Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C

„Storck elhitette velünk, képesek vagyunk a bravúrra”

2016. július 19. 8:48
Szülővárosában, Veszprémben járt a magyar labdarúgó-válogatott alapembere, Lang Ádám, aki a városi csapat pénteki edzésén tartott élménybeszámolót a vehirsport.hu-nak.

Kedves vendég látogatta meg az NB III rajtjára készülő veszprémi labdarúgócsapatot a pénteki esti tréningen. A királynék városában nevelkedett Lang Ádám arcáról szinte sugárzott, legszívesebben ő is együtt „zsugázna” a többiekkel. A Videoton 23 esztendős hátvédje – aki a nemzeti tizenegy mind a négy Eb-meccsét végigjátszotta Franciaországban – készséggel számolt be felejthetetlen élményeiről.

Lang ÁdámLang Ádám

– A felkészülés alatt gondolt arra, hogy ilyen szép sikereket érhet el a gárda?

– Határozottan igen a válaszom. Sőt, nem csak gondoltam rá, csalódás lett volna, ha nem szerepelünk ilyen eredményesen Franciaországban. A csoportkörből való továbbjutás elvárás volt magam és a csapat részéről is.

A felkészülés során láttuk, hogy azok a célok, amiket el szeretnénk érni, karnyújtásnyira vannak tőlünk. Topligás játékosokkal szemben játszottunk szépen, tetszetősen. A horvátok elleni felkészülési meccsen azt láttuk, hogy akkor is tudjuk birtokolni a labdát, ha az ellenfél kerete sztárjátékosoktól hemzseg. Elefántcsontpart ellen is jól futballoztunk, majd jöttek a világbajnok németek, akiktől bár kikaptunk, de így is rengeteget merítettünk a találkozóból. Megéreztük azt, hogy bárki ellen lehet keresnivalónk. Strock mester megmutatta, hogy mi is hús-vér emberek vagyunk, elhitette velünk, hogy képesek vagyunk a bravúrra. A labdarúgásban van egy tehetség, amit a Jóistentől kaptunk, de ezen felül rengeteg dolog fejben dől el. Nem mindegy, hogy miként megyünk ki a pályára, s ebben rengeteget léptünk előre.

Az osztrákok elleni győzelem újabb lökést adott a csapatnak, onnantól már egyikőnk fejében sem fordult meg, hogy ne juthatnánk tovább a kvartettből. A selejtezősorozattól kezdve rengeteg pozitív élmény ért minket, kevés gólt kaptunk, csak a végén csúszott be egy vereség Görögországtól. Önbizalommal tele, duzzadt mellkassal léptünk pályára Franciaországban, ami egy hosszú folyamat eredménye volt.

Fotó: Facebook - Magyar Labdarúgó SzövetségFotó: Facebook - Magyar Labdarúgó Szövetség

– Mit éreztek a szurkolók buzdításából a stadionokban? Milyen hírek jutottak el a válogatotthoz, a magyarországi futball lázról?

– Folyamatosan kaptuk a híreket a magyarországi szurkolásról, a felhőtlen örömről. Személy szerint erre is számítottam, hiszen a labdarúgás az a sport, ami igazán össze tudja hozni az embereket, csak kellett ehhez egy olyan eredmény, amivel össze lehet hozni a magyarokat.

– Belépőjeggyel hálálta meg nevelőedzőjének, Rugovics Vendelnek a tanulóéveket. Miként jutott eszébe az Eb közepén egy ilyen nemes gesztus?

– Teszem a dolgomat a futballpályán, s azon kívül is. Nem szeretnék semmilyen botránnyal vagy más bulvárjellegű történettel az újságok címlapján szerepelni. „Vendi bácsi” meghívása sem azért történt, hogy a középpontba kerüljek, egy magától értetődő gesztus volt csupán. Nem felejtettem el, hogy honnan indultam, Orbánt Tamástól, aki épp mögöttünk dolgozik, szintén rengeteget tanultam, igyekszem visszaadni ezekből valamit. Mindketten rengeteget segítettek nekem lelkiekben és szakmailag is, a legapróbb finomságoktól a napokon keresztül magyarázható taktikáig. Minden edzőmnek köszönet jár azért, ahol most tartok.

– A válogatott öltözőjében kik voltak a hangadók?

– Ha a meccs alakulása úgy kívánta, mindenki felvállalta ezt a feladatot. Az Izland elleni összecsapás szünetében is mindenki higgadt maradt, tudtuk, hogy előbb-utóbb betalálunk. Mindenki megoszthatta a véleményét, észrevételét a játékkal kapcsolatban.

Fotó: Facebook - Magyar Labdarúgó SzövetségFotó: Facebook - Magyar Labdarúgó Szövetség

– Cristiano Ronaldo sarkazós góljánál úgy tűnt, szabálytalanságot követ el önnel szemben. Hogy látta az esetet?

Ronaldo csibészsége a futball része. Az, hogy két kézzel ellökött, nyilván szabálytalan volt, de a meccs hevében magam sem éreztem, hogy ekkorát lökött volna. Ezzel ütemet vesztettem, de sikerült beérnem. Amikor is húzott egy olyan megoldást, ami ilyen precíz kivitelezéssel ritkaságszámba megy, még neki is ritkán sikerül gólt szereznie így.

– Döntetlent és a torna egyik legjobb kilencven percét játszották a későbbi győztes portugálokkal.

– Egyáltalán nem számítottam portugál sikerre a kontinensviadalon. Nem éreztem bennük azt az átütő erőt. Furcsa érzés, hogy végig partiban voltunk velük, s most ők Európa bajnokai. Ezért is szép a labdarúgás, hogy ilyen meglepetésekkel szolgál.

Lang ÁdámLang Ádám

– A második találkozótól kezdve az ön számára szokatlan poszton, jobb oldali védőként játszott? Mennyire volt nehéz a beugró szerepe?

– Jobb oldali védőként is élveztem a játékot, nem féltem a kihívástól. Igyekeztem minél jobban játszani, s az új poszt sem volt teljesen szokatlan, hiszen korosztályos válogatottban szerepeltem már jobb bekként.

– Mi volt az Eb legszebb pillanata?

– Több mozzanat van bennem. Az első ilyen Szalai Ádám gólja, amikor szinte felrobbant a stadion a magyar szurkolók hangorkánjától. A következő momentum „Stieber Zolikáé”, aki a gyengébbik lábával bökte meg a labdát tökéletesen, eldöntve ezzel a mérkőzést. Már akkor biztos voltam benne, hogy továbbjutunk. Az Izland elleni ütközet a szurkolóink miatt különleges. Harmincezer nézővel közösen énekeltük a Himnuszt, ezt is örökre a szívembe zárom. Az, hogy a Hősök terén, több ezer ember ünnepelt minket, szintén felejthetetlen, de az egész Európa-bajnokság maga a valóra vált csoda.

– Hogyan ünnepelte meg az Eb-szereplést?

– A nagy buli egyelőre elmaradt. Mindössze négy nap pihenőt kaptam a kiesés után, hiszen a Videotonnal komoly feladatok várnak rám. A rövid szabadságot itthon, Veszprémben töltöttem a családommal, barátokkal, igyekeztem mindenkinek élménybeszámolót tartani.

Lantai Balázs vezetőedzővel és Szabó Péter ügyvezetővel a Veszprémi LS pénteki edzésénLantai Balázs vezetőedzővel és Szabó Péter ügyvezetővel a Veszprémi LS pénteki edzésén

– Több mint két hete véget ért az Eb. Visszagondolva miként értékeli ezt a nem mindennapi élményt?

– Most már kicsit alább hagyott bennem az Eb-láz, de ez volt legjobb dolog, ami történt velem egész életem során. Sajnos hamarabb véget ért számunkra a torna, mint ahogy azt szerettük volna, de nincs időnk búslakodni, hiszen itt állnak előttünk az újabb feladatok. A klubfutballra kell most összpontosítanunk, fontos, hogy helyén tudjuk kezelni, s le tudjuk zárni ezt a varázslatos időszakot.

– Egy ilyen bravúros nemzetközi torna után nem lenne meglepő, ha akadnának kérői.

– Meglepetésekkel nem tudok szolgálni, természetesen érkeztek megkeresések különböző kluboktól irányomba. Eddig is az adott feladataimra fókuszáltam, most is ezt teszem. A Videotonnal vagyok szerződésben, itt kell jól teljesítenem. Itt szeretném megmutatni, hogy ide való vagyok. Csak erre koncentrálok.

– Kettő-nullás előnyből várhatják a Csukaricski elleni visszavágót az Európa-liga selejtezőjében. Mik az első meccs legfontosabb tanulságai?

– Jó pozícióból várhatjuk a folytatást, s úgy vélem, hazai pályán jobban is játszottunk a Csukaricski gárdájánál. Elsősorban harciasabbak voltunk, ebből adódóan több területünk volt, s a veszélyesebb helyzeteket is mi dolgoztuk ki. Az ellenfél komolyabb gólhelyzet nélkül távozott, ez a szépen dolgozó csapatvédelem érdeme. Nem lefutott a párharc, a szerbek nyilvánvalóan mindent elkövetnek a visszavágón. Nem fogják olcsón adni a bőrüket, de azt gondolom, ha okosan futballoznunk idegenben, nem történhet baj.

Zatkalik Dániel
vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.