2020. július 7. // Appolónia névnap

Nincs változás a VEDAC elnökségében – a munka és a fejlődés zavartalan

Határozatképes lett a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) tisztújító küldött közgyűlése, melyet szerda este tartottak a Simonyi iskola aulájában. Nemcsak az elnökségben, a felügyelő bizottságban sem történt változás, ami egyértelműen azt mutatja, hogy béke van a klub életében.

Tisztújító küldött közgyűlést tartott a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szerdán kora este a Simonyi Zsigmond Általános Iskola aulájában, mely során a vezetők értékelték a klub 2016-tól 2020-ig tartó stratégiáját, megválasztották újabb öt évre az egyesület elnökségét, felügyelő bizottságát, valamint határozatba foglalták, hogy a VEDAC teljes mellszéleséggel kiáll a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság rendezése mellett.

A küldött közgyűlés összehívására egyébként azért volt szükség, mert a VEDAC elnökségének és felügyelő bizottságának mandátuma a szerdai napon lejárt, az egyesület alapszabálya szerint, így szükséges a tisztségviselőket újabb öt évre megválasztani. A VEDAC ügyvezető igazgatója, Németh Attila megállapította a határozatképességet, ugyanis az alapszabály értelmében a 100 fő küldöttből, ha 50% + 1 fő jelen van, akkor a küldöttközgyűlés hivatalos (71 küldött volt jelen a klubból).

Az első napirendi pontot (a VEDAC 2016-2020 időszakra vonatkozó stratégiájának értékelését) ismertetve a vezető emlékeztetett, 

2016. novemberében kezdte meg a munkát egyesületünkben Török Krisztián szakmai igazgató, aki párhuzamosan a Magyar Atlétikai Szövetség dobó szakágának referense is. Török kinevezése abszolút jó döntésnek bizonyult, hiszen munkájának eredménye már az elmúlt három évben is meglátszott mükődésünkön

– tette hozzá Németh. 

Németh Attila ügyvezető igazgatóNémeth Attila ügyvezető igazgató

Azzal kapcsolatban, hogy terveik közé tartozott egyértelműen Veszprém városának húzó sportegyesületének maradni, Németh Attila úgy fogalmazott, hogy

2018-ban meghosszabbította az önkormányzat a VEDAC kiemelt támogatási szerződését, ezt a stratégiai célt a 2016-2020 közötti időszakra gyakorlatilag elértük. A klub fejlesztésén és eredményességünk javításán tovább kell dolgoznunk, hogy a következő olimpiai ciklusban is rászolgáljunk a bizalomra.

Tömegbázisuk növelésével, a szakágaktól független utánpótlás-nevelés és a szakágak közötti átjárhatóság biztosításával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a rendszer egyre jobban működik.

– Esső András és Szigeti Csongor kezei alatt nagylétszámú csoportok dolgoznak, valamint jól működnek az iskolai csoportjaink is, melyek megerősítésére Vereb Imrét, a Báthory iskola testnevelőjét kértük fel. Egyre több gyerek kerül fel a különböző szakágak specifikus képzéseire – mondta.

A stadion atlétikai létesítményeinek felújításával kapcsolatban megtudhattuk, hogy

A Magyar Atlétikai Szövetség támogatásának köszönhetően a dobópálya és a futópálya felújítására és bővítésére forrás rendelkezésre áll. 

A dobópálya felújítására vonatkozó közbeszerzés eredményesen lezajlott, az egyesület várja a kivitelező jelentkezését a munkálatok megkezdésével kapcsolatos egyeztetésre. 

A támogatói kör kiterjesztése, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködések fejlesztése kapcsán Németh rámutotatott, hogy nagyobb rendezvényeik, a Súlylökő Párbaj, a Balaton Bajnokság, a Mezei Futó Magyar Liga, az Évadnyitó és Évadzáró dobóverseny is lehetőséget nyújtott támogatók bevonására.

Németh ezt követően arról is beszélt, hogy a VEDAC társadalmi szerepvállalásának kiterjesztése kiemelkedően valósult meg az elmúlt időszakban.

Az Euronics-Rotary Futónappal jelentőset léptünk előre ezen a téren, hiszen második éve támogatunk helyi iskolákat 2.000.000 Ft értékben. A Súlylökő Párbaj idén kiegészült jótékonysági súlylökéssel, melynek köszönhetően az Útkereső Alapítvány a Gyermekekért civil szervezet tudtuk támogatni. Emellett rendszeresen támogatjuk a veszprém megyei hátrányos helyzetű fiatalokat, valamint a Veszprémi Állatvédő Egyesületet is. . 

Végezetül pedig megtudtuk, hogy abszolút jó kapcsolatot ápolnak a Pannon Egyetemmel is.

– Az egyetemről több futó is került a VEDAC égisze alá, vannak köztük versenyzők és szabadidősportolók is. A Pannon Egyetem ösztöndíjprogramjaiban rendszeresen helyet kapnak VEDAC-os sportolók – mondta.

A második napirendi pont egyben tisztújítással is szolgált: a VEDAC elnökségét, Felügyelő Bizottságát választották meg. Németh Attila megköszönte a regnáló elnökség és Felügyelő Bizottság munkáját, és tájékoztatta a megjelenteket, hogy a jelenlegi tisztségviselők vállalták a felkérést a következő öt évre is, ezért változatlan összetételben tesz javaslatot mind az elnökség, mind a Felügyelő Bizottság összetételére.

A javasolt tisztségviselők:

  • Elnök: Dr. Józsa Tamás
  • Elnökhelyettes: Dr. Edvy László
  • Elnökségi tagok: Pató Sándor, Dr. Gelencsér András, Dr. Földesi Csaba
  • Felügyelőbizottság elnök: Németh Ágnes
  • Felügyelőbizottság tagok: Szabóné Harlai Katalin, Szentessy Balázs

A 71 küldött pedig minden esetben ellenjavaslat nélkül támogatta, s adott újabb öt éves bizalmat a korábbi tisztségviselőknek, így sem az elnökségben, sem a felügyelő bizotsságban nem történt változás a korábbi évekhez képest.

Harmadik napirendi pontként (határozatba foglalni a 2023-as atlétikai világbajnokság melletti kiállást) immár Török Krisztián szakmai igazgató emlékeztett, hogy 

Török Krisztián szakmai igazgatóTörök Krisztián szakmai igazgató

Budapest nyerte a 2023-as atlétikaivilágbajnokság rendezési jogát, így 25 évvel a ’98-as Európa-bajnokság után ismét felnőtt atlétikai világversenyt rendezhet Magyarország. A rendezés azonban veszélybe került, miután egy népszavazási kezdeményezés készül a világbajnokságnak helyszínt adó atlétikai stadion építésének elhalasztása céljából. Szükségesnek érezzük, hogy a VEDAC egy határozat formájában álljon ki a világbajnokság rendezése mellett.

A hiánytalanul elfogadott határozatot változtatás nélkül közli online hírportálunk:

„A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) támogatja a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság rendezését, mely a magyar és a veszprémi atlétika hosszú távú fejlődését szolgálja, valamint a sportok királynőjéhez méltó, hiánypótló atlétikai stadion építését teszi lehetővé.”

Utolsó napirendi pontként (egyéb ügyek) Németh Attila a VEDAC statisztikai adatait összegezte, amely alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy a VEDAC nemcsak városi, megyei, hanem országos szinten is messze kiemelkedő atlétikai egyesület, melyre méltán lehetünk büszkék.

Zentai Tibor és Dobos Máté edzők Zentai Tibor és Dobos Máté edzők

VEDAC-os sportolói létszám a stadionban: 216
Iskolai csoportok: 277
Stadion és iskolák összesen: 493
VEDAC-os rendezvények száma: 49
17 verseny ami a Magyar Atlétikai Szövetség versenyrendszerébe tartozik.
Köztük:
- 61. Balaton Bajnokság
- II. Veszprémi Súlylökő Párbaj
- Baláca Villa Romana Mezei verseny

Következtetésképp pedig abszolút levonható, hogy

a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubban a munka, és a fejlődés is zavartalanul folyik, béke uralkodik az egyesület életében.

Simon Dani

További cikkek

Újabb veszprémi rekordok
Újabb veszprémi rekordok
Kövér Fanni és Striegencz Zalán is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt hétvégén, Szekszárdon és Szombathelyen is születtek veszprémi sikerek.
Közel ötven éve fennállt a csúcs, Kövér Fanni megdöntötte
Közel ötven éve fennállt a csúcs, Kövér Fanni megdöntötte
Mozsdényi Dávid és Máhl Krisztián tanítványa gerelyhajítás után szombaton diszkoszvetésben is kvalifikálta magát az őszi, a kelet-afrikai régióban rendezendő junior világbajnokságra. A tizenhat éves tehetség közben a 43 éve fennálló Veszprém megyei ifjúsági csúcson is javított: 49,26 méteres eredményével az európai ranglista vezető pozícióját megerősítette, a világranglistán pedig előlépett a harmadik helyre.
SVSE: Varga Gréta 24 éve fennálló csúcsot döntött meg
SVSE: Varga Gréta 24 éve fennálló csúcsot döntött meg
A tizenhat éves veszprémi reménység, az SVSE egyéni csúcsok versenysorozatának első, csütörtöki állomásán 24 éve fennálló országos ifjúsági csúcsot döntött meg 5000 méteren. Tóthné Stupián Anikó fiatal tanítványa páratlan teljesítményével kvalifikálta magát az idei, kenyai junior világbajnokságra is.
Két országos csúcs gerelyhajításban
Két országos csúcs gerelyhajításban
Mindkét számában, gerelyhajításban és diszkoszvetésben is új egyéni csúcsot ért el Kövér Fanni. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolója ráadásul előbbi számban két új országos ifjúsági csúcsot is felállított.
Kövér Fanni a VEDAC legnagyobb reménysége
Kövér Fanni a VEDAC legnagyobb reménysége
Önköltségén, családja és edzője társaságában utazott el múlt hétvégén Kövér Fanni a Gödöllőn rendezett atlétikai versenyre, hogy a nyári szezon első megmérettetésén megközelíthesse eddigi legjobb eredményét. Ehhez képest a VEDAC tizenhat éves reménységének gerelyhajításban két országos csúcsot is sikerült megdöntenie úgy, hogy közben kvalifikálta is magát az idei, kenyai junior világbajnokságra.
2020. július 7. // Appolónia névnap