériséggel győzzük le a rosszat
Az Apostoli Palota Áldások terméből mondta el idén karácsonykor, december 25-én, pénteken délben Ferenc pápa a Róma városához és az egész földkerekséghez intézett Urbi et Orbi üzenetét – számolt be a Vaticannews.
Megajándékoz bennünket az Isten
Megajándékoz bennünket az Isten
Videoüzenetben köszöntötte az egyházmegye híveit és papjait Udvardy György érsek.
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Személyes üzenetben szólt Porga Gyula és Ovádi Péter a veszprémiekhez
Mivel idén nem volt lehetőség nagyobb városi karácsonyi ünnepségek megtartására, ezáltal a személyes találkozásokra sem, a város polgármestere, valamint az országgyűlési képviselő személyes videóüzeneteikben mondták el gondolataikat a veszprémieknek és a környéken élőknek.
Így kerülhetjük el, hogy a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt
Így kerülhetjük el, hogy a tűzoltókkal töltsük a karácsonyt
Télen naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ez karácsonykor akár a negyvenet is eléri. Szenteste és karácsony mindkét napján ugyanúgy, mint az évben bármikor csaknem kétezer tűzoltó van szolgálatban mintegy ötszáz járművel. Azonban nem elég az, ha csak a tűzoltók gondoskodnak a biztonságos ünneplésről, mindenkinek körültekintőnek kell lennie. Aki az alábbi tanácsokat megfogadja, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássa a tűzoltókat az ünnepek alatt.