Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C

Beleshettünk a hőközpont kulisszatitkaiba

2019. október 12. 13:07
Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, látogatóköpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az erőművek éjszakáján pénteken, köztük a veszprémi VKSZ Zrt. Haszkovó utcai fűtőerőmű e is.

Mindennapjaink kényelmét szolgálva a távhő télen biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Talán nem is gondolnánk, hogy nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben jussanak el háztartásainkba.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezte meg az erőművek éjszakáját azzal a céllal, hogy az érdeklődők személyesen tapasztalják meg, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő.

Akik pénteken belestek a Haszkovó utcai fűtőerőmű kulisszatitkaiba, mostanra valószínűleg máshogy, tudatosabban tekintenek a komfortos otthon természetesnek tűnő szolgáltatásaira.

Az erőmű Veszprém meghatározó fűtőművének számít, amely a Jutasi úti lakótelep fogyasztóit, körülbelül 6500 lakást és 200 egyéb fogyasztó lát el energiával. Az épület bejáráson elhangzó információkból megtudhattuk többek között, hogy 2015-ben fel lett újítva a fűtőmű és az erőművek éjszakáján ezt a rekonstrukciót is szeretnék bemutatni.

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató elmondta, hogy idén az új kazánokat kiegészítették egy füstgáz hőhasznosítóval, tehát nemcsak a kazánok hőtartalmát, hanem a füstgáz hőtartalmát is hasznosítják.

Az elsőként megtekintett melegvíz üzemű, földgáz tüzelésű kazánokat követően a kapcsolt energia-termelésben résztvevő gázmotoros kiserőmű működésébe kaptak betekintést az érdeklődők. A gázmotoros blokkot magába foglaló helyiségbe biztonsági okokból nem mehettek be a látogatók, de egy monitor segítségével testközelből ismerhették meg a berendezést.

A harmadik helyszínen a földgázcsúcsigények letörésének eszközei, egy úgynevezett SNG (szintetikus natúr gáz) rendszer működését mutatták be. A rendszert az év leghidegebb időszakában használják. Ezeken a napokon propán és levegő összekeverésével szintetikus földgázt állítanak elő és a földgázhoz táplálják, így körülbelül 30-70 százalék lesz a szintetikus földgáz és a földgáz aránya - hangzott el a tájékoztatón.

A program zárásaként a hőközpont és a vízkezelési részét mutatták be, majd a vezérlő teremben a számítógépes felügyeleti rendszer megismerésével fejeződött be a látogatás az energia veszprémi otthonába.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. ma 11:59 Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. tegnap 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. 2024. július 23. 10:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.