Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

1848 legnagyobb vitéze: egy nő

2019. október 2. 16:21
Bátorságból, vakmerő helytállásból és magyarságtudatból ad leckét a Veszprémi Petőfi Színház idei évadának első bemutatója, a koprodukcióban készülő Mária főhadnagy című operett. A médianapon jártunk.

Elegáns, arisztokrata szalon, a színpadon fiatal, Bécsben élő magyar lány esküvőre készül. Vagyis hát ő nem készül, csupán rokonai, akik eltökélték, hogy férjhez adják a dúsgazdag Draskóczy-hoz. Lévén, hogy 1848-at írunk, amikor az érdekházasságok, a szülők, rokonok által elrendezett viszonyok teljesen átlagosnak számítottak, a történet a következőképpen folytatódna: a lány minden ellenkezése ellenére feleségül megy a kiválasztott úrfihoz, szül neki néhány gyereket, aztán vagy megbékél a sorsával, vagy csendben gyötrődik.

A színpadon azonban kicsit másként gördül tovább a történet. Miután megjelenik Bécsben nevelkedett, de magyar születésű és lelkületű főhősünk nagynénje, elindulnak, hogy titokban hazaszökjenek Magyarországra. A helyzet persze nem egyszerű, neme miatt a lány nem léphetné át a határt, ezért a hajóállomáson nemzetőr ruhát ölt és férfinak adja ki magát, s hogy még érdekesebb legyen a dolog, végül a hadseregnél, a budai honvédtáborban köt ki, ahol testvérbátyja nevén, Lebstück Károlyként szolgál és egészen a főhadnagyi rangig viszi, ráadásul Jancsó hadnagy képében a szerelem is rátalál.

Azt gondolhatnánk, mindez csak romantikus mese, a képzelet szüleménye, Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettje azonban nagyon is valós alapokon nyugszik. „Lebstück Mária tényleg létező személy, aki férfinak kiadva magát, valóban harcolt az 1848-49-es szabadságharcban, és bár kezdetben kényszerűségből került a hadseregbe, végül fantasztikusan jó katona, igazi hős lett belőle. Ezt a cselt ma már nehéz lenne véghezvinni, a darab egyik nagy kihívása éppen ezért az, hogy ezt úgy tudják eljátszani a színészek, hogy a közönség a nézőtéren elhiggye: társai tényleg úgy gondolták, hogy egy férfi harcol velük, nem pedig egy nő” – mondta el kérdésünkre Seregi Zoltán, az előadás rendezője.

Máriát a darabban Bori Réka alakítja, akivel már korábban is találkozhatott a veszprémi közönség. Karakteréről úgy fogalmazott portálunknak, Mária igazi vakmerő fiatal lány, akit bár a kényszerűség vesz rá, hogy csatlakozzon egy huszárszázadhoz és a szabadságharchoz, végül itt találja meg igazi „hivatását”. „Mindenképpen szeretne hazajutni Magyarországra, hiszen Bécsben nagyon idegennek érzi magát, ő magyarként tekint önmagára. Végül minden a katonaság felé sodorja: a szökés egyetlen lehetséges módja, a szintén a hadseregben szolgáló Jancsó hadnaggyal kialakuló szerelme, a forradalmi helyzetben felerősödő magyarságtudata, és aztán itt is találja meg igazán önmagát, azt a vadóc énjét, amit Bécsben, az arisztokrata szalonokban nem élhetett meg.”

A fiatal színésznő szerint fontos, hogy a darabban hangsúlyosan megjelenítsék azt az erőt és határozottságot, amivel Mária kiáll magáért, hiszen ez fontos üzenetet közvetít a mai nőknek is. „Az, hogy mindez 1848-ban történt, hogy Mária az akkori korban is meg tudta állni a helyét, mi több, még hadnagy szerelménél is magasabbra vitte, bizonyítja, hogy hittel és vakmerőséggel szinte bármit el lehet érni.”

Bori Réka egyébként nem először alakítja ezt a szerepet, Békéscsabán már volt lehetősége megmutatnia magát Máriaként három előadás erejéig. Darabbéli partnerének, a Jancsót alakító Jenővári Miklósnak még új a terep, ez az első operettes debütálása, de igyekszik egy kicsi frissességet is vinni a bonviván figurájának megformálásába.

Seregi Zoltán rendező elmondta, az előadásban mindezeken felül a szabadságharc sikereit szeretnék megmutatni, azt, hogy az identitás megőrzése ellenséges területen is lehetséges, a hősi helytállást, mindezek mellé pedig – az operett műfajainak megfelelően – egy kis szerelmet, egy kis konfliktust, nagyívű zenéket és happy endet is adnak. A darab egyébként négy teátrum: a Veszprémi Petőfi Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Budapesti Operettszínház és a Magyar Zenés Színház koprodukciójában készül, azaz mindegyik helyszínen elő fogják majd adni, így a díszletek, a koreográfia, a jelmezek egy része és a rendezés azonos, bár Seregi igyekezett a szerepeket a helyi színészekre alakítani.

A Mária főhadnagy premierje október 4-én, pénteken 19 órakor lesz, további előadások és részletek itt érhetők el.

Képek forrása:
Veszprémi Petőfi Színház

Bertalan Melinda
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.