2023. március 29.
//
Auguszta névnap

1848 legnagyobb vitéze: egy nő

Bátorságból, vakmerő helytállásból és magyarságtudatból ad leckét a Veszprémi Petőfi Színház idei évadának első bemutatója, a koprodukcióban készülő Mária főhadnagy című operett. A médianapon jártunk.

Elegáns, arisztokrata szalon, a színpadon fiatal, Bécsben élő magyar lány esküvőre készül. Vagyis hát ő nem készül, csupán rokonai, akik eltökélték, hogy férjhez adják a dúsgazdag Draskóczy-hoz. Lévén, hogy 1848-at írunk, amikor az érdekházasságok, a szülők, rokonok által elrendezett viszonyok teljesen átlagosnak számítottak, a történet a következőképpen folytatódna: a lány minden ellenkezése ellenére feleségül megy a kiválasztott úrfihoz, szül neki néhány gyereket, aztán vagy megbékél a sorsával, vagy csendben gyötrődik.

A színpadon azonban kicsit másként gördül tovább a történet. Miután megjelenik Bécsben nevelkedett, de magyar születésű és lelkületű főhősünk nagynénje, elindulnak, hogy titokban hazaszökjenek Magyarországra. A helyzet persze nem egyszerű, neme miatt a lány nem léphetné át a határt, ezért a hajóállomáson nemzetőr ruhát ölt és férfinak adja ki magát, s hogy még érdekesebb legyen a dolog, végül a hadseregnél, a budai honvédtáborban köt ki, ahol testvérbátyja nevén, Lebstück Károlyként szolgál és egészen a főhadnagyi rangig viszi, ráadásul Jancsó hadnagy képében a szerelem is rátalál.

Azt gondolhatnánk, mindez csak romantikus mese, a képzelet szüleménye, Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettje azonban nagyon is valós alapokon nyugszik. „Lebstück Mária tényleg létező személy, aki férfinak kiadva magát, valóban harcolt az 1848-49-es szabadságharcban, és bár kezdetben kényszerűségből került a hadseregbe, végül fantasztikusan jó katona, igazi hős lett belőle. Ezt a cselt ma már nehéz lenne véghezvinni, a darab egyik nagy kihívása éppen ezért az, hogy ezt úgy tudják eljátszani a színészek, hogy a közönség a nézőtéren elhiggye: társai tényleg úgy gondolták, hogy egy férfi harcol velük, nem pedig egy nő” – mondta el kérdésünkre Seregi Zoltán, az előadás rendezője.

Máriát a darabban Bori Réka alakítja, akivel már korábban is találkozhatott a veszprémi közönség. Karakteréről úgy fogalmazott portálunknak, Mária igazi vakmerő fiatal lány, akit bár a kényszerűség vesz rá, hogy csatlakozzon egy huszárszázadhoz és a szabadságharchoz, végül itt találja meg igazi „hivatását”. „Mindenképpen szeretne hazajutni Magyarországra, hiszen Bécsben nagyon idegennek érzi magát, ő magyarként tekint önmagára. Végül minden a katonaság felé sodorja: a szökés egyetlen lehetséges módja, a szintén a hadseregben szolgáló Jancsó hadnaggyal kialakuló szerelme, a forradalmi helyzetben felerősödő magyarságtudata, és aztán itt is találja meg igazán önmagát, azt a vadóc énjét, amit Bécsben, az arisztokrata szalonokban nem élhetett meg.”

A fiatal színésznő szerint fontos, hogy a darabban hangsúlyosan megjelenítsék azt az erőt és határozottságot, amivel Mária kiáll magáért, hiszen ez fontos üzenetet közvetít a mai nőknek is. „Az, hogy mindez 1848-ban történt, hogy Mária az akkori korban is meg tudta állni a helyét, mi több, még hadnagy szerelménél is magasabbra vitte, bizonyítja, hogy hittel és vakmerőséggel szinte bármit el lehet érni.”

Bori Réka egyébként nem először alakítja ezt a szerepet, Békéscsabán már volt lehetősége megmutatnia magát Máriaként három előadás erejéig. Darabbéli partnerének, a Jancsót alakító Jenővári Miklósnak még új a terep, ez az első operettes debütálása, de igyekszik egy kicsi frissességet is vinni a bonviván figurájának megformálásába.

Seregi Zoltán rendező elmondta, az előadásban mindezeken felül a szabadságharc sikereit szeretnék megmutatni, azt, hogy az identitás megőrzése ellenséges területen is lehetséges, a hősi helytállást, mindezek mellé pedig – az operett műfajainak megfelelően – egy kis szerelmet, egy kis konfliktust, nagyívű zenéket és happy endet is adnak. A darab egyébként négy teátrum: a Veszprémi Petőfi Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a Budapesti Operettszínház és a Magyar Zenés Színház koprodukciójában készül, azaz mindegyik helyszínen elő fogják majd adni, így a díszletek, a koreográfia, a jelmezek egy része és a rendezés azonos, bár Seregi igyekezett a szerepeket a helyi színészekre alakítani.

A Mária főhadnagy premierje október 4-én, pénteken 19 órakor lesz, további előadások és részletek itt érhetők el.

Képek forrása:
Veszprémi Petőfi Színház

Bertalan Melinda

További cikkek

Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.