Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Önkormányzati választás percről percre

2019. október 12. 20:12
Hatkor nyitottak a szavazóhelyiségek, este hétig lehet szavazni a kerület képviselőjére és a polgármesterre. Ma tartják a nemzetiségi önkormányzati választásokat is.

22:32

Megvannak a véglegesnek tekinthető eredmények: Porga Gyula marad a polgármester, 55-45 arányban győzte le Katanics Sándort. 

A frissen újraválasztott polgármester nyilatkozatát itt, a végül egyéni választókerületben képviselői mandátumot szerzett Katanics Sándor nyilatkozatát itt olvashatják.

A Közgyűlésben a polgármesterrel együtt 11 széket foglalhat el a Fidesz-KDNP, hetet pedig az ellenzéki pártok képviselői. A részletes eredményeket és a képviselők névsorát itt érheti el.

19:25

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok hozzálátnak a voksok szétválogatásához, összeszámlálásához.  A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is). Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)

A szavazatszámláló bizottságnak szét kell válogatnia a fehér és a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó zöld borítékokat - valamint a boríték nélkül talált zöld szavazólapokat -, a zöld borítékokat nemzetiségenként csoportosítania kell, hogy jegyzőkönyvet tudjanak kiállítani róluk.  A zöld borítékokat és a borítékon kívül talált zöld szavazólapokat nemzetiségenként külön-külön szállítóborítékba kell zárni, amelyen fel kell tüntetni a nemzetiség, a település és a szavazókör adatait, és azokat majd a helyi vagy a területi választási irodába szállítják, attól függően, hogy tartottak-e települési nemzetiségi választást. A nemzetiségi szavazatokat ott számolják össze.

 A szavazatszámláló bizottság tagjai csak a fehér borítékokat bonthatják fel, ezekből kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri és a képviselő-testületi szavazólapot.  A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli őket, és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

 

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, és azonnal továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben.  A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki. (mti)

19:20

Részvételi adatok 18:30-kor:

Veszprémben a választásra jogosultak 43,74%-a voksolt fél órával az urnazárás előtt. Ez majdnem háromezerrel több, mint ahányan 2014-ben összesen voksoltak városunkban. A legaktívabb szavazókör még mindig a 14-es a Botevben, 58,67%-kal. Az országos részvétel ugyanekkor 47,2% volt. 

19:01

Most már ne induljanak el, a szavazóhelyiségek bezártak.

"Rendben zajlott a szavazás Veszprémben. Vasárnap este 19 órakor bezártak a szavazókörök a Veszprém 56 szavazókörében a 2019-es önkormányzati választáson, rendkívüli esemény nem történt. Az urnák bontása után megkezdődik a szavazatszámlálás. A részvételi arány 18:30-kor: 43,74% volt"

- tájékoztatott dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője.

18:59

Navracsics Tibor uniós biztos is leadta szavazatát a Bárczi Gusztáv iskolában

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa  a 19 órás határidő fél órával dobta be mindkét szavazólapját az urnába. A Vehir.hu érdeklődésére azt mondta: "egy demokráciában mindig az a legfontosabb esemény, amikor a választópolgárok közvetlenül is befolyásolhatják azt, hogy kik hozhassák meg az elkövetkezendő időszakban a döntéseket. Különösen így van ez egy önkormányzati választásnál, hiszen a mindennapjainkat a helyi közösségekben éljük és most a helyi közösségünk vezetőit választják, ezért is örülök annak, hogy országosan is és Veszprémben is magasabb a részvételi arány, mint 2014-ben"- fogalmazott, majd kiemelte, bízik abban, hogy az általa támogatott Fidesz-KDNP jelöltjei fognak győzni, hisz "a város folytathatja a fejlődését azon az úton, amit már évekkel ezelőtt megkezdett." 

17:44

Részvételi adatok 17 órakor:

Veszprémben a szavazásra jogosulak 39,14%-a, 17 847 fő vett részt a választáson délután ötig. A legaktívabb szavazókör továbbra is a 14-es a Botevben, itt már a választópolgárok több mint fele, 54,3% voksolt. 

Innentől kezdve valóban nincs értelme a 2014-es napközbeni részvételi adatokat böngészni: már most többen szavaztak városunkban, mint akkor összesen (17 138 ). 

Az országos átlag 42,69%. 

16:52

Katanics Sándor délután adta le szavazatát Kádártán

Porga Gyula polgármester egyetlen kihívója feleségével együtt, 16 órakor adta le szavazatát a Kádártai Közösségi Házban. A hátpárti koalíció (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd) polgármester-jelöltje a Kádártát és Gyulafirátótot magába foglaló  1. számú választókerületben is indult egyéni jelöltként. Katanics a szavazást követően a sajtónak azt mondta, mindkét jelöltségét komolyan gondolja, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az eddigi adatok szerint sokkal többen jönnek el szavazni, mint az előző önkormányzati választáson.

- Akárhogy is döntenek a szavazók, holnaptól újra dolgozunk tovább. Lehet, hogy én újra az iskolában tanárként, lehet, hogy már készülök a feladatokra. Akárhogy is, holnaptól béke van, mert a városban élők a fontosak, a politika már másodlagos - mondta Katanics, aki szerint az idei megmérettetés az eddigiekhez képest szorosabb.

15:46

Részvételi adatok 15 órakor:

Veszprémben a választásra jogosultak 32,31%-a, 14 734 fő voksolt 15 óráig. Ez jelentősen több, mint öt évvel ezelőtt ilyenkor: akkor még csak 23,88%-nál tartott a város. Sőt, a mai részvétel már az öt évvel ezelőtti egész napos eredményt közelíti: 2014-ben összesen 35,96% szavazott az urnazárásig.

Az aktuális országos átlag egyébként 34,69%. A város legaktívabb szavazóköre még mindig a Botevben működő 14-es, ahol már 44,24%-nál tartottak délután háromkor.

Ez volt ma az utolsó olyan nap közbeni adat, amit össze lehetett hasonlítani az öt évvel ezelőttivel. 2014-ben ugyanis már csak egyszer, 17:30-kor szolgáltattak adatot a szavazókörök, míg ma két további alkalommal: 17 órakor és 18:30-kor is. 

15:00

Délben útjukra indultak a mozgóurnák: a városban összesen 175-en igényelték, hogy a szavazóhelyiségen kívül voksolhassanak.

13:45

Részvételi adatok 13 órakor:

Veszprémben a szavazásra jogosultak negyede: 24,79%-a, 11 306 fő járult az urnákhoz 13 óráig. Az országos átlag 26,6%. Öt éve Veszprémben ugyanekkor 9 151 főnél és 19,2%-nál tartottunk. A legaktívabb szavazókör városunkban továbbra is a Botevben működő 14-es, ahol már 35,15% voksolt.

12:03

Porga Gyula is leadta szavazatát

11 óra után Porga Gyula, Veszprém regnáló polgármestere is leadta szavazatát a Botev iskolában kialakított szavazókörben. A szavazás után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, hogy rövid, de intenzív kampányon vannak túl, amely során számos pozitív visszajelzést kaptak munkájukról a veszprémiektől. Szerinte a választást a kampányteljesítmény, valamint az elmúlt 9 év teljesítménye fogja eldönteni.

Porga Gyula személy szerint abban bízik, hogy megismétlik az elmúlt két önkormányzati választás sikerét, azaz mind a 12 egyéni körzetben a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei lesznek a befutók. Elmondta, hogy csapatban gondolkodik a következő ciklusban is, amelyben a legnagyobb a legnagyobb kihívást a Modern Városok Program fejlesztéseinek és az Európa Kulturális Főváros céljainak sikeres megvalósítása jelentik. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy abban bízik, minél több veszprémi megy el szavazni és bízik a támogatásukban.

11:36

Részvételi adatok 11 órakor:

Nagyot ugrott a választási kedv 9 óra óta: már több mint ezerrel többen szavaztak, mint öt évvel ezelőtt. Ma 11 óráig 7461 fő adta le a voksát (16,36%), 2014-ben ugyanebben az időpontban még csak 13.17%-nál tartottunk. Az országos átlagtól (18,25%) azonban egyre jobban lemarad a veszprémiek aktivitása. A városban a Botevben működő 14-es szavazókör a legaktívabb, itt már csaknem a szavazásra jogosultak negyede megfordult (23,52%)

11:09

Mobiltelefon-kitámasztót kapnak az elsőszavazók

Mobiltelefonok hátoldalára ragasztható kitámasztót kapnak a Nemzeti Választási Irodától az első választók. A májusi európai parlamenti választás óta 38 ezren váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

A piros-fehér-zöld színű, választás 2019 feliratú hajlítható mobiltelefon-kitámasztókat a szavazóhelyiségben vehetik át a fiatalok a szavazatszámláló bizottságoktól.

A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot. A legtöbb első szavazó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es számú szavazókörében adhatja le szavazatát.

(fotó: mti)(fotó: mti)

10:26

Szelfizni lehet, de a szavazólapot tilos fotózni. 

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről. A bíróság akkor kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak.

A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik - közölte a Kúria.  Jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról. (mti)

9:45

Részvételi adatok 9 órakor:

Veszprémben a szavazásra jogosultak 5,89%-a, 2 687 fő vett részt a voksoláson az első három órában. Ez nagyobb az öt évvel ezelőttinél (5,07%), viszont jócskán elmarad az országos átlagtól (7,2%). A legaktívabb szavazókör a városban a Deákban működő 47-es számú (8,11%).

9:37

Leadta szavazatát Ovádi Péter

A térség országgyűlési képviselője családja jelenlétében adta le szavazatát nem sokkal 9 óra után a veszprémi Kossuth iskolában. A sajtónak nyilatkozva azt mondta, bízik abban, hogy minél többen élnek választópolgári jogukkal Veszprémben, és elmennek szavazni. A kampányról szólva kifejtette, Porga Gyula és csapata mindent megtett, hogy a lakossági fórumokon keresztül kapcsolatba lépjen a veszprémiekkel, így arra számít, hogy a város jelenlegi polgármestere nyer, és a Fidesz-KDNP marad többségben a veszprémi közgyűlésben.

A választókörzet településeiről kiemelte, több olyan település van, ahol csak egy polgármester indul -Herend, Hárskút, Bánd- ahol borítékolható a Fidesz-KDNP győzelem. Reméli, hogy mind a 25 településen alkalmas jelöltek kerülnek a polgármesteri székbe.

8:48

Ma tartják a nemzetiségi önkormányzatok választását is. A nemzetiségi szavazók számára a legfontosabb tudnivaló, hogy a zöld színű szavazólapokat be kell tenniük a zöld színű borítékba, amit le is kell ragasztani, különben a szavazat érvénytelen lesz. A nemzetiségi választással kapcsolatban dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője további kérdéseinkre is válaszolt egy korábbi interjúban:

A nemzetiségek is megválaszthatják önkormányzataikat október 13-án

A nemzetiségi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról dr. Mohos Gáborral, a Helyi Választási Iroda vezetőjével beszélgettünk.

8:02

Részvételi adatok 7 órakor:

Veszprémben a választásra jogosultak 0,8%-a, 363 fő vett jelent meg az urnánál az első órában, ez alacsonyabb, mint az országos átlag (1,12%). A legaktívabb szavazókör a Jutaspusztán működő 48-as (2,03%). Egyetlen szavazókörben, a Kossuth iskolában működő 4-esben még egyetlen szavazót sem láttak a szavazatszámláló bizottság tagjai.

7:09

Minden rendben. 

Dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint Veszprém mind az 56 szavazókörében probléma nélkül megkezdődött a választás.

6:00

Megnyitottak a szavazóhelyiségek. Veszprémben a 45 601 választásra jogosult polgár 56 szavazókörben választhat két polgármesterjelölt és választókerületenként 2 vagy 3 képviselőjelölt közül. Így összesen 12 egyéni választókerületi képviselő sorsáról dönthetnek, további 5 képviselő pedig kompenzációs listáról juthat a közgyűlésbe, így azok a szavazatok sem vesznek el, amelyeket nem a végül nyertes jelöltekre adtak le. 

A választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról egy korábbi anyagunkban dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője adott tájékoztatást. 

A veszprémiek két szavazólapot kapnak majd vasárnap

Milyen határidőkre kell figyelni? Mit vigyek magammal a szavazáskor? Kérdéseinkre dr. Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője válaszolt.

 

Ge. Á.
Hajas Bálint
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.