Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyarországon a hal olyan, mint a sajt: mindkettőből keveset fogyasztunk

2019. november 7. 10:37
Nincs megfelelő kultúra és nehezen nyitunk a halfogyasztás felé, pedig árban és minőségben is legalább olyan jó, mint a vörös vagy a szárnyas húsok. Kocsis Bálint mesterszakácsot a hétvégi Bakony Expo főszereplőiről, a halakról és elkészítésükről kérdeztük.

Magyarországon még mindig alacsony a halfogyasztás. Egy felmérés szerint míg itthon átlagosan 6 kg-t fogyasztunk évente, az európai átlag ennek többszöröse: 20 kilogramm. A halfogyasztást népszerűsítő rendezvények közé tartozik a november 8-10 közötti, a Veszprém Arénába szervezett Bakony Expo is, ahol - az Agrármarketing Centrum törekvéseivel összhangban – 2019-ben a hal lesz középpontban.

A tematikus programok és játékok mellett a Megfőzzük Almádit Egyesület halételeit is megkóstolhatjuk a gasztroudvarban.  A balatoni város gasztronómiai életét feléleszteni kívánó vendéglátós csoportosulás (Kerekes Pince, a Tornyos BBQ, a Veganeeta Home, a Terasz bisztró, a Jóbarátok halsütöde, a DESSZEReTlek, a Csalló Pálinka Manufaktúra , a BAB Speciality kávézó, és Fabó Péter, a Berill Reklámstúdió tulajdonosa) tagja, a Terasz Bisztró tulajdonos-séfje, Kocsis Bálint azt mondja, a halakat ma ugyanúgy kezeljük itthon, mint a sajtokat: alig fogyasztjuk. Az egyesület ezt fellendítendő, profiljukba illeszkedő főzős bemutatókat és fogásokat kóstoltat majd az expón.

„A halászlétől a sült keszegen, a fish 'n' chipsen át a füstölt kecsegéig lesz minden. A nagyszínpadi főzős előadásban citromfüves harcsát fogunk elkészíteni rizottóval. Szeretnénk megmutatni, hogy a hal nem csak rántva és halászlével tud működni.

Nem fogunk használni külföldről iderángatott halakat, olyat, ami nem erre a tájegységre jellemző”- nyilatkozta előzetesként a vehir.hu-nak.

A séf szerint bár itthon kevés halat fogyasztunk, jó hír, hogy az utóbbi évtizedben egyre több szerepet kap a hal a diétákban és az egészségtudatos módszertanban. „Most már beszerezhető a lazac, és több olyan rákféle ami egészséges. A magyar kulinária otthoni háztartásokban csak otthon, rántott halként és halászláként találkozik a hallal. Akkor is a ponttyal és jobb esetben a keszeggel. A harcsa is elvétve szerepel a hétköznapi konyhában, holott beszerezhető és árban is elérhető. Vannak paradigmák, hogy ami különlegesebb, az drágább, de ez nem igaz. Érdemes utánanézni és beszerezni, mert a hiedelemmel ellentétben nem terhelik meg úgy a családi büdzsét.” Egy kárpát-medencei hal ugyanolyan jó minőségű tud lenni, mint egy más égtájról beszerzett kopoltyús-mondja.

„Ha az íz és zamat alapján nézzük, a mai napig gasztronómiai szempontból az egyik legízesebb és legjobb minőségű hal a süllő, és a fogas (nem a balatoni ugye, ugyanis onnan tilos horgászni- a szerk.).

„A szürkeharcsa, a füstölt angolna és a pisztráng szintén jók, az egyik legzamatosabb pedig a keszeg. Ezek jól tudnak működni salátákhoz, tésztákhoz, és főételként, a levesbe betétként is”- mondja Kocsis Bálint, aki szerint a gabonák mellett rengeteg olyan alapanyunk van, amik méltatlanul hanyagolva vannak, pedig olcsók, jók és beszerezhetők. „Előbb vesszük le a polcról a Himalája sót, a quinoát és a kuszkuszt, pedig ott van például a köles.”

A Megfőzzük Almádit Egyesület bemutatja majd azt is, hogy a hagyományos olajos ruszlit el lehet készíteni keszegből is.

A hal kiválóan működhet a szendvicsekben isA hal kiválóan működhet a szendvicsekben is

„Lehet marinálni kárászból, harcsából vagy süllőből. Ugyanúgy lehet készíteni a halból például haltatárt, pástétomokat, krémeket úgy, hogy nincs benne tartósítószer és adalékanyag.

Ezeket egyszerű, otthoni konyhai robot géppel egy kis újhagymával, snidlinggel egy kevés vajjal és mustárral is elkészíthetjük. Napokig eláll a hűtőben, és pirítóshoz, salátához is jól működik, amit munkahelyre szendvicsként is tudjuk vinni. Ezek egyszerű dolgok”-sorolta a hal sokféle felhasználási módját.

Kocsis Bálint szerint a méltatlanul elfeledett halnak az az egyik fő tulajdonsága amellett, hogy rengeteg olyan zsírsavat tartalmaz, ami sokkal egészségesebb, mint a sertéshúsban lévők, hogy könnyebb a rostozata, könnyebben emészthető, és nem terheli meg túlságosan a szervezetet, nem igényel annyi munkát az emésztőrendszertől, mint mondjuk egy vörös hús. Sokkal több ásványi anyag van halban, ami az egészségtudatos étkezéshez mindenképp jó.”

Ge. Á.
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát gasztronómia Már unalmas a századik töltött tojás recept? Íme néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát Szinte minden évben előkerülnek a klasszikusok: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek kivétel nélkül megterhelik az emésztésünket. Bár az ünnepi szezon hagyományosan nem az újításról szól, ha nyitottak vagyunk, akár új kedvenceket is avathatunk. 2024. április 1. 10:38 Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának karácsony Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának Vannak halászlés családok és töltöttkáposztásak. Rántott húsosok, és pulykások, vagy olyanok is, akiknél ez így egyben a karácsonyi menü része. Viszont bármi is legyen a családtagok kedvence, a bejgli egy olyan sütemény, ami családi szokásokon felül állva szinte az összes háztartásban jelen van karácsonykor. E tradicionális étel eredetének jártunk utána, valamint egy veszprémi cukrász jóvoltából azt is eláruljuk, milyen konyhai praktikák kellenek a tökéletes bejgli elkészítéséhez. 2023. december 22. 14:08 A százezredik látogató a Bakony Expón Bakony Expo A százezredik látogató a Bakony Expón Három nap alatt több mint 160 kiállító kínálta portékáit a Veszprém Arénában, amely mellé számos táncos, gasztronómia, és edukációs program is társult a jubileumi, 10. Bakony Expo termelői vásáron. Az idei programok célja nemcsak a szórakoztatás volt, hanem a figyelemfelhívás is az erdők védelmére, ugyanis a 10. Bakony Expo a fenntartható erdők tematikát helyezte a fókuszba. 2023. november 15. 11:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.