2023. június 5.
//
Fatime névnap

Összehoz a kultúra a Pannon Unifesten

Ötödik alkalommal rendezik meg a Pannon Unifestet november 9. és 14. között, ahol a kulturális tematikájú versenyeken kívül sok újdonsággal, izgalmas előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket.

A Pannon Unifest kiemelt célja, hogy az azonos érdeklődésűek számára egy találkozási pontot teremtsen, ahol amelett, hogy ismerkedhetnek a színpadi szerepléssel, tapasztalatokat is kaphatnak a további fejlődéshez. Így a fesztivál a "reflektorfény mellett" lehetőséget biztosít a fakultatív programok keretében a kapcsolatépítésre is, akár fellépőként, nézőként vagy kiállítóként érkezünk a rendezvényre.

- Azért egy alapvetően műszaki orientált intézményt nehéz a mai világban átprofilírozni, de ahogy ez a rendezvény is mutatja, az egyetem ezer szállal kapcsolódik a veszprémi kulturális élethez - mondta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az Unifestet beharangozó sajtótájékoztatón.

A rektor szerint, még ha nem is intézményesített képzés formájában, de lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy művészeti képességeiket továbbvihessék, megélhessék önképzőkörök, önszerveződő csoportok formájában. Kiemelte, hogy ez a rendezvény azonban több mint egyetemi művészeti szerveződések bemutatkozása: a résztvevők egyfajta közösségként élhetik meg azokat a művészeti ágakat, tevékenységeket, programokat, amiket a fesztivál kínál.

Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy az Unifest öt év alatt két komoly tévhitet is eloszlatott: "Az egyik, hogy a Pannon Egyetem egy "Excel-táblában gondolkodó", erősen műszaki jellegű és egyébként a kulturális lehetőségeket kevésbé igénybevevő közösség. A másik pedig, hogy az egyetemi polgárság, az egyetemisták nem használják a várost, nincsenek jelen a város közéletében."

- A program népszerűségének növekedése bizonyítja, hogy mindkét gondolat téves, és az emberek nyitottak, ha olyan minőségi program jelenik meg, ahol a városi közösséget és az egyetemi polgárságot össze lehet hozni egy-egy alkalomra - fogalmazott.

A polgármester szerint az EKF pályázat egyik kulcsa, hogy a helyi ötleteknek a kibontakozása tudja igazán egy közösség identitását erősíteni: ha van egy ötlet, álom, civil kezdeményezés, amelynek lehetőséget, utat adunk, akkor igazán tud fejlődni. Ezt igazolja az Unifest öt esztendője is.

Ifj. Szeles József a Hallgatók a Művészetért Egyesület elnöke elmondta, hogy idén nemcsak a fesztivál jubilál, hanem a Hallgatók a Művészetért egyesület is fennállásának ötödik évét ünnepli. 

- Öt éve alapítottuk meg az egyesületet pár hallgatótársammal és már abban az évben elkezdtük az első Unifest szervezését. Ahogy haladtunk évről évre, a város és az egyetem fejlődéséhez igazodva folyamatos kihívások elé állítottuk magunkat, hiszen meg kellett felelni egy bizonyos kulturális szintnek - fogalmazott. 

Hozzáfűzte, hogy amikor Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet újabb, feladatot jelentett, hogy olyan programot nyújtsanak, ami méltó.

A fesztivál szervezői folyamatosan azon dolgoznak, hogy olyan programot állítsanak össze, ami mindig mutat valami újat a látogatóknak. Ennek ellenére a jelentkezés és a belépés továbbra is díjmentes, ezzel hangsúlyozva, hogy a fiatalság kultúrája nem pénzhez kötött.

A program azonban nem csak az egyetemistáknak szól: Deli Kitti főszervező kiemelte, hogy minél szélesebb spektrumon szeretnék megszólítani a kultúra iránt érdeklődőket, ezért a középiskolásokat és a fiatal felnőtteket is várják.

- Szeretnénk a Pannon Egyetemmel szoros együttműködésben a fiatalok közművelődési lehetőségeit támogatni, ezért lehetőséget biztosítunk önkéntes feladatokkal a szervezés iránt érdeklődőknek, hogy betekintsenek egy fesztivál kulisszái mögé, így a Pannon Unifest nemcsak nézőként, résztvevőként, hanem szervezőként is tapasztalatokat, élményeket nyújthat - mondta.

Az Unifest az idei évben hét kategóriában várja a versenyzőket: ének, hangszer, zenekari formáció, vers- és prózamondás, vers- és prózaírás, fotó, festmény és rajz műfajban érkezhetnek produkciók, illetve pályamunkák.

A szombati napon a vers és prózamondás szekcióban Dominek Anna értékeli a versenyzőket és a tréninget pedig a Veszprémi Egyetemi Színpad hallgatói fogják tartani. A zenei kategóriákat Bodor Áron az Esti Kornél énekese, valamint az Élő-Zene Egyesület és Süle Zsolt fogja zsűrizni, majd kötetlen beszélgetéssel és tanácsadással folytatódik a program, illetve este hat órakor a megnyitón és az eredményhirdetésen Oszkó Jakab Natália a Művészetek Völgye főszervezője, fővédnökként fog beszédet mondani.

Vasárnap a képzőművészeti szekcióknál, fotó, festmény kategóriában Gáspár Gábor és Hajdu Franciska fog zsűrizni, vers- és próza írás kategóriában pedig Tóbiás Krisztián a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője, Kovács Gábor a Pannon Egyetem Irodalomtudományi Karának adjunktusa, valamint Kiss Judit Ágnes kortárs költő fog értékelni.

A főszervező az értékeléshez kapcsolódóan elmondta, nem az a fontos számukra, hogy dobogós helyezetteket válasszanak, hanem hogy mindenkinek adjanak egy visszajelzést, amelyt mentén tovább fejlődhetnek, ezért arany, ezüst és bronz minősítéssel, illetve a szakmai zsűri tanácsaival lesznek gazdagabbak a versenyzők.

Természetesen ezenkívül fesztivál belépőkkel, színház és múzeum jegyekkel, fellépési lehetőséggel, és publikációval is jutalmazzák a résztvevőket. A legjobb zenekari formáció lehetőséget kap nyáron egy fellépésre az Íródeák Művészeti Udvarban, a legjobb írások pedig a Tempevölgy folyóíratban jelennek meg.

Az ígérethez méltóan a programok évről évre bővülnek: az ötödik Unifesten hétköznaponta táncos foglalkozások, a Balaton Method című film vetítése, illetve különböző előadások és workshopok színesítik a rendezvényt.

Vecsei H. Miklós egy interaktív beszélgetéssel érkezik, ahol mesél a Poket Zsebkönyvek sikereiről, a Sztalker Csoport születéséről és megtudhatjuk, hogyan lehet egy 27 éves fiatal hatással a kultúrára.

Az egyre népszerűsödő social media használatra fókuszálva a tudatos Instagram feed használatról és a jó Instagram fotó készítéséről szóló workshopon vehetnek részt az érdeklődők.

Vörös Ákos profi fotós pedig megmutatja, hogy a fény megtervezésétől az archiválásig egy kattintáson túl mi az, ami szükséges egy jó fotó elkészítéséhez.

Képzőművészeti szempontból idén a sokszínűségre törekszik a rendezvény: például a környezetvédelem jegyében a tavalyi évben elhasznált rollupokra akril festékkel lehet majd festeni.

A környezettudatosság más szempontból is nagyobb fókuszt kap: a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy hozzanak saját bögréket, ezzel is csökkentve a szemét termelését.

"A saját, egyéni bögrékkel megmutathatjuk, hogy közös az érdeklődésünk, de mindenkinek eltérő a bögréje: különbözőek vagyunk, de mégis szeretjük mindannyian a művészeteket."

 

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.