Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különleges fotókat díjaztak az Agórában

2019. október 19. 18:10
Látványos fotókkal nyílt meg a XXI. Pannónia Fotószalon és a XI. Pannónia Diaszalon kiállítása szombat délután az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A megnyitón a legjobb képek alkotói díjat vehettek át.

-1978-ban öt fotóklub, köztük a Bakony Fotóklub elhatározta, hogy a dunántúli fotósoknak egy közösséget alkotnak - mondta Mátyus Károly a MAFOSZ alelnöke, a Bakony Fotóklub vezetője a Pannónia Fotószalon alapítását felidézve nyitó beszédében. Hozzáfűzte, hogy a Pannónia Diaszalon kicsit később kapott életre, amikor 1990-ben a diázó fotósok úgy gondolták, nekik is szükségük van bemutatkozási lehetőségre, majd innentől kezdve egyik évben fotószalont, következő évben diaszalont szerveztek.

Az ideit megelőzően, a 2017-es Pannónia Fotószalont és Diaszalont is a Bakony Fotóklub rendezte. Mátyus Károly kiemelte, nagyon sok szép emléket őriznek a 2017-es rendezvényről és remélik most is legalább ennyi jó élménnyel gazdagodhat mindenki.

- Annak idején Navracsics Tibor a megnyitón úgy fogalmazott: "ezek a képek bárhol megállnák a helyüket a kiállító szalonok falain."

Arról, hogy a kiállított alkotások mennyire tetszenek csak egy alapos szemlélődést követően dönthet az ember és valószínűleg a sok látványos, rendkívül impresszív pillanat közül kedvenc fotót választani szinte lehetetlen küldetés lenne.

A kiállítást megnyitó Ovádi Péter országgyűlési képviselő előzetesen megtekintve a műveket bevezető soraiban hangsúlyozta, hogy az első szó a gratulációé.

- Gratulálok a Bakony Fotóklubnak, hogy újra meg tudta rendezni ezt a kiállítást és külön köszönöm Mátyus Károly munkáját, ami ehhez a kiállításhoz vezetett, hiszen egy közösségről beszélünk és egy közösségnek mindig vannak mozgatórugói.

- A másik köszönet pedig természetesen a kiállítóknak szól a fantasztikus képekért - jegyezte meg, majd elmondta, hogy az idei kiállításra is igaz Navracsics Tibor 2017-ben megfogalmazott gondolata, hiszen ezek a képek is egyértelműen megállnák a helyüket bárhol Európában.

Ovádi Péter szerint ez a kiállítás is méltón tükrözi 2023 Európa Kulturális fővárosának művészi, kulturális sokszínűségét.

Az ünnepélyes megnyitó következő részében a zsűri pontjai alapján a Pannónia Fotószalon legjobb képeit díjazták. A pályázatra 17 alkotócsoport, 349 alkotással nevezett és a zsűri a kiállításra 56 képet fogadott el.

A harmadik helyet Bedő Kornél (Compur Fotóklub) Balett című képével érdemelte ki, a második helyezett Niksz Gyula (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület) Éjszakai szállás című képe és Kovács András (Bakony Fotóklub) Álomkép című alkotását értékelte a zsűri a legmagasabb pontszámmal, amivel az első helyet nyerte el.

Külön díjat kapott: Eipl Bernadett: Fények, formák, hangulatok, Papp Richárd: Trigonorum és Tarr Gergő: Aki a virágot szereti...

 A régi, hagyományos 5x5-ös dia már kiment a divatból, de hagyomány tiszteletből a szervezők megtartották a diaszalon elnevezést és a kategóriát is annak ellenére, hogy már nem érkeznek diás pályázatok.

A Pannónia Diaszalon pályázatára 12 alkotócsoport, 403 alkotással nevezett és a zsűri 62 képet javasolt vetítésre.

A harmadik helyezett Kránitz Roland (Soproni Fotóklub) Te balra én jobbra című alkotása lett, a második helyet Zelkó Csilla (Biatorbágyi Fotóklub Egyesület) érdemelte ki Spirál című képével az első helyezet pedig itt is Kovács András (Bakony Fotóklub) Álomkép című képe nyerte.

Külön díjat kapott: Kiss Imre: Vízcseppek között

Az elfogadott képek száma és a nevezett képek átlagpontszáma alapján a Pannónia Szalon és a Pannónia Diaszalon vándorserlegét is a Biatorbágyi Fotóklub Egyesület nyerte el.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. 2024. április 22. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.