2021. október 17.
//
Hedvig névnap

Beleshettünk a hőközpont kulisszatitkaiba

Országszerte 42 villamosenergiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, látogatóköpont nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az erőművek éjszakáján pénteken, köztük a veszprémi VKSZ Zrt. Haszkovó utcai fűtőerőmű e is.

Mindennapjaink kényelmét szolgálva a távhő télen biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Talán nem is gondolnánk, hogy nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben jussanak el háztartásainkba.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezte meg az erőművek éjszakáját azzal a céllal, hogy az érdeklődők személyesen tapasztalják meg, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő.

Akik pénteken belestek a Haszkovó utcai fűtőerőmű kulisszatitkaiba, mostanra valószínűleg máshogy, tudatosabban tekintenek a komfortos otthon természetesnek tűnő szolgáltatásaira.

Az erőmű Veszprém meghatározó fűtőművének számít, amely a Jutasi úti lakótelep fogyasztóit, körülbelül 6500 lakást és 200 egyéb fogyasztó lát el energiával. Az épület bejáráson elhangzó információkból megtudhattuk többek között, hogy 2015-ben fel lett újítva a fűtőmű és az erőművek éjszakáján ezt a rekonstrukciót is szeretnék bemutatni.

Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató elmondta, hogy idén az új kazánokat kiegészítették egy füstgáz hőhasznosítóval, tehát nemcsak a kazánok hőtartalmát, hanem a füstgáz hőtartalmát is hasznosítják.

Az elsőként megtekintett melegvíz üzemű, földgáz tüzelésű kazánokat követően a kapcsolt energia-termelésben résztvevő gázmotoros kiserőmű működésébe kaptak betekintést az érdeklődők. A gázmotoros blokkot magába foglaló helyiségbe biztonsági okokból nem mehettek be a látogatók, de egy monitor segítségével testközelből ismerhették meg a berendezést.

A harmadik helyszínen a földgázcsúcsigények letörésének eszközei, egy úgynevezett SNG (szintetikus natúr gáz) rendszer működését mutatták be. A rendszert az év leghidegebb időszakában használják. Ezeken a napokon propán és levegő összekeverésével szintetikus földgázt állítanak elő és a földgázhoz táplálják, így körülbelül 30-70 százalék lesz a szintetikus földgáz és a földgáz aránya - hangzott el a tájékoztatón.

A program zárásaként a hőközpont és a vízkezelési részét mutatták be, majd a vezérlő teremben a számítógépes felügyeleti rendszer megismerésével fejeződött be a látogatás az energia veszprémi otthonába.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson.
Tök jó együtt lenni!
Tök jó együtt lenni!
A barátság jegyében rendeztek őszi tökös mulatságot szombaton Királyszentistvánon Litér, Vilonya és Sóly bevonásával.
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
A segítségre szorulók október 18-tól a Haszkovó úti lakótelepen kereshetik a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász munkatársait.
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Freund Tamás, neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívta életre azt az alumni programot, amelynek több célja közül az egyik, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodást és pályát a fiatalok körében. A Lovassy László Gimnázium egykori tanulójaként a nemzetközileg is elismert tudós a saját alumni intézményében, Veszprémben indította útjára ezt a kezdeményezését pénteken.