Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Folyékony arany Nemesvámosról

2019. november 2. 14:02 // Forrás: Ecoport magazin
Bár a Pepo Papa tökmag olajat gyártó kft-t eredetileg nem saját tökmagolaj gyártás miatt hozták létre, ma már nem csak itthon, hanem külföldön is szép sikereket érnek el.

– A Nehézvegyipari Kutató Intézet (NEVIKI) rendszerváltás kori megszűnése után édesanyám vegyészmérnökként céget alapított Peiba Kft. néven, hogy egy korábbi osztrák kapcsolatával karöltve ausztriai sajtolók számára termeljen és vásároljon fel héj nélküli tökmagot magyar gazdáktól, és itthon forgalmazza az osztrák készterméket. A főiskola alatt bekapcsolódtam, és slepptúrázni kezdtem az addig Magyarországon szinte alig ismert árut – mondja a cég történetéről Bésán János, a Peiba Kft. ügyvezetője.

Az osztrák tulajdonostárs 1997-ben kiszállt, Bésánék megvették a tulajdonrészt, így teljesen családi vállalkozássá váltak. A termelést tízszeresére növelték, 2012-re pedig felgyorsultak az események, hisz saját, modern tökmagolaj sajtolót építettek Nemesvámoson, ami elég volt arra, hogy a tökmagolaj iránti folyamatosan növekvő hazai keresletet kielégítsék.

– Ezután elgondolkodtunk, majd folyamatos kemény munka és tanulás kezdődött, hogy 2014-re eljussunk odáig, hogy piacra lépjünk saját tökmagolajunkkal Pepo Papa néven – mondja az ügyvezető. A termékkel azóta már a nemzetközi piacokra is sikeresen beléptek.

A befektetett munka megtérülni látszik, hisz minőségének köszönhetően egyebek mellett 2017-ben a Magyar Konyhától Termelői díjat, a brit élelmiszeripari Oscarnak is hívott Taste Awardson pedig a megszerezhető 3-ból 2 csillagot kaptak. Legutóbb, idén februárban egy Lengyelországban tartott nemzetközi élelmiszeripari kiállításon ismerték el a Pepo Papa tökmagolaj termelői minőségét.

Ge. Á.
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.